SIKTET: Helt siden slutten av 1980-tallet har Henning Holstad vært blant Fremskrittspartiets mest fremtredende politikere i Oslo. Foto:Trond Sørås,

Helerisiktede Henning Holstad (Frp) fengslet i fire uker

NTB: Holstad ifølge forsvareren: - Har ikke tenkt å bli med på politiets spill

Carl I. Hagen: Relativt utelukket at han kommer tilbake til politikken

Frp-politikeren Henning Holstad har siden tirsdag nektet å forklare seg for politiet. Nå er han varetektsfengslet i fire uker.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Holstad ble sammen med Imran Saber, også kjent som «Onkel Skrue», pågrepet av politiet i en koordinert politiaksjon tirsdag denne uken. De er begge siktet for grovt heleri, men Saber ble løslatt dagen etter.

Politiadvokat Asmund Riegels ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt begjærte i dagens fengslingsmøte fire ukers varetekt for Holstad.

Ved 15.30-tiden fredag avsa retten sin kjennelse. De mener det er skjellig grunn til å mistenke ham for grovt heleri, slik politiet har siktet ham for, og dermed kan Holstad holdes i varetekt i inntil fire uker.

La vekt på bevisforspillelsesfare

Som begrunnelse la tingrettsdommer Edvard Os vekt på bevisforspillelsesfare dersom siktede skulle blitt løslatt. Dette er i tråd med det politiet har fremholdt.

– Retten legger også særlig vekt på at politiet er i den innledende fasen av etterforskningen, og at det derfor flere etterforskningsskritt, sa Os da han leste opp kjennelsen.

Retten la også vekt på at Holstad har nektet å forklare seg for politiet.

- Vi er tilfreds med at retten deler vår vurdering av skjellig grunn til mistanke og at det er grunnlag for å varetektsfengsle siktede. Det gir oss muligheten til å etterforske saken videre og det gjør at muligheten for bevisforspillelse svekkes, slik at vi kan sikre bevis videre, sier politiadvokaten til VG etter kjennelsen.

Holstads forsvarer Tom H. Glosimot ønsker ikke å kommentere tingrettens kjennelse overfor VG, utover at de vurderer å anke. Når de bestemmer seg har han ingen formening om på nåværende tidspunkt.

- Vi har 14 dager på oss, så vi får se.

- Har din klient uttrykt hva han synes om å bli varetektsfengslet?

- Det har jeg ikke lyst til å kommentere.

Var Frps gruppeleder i bystyret

Helt siden slutten av 1980-tallet har Henning Holstad vært blant Fremskrittspartiets mest fremtredende politikere i Oslo.

Så sent som i 2008 var han både gruppeleder og komitéleder for Frp i bystyret. Holstad er for tiden er vararepresentant for Frp til bystyret i Oslo.

Grunnen til at siktede ikke har villet forklare seg for politiet er fordi han hevder at han har taushetsplikt fordi han har vært medhjelper til Imran Sabers advokat.

– At han ikke vil forklare seg er et forhold som vanskeliggjør etterforskningen. Vi hadde helst sett at han hadde forklart seg først, men det har han rett til ikke å gjøre. Så det må vi forholde oss til videre i etterforskningen, sier politiadvokat Riegels.

- Ingen mulighet til å gjøre noe med bevisene

Ifølge NTB holdt politikeren et følelsesladd innlegg om hvorfor han nekter å forklare seg i saken, og hvorfor han mente det ville være feil å fengsle ham

BRUKT HAM SOM MEDHJELPER: Per Danielsen er Imran Sabers andre advokat, og har benyttet seg av politikerens kunnskap om Saber i forbindelse med siktelsen mot ham. Foto:Stian Lysberg Solum,NTB scanpix

– Jeg har ikke tenkt å bli med på politiets spill. Jeg har ingen mulighet til å gjøre noe med bevisene. Jeg kan ikke gjøre noe med det som ligger i Brønnøysund, sa politikeren i retten, ifølge forsvareren, skriver NTB.

Etter det VG har fått opplyst mener politiet at de to angivelig har hvitvasket kriminelle penger gjennom forretningsdriften til politikeren. Saber skal blant annet ha fått utbetalt lovlig lønn, og vært ansatt som blant annet konfliktløser. En av politiets teorier er at pengene stammer fra Nokas-ranet.

– Det er helt ukjent for meg. Det har jeg ikke hørt noe om, sa Holstads forsvarer Tom H. Glosimot da VG fremla disse opplysningene for ham.

Sabers forsvarer: – Overrasket over siktelsen

Per Danielsen bekreftet i går at han har brukt Holstad som medhjelper i saken mot Saber. Til VG sier Danielsen at han er overrasket over siktelsen mot politikeren.

– Jeg er overrasket over at søkelyset er rettet mot politikeren selv. Jeg har ikke sett spor i noe som helst i denne retning og det er overhodet ikke begrunnet fra politiets side, sier Danielsen som mener at han på grunn av politikerens bistand nå er i stand til å svekke politiets resonnement mot Imran Saber.

– Vår konklusjon på en kritisk gjennomgang er at det kun er hvite penger, og politikeren har i stor grad bidratt til denne konklusjonen. Politiets privatforbruksanalyse har store mangler. Vår egen har motsatt resultat, men denne vil først bli fremlagt i rettssaken.

GRUPPELEDER: Carl I. Hagen (Frp). Foto:Krister Sørbø,VG

Carl I. Hagen: – Trist

– Jeg synes dette først og fremst er veldig trist, sier Carl I. Hagen til VG.

– Henning Holstad har vært til tider sentral i partiet. Han har alltid vært omstridt og gjort mange rare ting, men vi er et parti som har ønsket å være åpne for utradisjonelle fargeklatter med sterke meninger.

– Jeg og Henning Holstad har ikke noe særlig kontakt nå. Jeg kan ikke huske å ha sett Henning på over et år, og tror ikke han har vært på et gruppemøte i bystyregruppen til Oslo Frp siden 2013 selv om han sitter som vararepresentant. Han er heller ikke renominert foran høstens kommunevalg, så alle har vel regnet med at han har trukket seg ut av politikken.

– Er du og Henning Holstad venner?

– Nei, vi er ikke personlige venner. Jeg har vært gjest i bryllupet hans i likhet med mange andre bystyrekolleger, og tidvis hatt tett kontakt med han i partisammenheng, men vi har aldri vært nære venner eller hatt noen sosial omgang som ikke har vært jobbrelatert.

– Kan Holstad komme tilbake som politiker etter denne saken?

– Det er ikke jeg som styrer det, men det synes jeg vel bør være relativt utelukket. Samtidig er det jo viktig å alltid huske at man er uskyldig inntil det motsatte er bevist. Både Holstad og Saber nekter straffskyld og det er viktig å la tingene gå sin gang nå. I utgangspunktet kan hvem som helst bli siktet uten å ha gjort noe galt.

– Det finnes et bilde av deg hvor du hilser også på gjengkriminelle Imran Saber i Henning Holstads bryllup. Kan du erindre å ha møtt Saber?

– Jeg kan aldri huske å ha møtt han, men jeg har jo møtt mange gjennom et langt liv som politiker. Derfor kan jeg selvsagt ikke avvise at det finnes et slikt bilde. Men når jeg har sett bilder av Saber i avisene de siste dagene har det virkelig ikke slått meg at jeg kan ha sett ham i levende live tidligere.

Carl I. Hagen er gruppeleder for Oslo Frp og uttaler seg i kraft av denne rollen.

– Holstad har ingen verv i Fremskrittspartiet i dag, men er vararepresentant til Oslo bystyre for oss. Det er ikke naturlig for partiet sentralt å kommentere denne saken, og vi henviser til fylkeslaget, sier kommunikasjonssjef André M. Larsen i Fremskrittspartiet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder