KVINNEHOPP: Her hopper spesialoperatører fra Forsvarets spesialkommando/Hærens jegerkommando (FSK/HJK) i fallskjerm under avdelingens jubileumsfeiring på Rena. Nå vil de lokke til seg flere jenter - med egen kvinneenhet. Foto: RUNE THOMAS EGE

Forsvaret vil starte kvinnelig elitestyrke

...men vil ikke fire på de fysiske kravene

(VG Nett) Ingen kvinner har noen gang klart de knallharde opptakskravene til norske spesialstyrker. Det vil Forsvaret endre på - med en egen kvinnelig fallskjermjegerstyrke.

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Det er Forsvarets spesialkommando/Hærens jegerkommando (FSK/HJK) som ønsker seg den kvinnelige elitestyrken, som skal bestå av 14-15 håndplukkede jenter.

Ifølge den nyeste utgaven av Forsvarets forum skal jentene plukkes ut i førstegangstjenesten, og gå gjennom et opptreningsår med kvinnelig befal, erfarne instruktører og det beste utstyret Forsvaret har.

Målet er at elitestyrken skal føre til at den første kvinnen i Norge klarer opptakskravene til Forsvarets spesialstyrker.

- Rekrutteringen av kvinner til Forsvaret er for dårlig, også til våre avdelinger. Derfor er ideen at vi skal bruke førstegangstjenesten langt mer aktivt enn i dag. Med et spesialtilpasset utdanningsopplegg kan vi forberede kvinner langt bedre til en karriere i Forsvaret, sier oberst Eirik Kristoffersen, sjef for FSK/HJK, til VG.

I dag finnes det ingen kvinnelige spesialjegere i Forsvarets spesialavdelinger. Ingen kvinner har heller noensinne klart å gjennomføre falleskjermjegerutdannelsen - selv om den første prøvde allerede i 1988.

- Jeg tror det finnes kvinner i Norge som klarer kravene. Men disse må vi klare å rekruttere, og det har vi vært for dårlige til, sier Kristoffersen.

Får general-støtte

Forslaget om den nye eliteenheten får full støtte i forsvarsledelsen.

- Det er et forslag jeg stiller meg helt og fullt bak. Det er en kreativ idé som kan bane vei for å få rekruttert kvinner til spesialjegertjeneste, sier generalmajor Rune Jakobsen til VG.

Han er den øverste sjefen for Hæren, og fikk forslaget om den kvinnelige elitestyrken fra sjefen for FSK, Eirik Kristoffersen, etter Forsvarets likestillingskonferanse på Lillehammer tidligere i vår.

- Ikke gammeldags

- Dette er et forslag som vil få positive ringvirkninger for hele Forsvaret, ikke bare for spesialavdelingene. Nåløyet for å bli spesialjeger er utrolig trangt, så de aller fleste vil ikke nå så langt. Men håpet er at de skal få en så meningsfylt og utfordrende tjeneste, at de vil satse på en karriere i andre operative miljøer i Forsvaret, sier generalmajoren.

- Noen vil si at det er gammeldags å lage en egen kvinnestyrke i stedet for å integrere menn og kvinner i den samme enheten?

- Vår jobb er ikke å føre noen likestillingskamp. Vår jobb er å fylle et operativt behov, og få inn flere kvinner i spesialmiljøene i Forsvaret, sier Jakobsen.

Firer ikke på krav

Men å fire på kravene for å få inn flere kvinner, er ikke aktuelt.

- De må kunne bære tungt og de må kunne gå langt - det er jo nettopp det vi gjør i Afghanistan. Kravene vi stiller, er satt ut fra jobbspesifikasjonene og de må tilfredsstilles enten man er mann eller kvinne, sier Kristoffersen til Forsvarets forum.

Artikkelen fortsetter under bildet!

SPESIALSTYRKESJEFEN: Oberst Eirik Kristoffersen er sjef for FSK/HJK. Går det som han vil, får Forsvaret snart sin egen eliteenhet med kvinner fra førstegangstjenesten. Foto: RUNE THOMAS EGE

Det samme sier kommandørkaptein Patricia Flakstad, som i år fikk Forsvarets likestillingspris.

- Revolusjon for Forsvaret

- I en elitestyrke må det være en del krav i bunn enten du er mann eller kvinne - det går på sikkerheten og oppdragene elitestyrkene utfører. Likevel, hvis vi får til et prøveprosjekt som ble lansert, vil det gi god erfaring på hvilke kapasiteter jenter besitter og hva de kan tilføre, sier hun til Forsvarets forum.

Overfor bladet betegner hun den nye eliteenheten som «revolusjonerende for Forsvaret».

- Hvis vi får til dette, er det en barriere som brytes og som viser at alle arenaer i Forsvaret i praksis er åpne for kvinner, sier Flakstad, som til daglig jobber ved NATOs hovedkvarter Brussel.

Kan starte neste sommer

Allerede neste år kan de første kvinnene vil gjøre sine første fallskjermhopp for den planlagte eliteenheten.

- Det tidligste vi kan starte, er neste sommer. Vi må lage et utdanningsprogram, og gjøre en del forberedelser. Dessuten må forslaget behandles ordentlig av de rette instansene, sier Kristsoffersen til VG.

Hærsjefen sier han ser frem til et mer konkret forslag om den nye styrken.

- Nå er det opp til FSK/HJK å ta forslaget videre, og komme med konkrete forslag til hvordan det skal gjennomføres, sier generalmajor Rune Jakobsen.

Egne kvinneenheter i krig er ikke noe nytt - også som rene symbolenheter. I borgerkrigen i Syria brukes kvinnelige soldater aktivt både av Assad-regimet og opprørerne.

- Amasonegarden til Libyas tidligere diktator Muammar Gaddafi ble jo verdenskjent. Er det dette Forsvaret har i tankene?

- Hehe, det er ikke en sammenligning jeg tror er spesielt relevant, ler Jakobsen.

FAKSIMILE: Forsvarets forum nummer 6/2013.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder