SKAPER FRYKT: Halvparten av innbyggerne i Oslo oppgir at de føler seg utrygge når de beveger seg utendørs etter ransbølgen. Sentrumsnære Områder, som Oslo S, er ifølge politiet de mest utsatte områdene for å bli ranet. Foto: KRISTER SØRBØ/VG

Halvparten av Oslo-innbyggerne føler seg utrygge ute

Den siste månedenes daglige personran har gjort én av to Oslo-innbyggere utrygge på å bevege seg utendørs.

 • Ingunn Saltbones
 • Hilde Kristine Misje

Artikkelen er over seks år gammel

Det viser en fersk undersøkelse utført av InFact på oppdrag for VG. I undersøkelsen oppgir hele 50,7 prosent av innbyggerne i hovedstaden at de daglige personranene påvirker trygghetsfølelsen deres.

Kvinner føler seg mer utrygge enn menn. Mens i overkant av 22 prosent av mennene føler seg utrygge, svarer 30 prosent av kvinnene det samme. Én av tre innbyggere som føler seg utrygge er i aldersgruppen 30-44 år.

Ifølge analysesjef Magnus L. Larsson i InFact er 130 av de 1008 respondentene i undersøkelsen bosatt Oslo.

- Dette samsvarer med prosentandelen av befolkningen som er bosatt i hovedstaden, opplyser Larsson.

Tall offentliggjort av Oslo politidistrikt i går viser at det så langt i november er levert inn 58 ransanmeldelser i hovedstaden.

Det betyr at det er anmeldt over tre ran hver eneste dag de siste 18 dagene.

SETTER INN ALLE RESSURSER: Visepolitimester i Oslo, Roger Andresen, forstår at de mange ranene den siste tiden gjør folk skremt. Foto: FRODE HANSEN/VG

Forstår frykten

Visepolitimester i Oslo Roger Andresen forstår at ransbølgen gjør innbyggerne skremte.

- Politiet forstår at folk føler frykt, men det er viktig å understreke at sjansen for å bli utsatt for ran i Oslo fortsatt er liten, sier Andresen til VG.

Politiet har hittil identifisert 22 antatte gjerningspersoner for ran anmeldt i november.

9 av disse var under 18 år. 14 av gjerningsmennene har norsk statsborgerskap, og de fleste av disse er født i Norge.

- Personene som utfører ranene er ingen homogen gruppe, og består både av utenlandske borgere som ikke har noen tilknytning til landet, og personer som er født og oppvokst i Norge. Størsteparten av de yngste ranerne er norske statsborgere, mens utlendingene ofte er i 30-40-årene, sier han.

Gjengangere

Flere av ranerne som er identifisert er ifølge Andresen såkalte moduskandidater - som har vært i politiets søkelys tidligere.

- Flere av dem vi har tatt er gjengangere, og det er ikke uvanlig at noen av dem står bak 10-12 ran. Størsteparten av ranene skjer i sentrum av Oslo, og sentrumsnære områder. Men det skjer også sporadisk andre steder i byen.

Ifølge Andresen er motivene bak ranene svært ulike.

- Grunnene er nok like ulike som ranerne selv. Men vi vet at mange av dem har et rusproblem de trenger å få finansiert. Dette gjelder i størst grad de yngste gjerningspersonene. Nå setter vi alle ressurser inn for å systematisk fjerne ranerne fra gatene, sier han.

SYNLIG I GATENE: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen var i kveld med Oslopolitiet på patrulje. Foto: INGUNN SALTBONES

- Fryktelig

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen var i går i møte med Oslo politidistrikt om strakstiltak mot ransbølgen i hovedstaden.

Anundsen forstår at folk nå er redde.

- Det er en fryktelig vanskelig situasjon. Det er derfor viktig at alle, helt fra departementet og ned til den enkelte polititjenestemann og mannen i gata, tar dette på alvor, sier Anundsen.

I kveld var han med Oslopolitiet på patrulje for å få et inntrykk av hvordan virkeligheten er for politiet i deres kamp mot ransbølgen, og for bedre å forstå hvor skoen trykker.

- Det handler om å være mer på pulsen av det som skjer. Snakke med de som jobber for å bekjempe ransbølgen, få deres opplevelser. Jeg tror det er viktig når vi skal fatte beslutninger om dette, sier Anundsen.

Oslo-ordfører Fabian Stang sier følgende om tallene:

- Dette er en svært alvorlig situasjon som alle tar på det største alvor. Derfor har byrådslederen innkalt til ekstraordinært møte i politirådet på onsdag. Politiet gjør en kjempejobb med de ressursene de har og det er gledelig at også justisministeren viser at regjeringen ikke godtar dette og nå viser vilje til å bekjempe problemene.

Mer om

 1. Ran

Flere artikler

 1. 8 av 10 nordmenn: Greit å gripe inn ved ran

 2. Dramatisk ransøkning hittil i november

 3. Pluss content

  Slo ranere for å beskytte nevø (10)

 4. Setter av én million til ekstra overtid etter ransbølgen

 5. Slik skal de slå tilbake mot ransbølgen i Oslo

Fra andre aviser

 1. Meningsmåling: Oslo-folk føler seg utrygge

  Bergens Tidende
 2. Meningsmåling: Oslo-folk føler seg utrygge

  Fædrelandsvennen
 3. Meningsmåling: Oslo-folk føler seg utrygge

  Aftenposten
 4. Ransbølgen skal stoppes

  Aftenposten
 5. - Ranere må straffes raskere

  Bergens Tidende
 6. 58 ransanmeldelser bare i november

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder