Slik skal Mattilsynet ta dyreplagerne

Se dyredetektivenes skrekkbilder

(VG Nett) Om Mattilsynet får det som de vil, kan mindre lovbrudd mot dyr snart bli straffet med opp til 17.000 kroner i bot.

Tim Peters
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Nå vil det bli helt klart hva som kan bli konsekvensen av det man gjør mot dyrene sine, sier Vigdis Finstad, som er seniorrådgiver og jurist i Mattilsynets seksjon for dyrevelferd.

- Vi kommer ikke til å endre tilsynspraksisen vår, men dette er

HÅPER: Vigdis Finstad er seniorrådgiver og jurist i Mattilsynets seksjon. Foto: Mattilsynet

et nytt verktøy vi kan bruke når vi avdekker dyremishandling. Overtredelsesgebyr kan brukes både overfor privatpersoner og virksomheter. Dette favner nå alle dyrearter og alle som har plikt etter loven til å hjelpe.

Mattilsynet har siden 2009 hatt hjemmel til å gi bøter for brudd på den nye dyrevelferdsloven. Nå er de klare for å la det svi på pungen for dyremishandlere.

Har du en dyrehistorie VG Nett bør omtale? Tips oss her!

Etter to runder i Landbruksdepartementet og Fiskeridepartementet, sender de i disse dager ut et høringsforslag om hvordan - og hvem - de selv vil bøtelegge.

- Dette vil gi politiet mer tid til de dyresakene som er virkelig alvorlige, der man for eksempel ønsker å fengsle noen. Vi bruker mye ressurser på politianmeldelser nå, fordi vi må gjøre mye før de tar saken. Dette vil fri opp mannskaper både hos dem og hos oss, sier Finstad.

Skrekkbildene fra Mattilsynet.

4000 til 17.000 kroner

Håpet er at de allerede på sensommeren begynner å skrive ut bøter. Den maksimale boten for et lovbrudd er for privatpersoner, etter høringsforslaget, rundt 17.000 kroner. Den laveste er rundt 4000 kroner.

- Dette gir oss en mulighet til å gi sanksjoner, uten å måtte gå til politiet. Vi vil fortsatt politianmelde grove overtredelser, men med gebyrene kan vi også ta de mindre grove sakene, samt uaktsomme overtredelser. Dette vil gi politiet mer tid til å jobbe med de dyresakene som er alvorlige, og hvor vi mener dyreeier bør få bot eller fengsel, sier Finstad.

- Vi håper også at bøtene gjør det lettere å tipse og varsle, fordi man ser at det oftere får konsekvenser for dyreplageren. Samtidig er det en trussel med bøter, som kan være effektiv i seg selv, mener Finstad.

Norge har flere ganger blitt rystet av stygge dyretragedier. I 2011 fikk Mattilsynet hele 8057 bekymringsmeldinger om dyrevelferd. Aller flest tilfeller er det i Oslo, der de fleste av nærmere 2000 meldinger dreier seg om kjæledyr.

FIKK HJELP: Denne kaninen ble funnet under en inspeksjon i Oslo. Dyret har fått dårlig stell, og skulle vært til veterinær langt tidligere. Foto: Mattilsynet

Dyrepoliti

Også i 2012 samlet VG dyredetektivenes skrekkbilder fra tilsyn i Oslo. De viste tydelig hvor grusomt mange dyreeire lar dyrene sine leve. De fleste av dem som ble tatt i tilsynet ville ikke sluppet unna med bøter.

- Vil dere nå nærme dere dyrepolitiet som blir etterlyst av en del dyrevernere?

- Politiet i Stockholm har en egen enhet som arbeider med og etterforsker dyresaker, men de driver ikke med tilsyn. Vi er svært positive dersom norsk politi vil organisere seg slik, men tilsynsjobben bør fortsatt ligge hos Mattilsynet.

- God dyrehelse er også god dyrevelferd. Det er en fordel at tilsynet med hele dyreholdet ligger i en etat, det var også noe av tanken da Mattilsynet ble opprettet. Dyrevelferd er et av våre prioriterte områder, vi jobber mye med dette og slik ønsker vi også at det skal være i fortsettelsen. Nå får vi et nytt, godt virkemiddel som kan hjelpe oss til å gjøre en bedre jobb på området.

- Tøft å se

Jarle Bergsjø jobber med tilsyn ved Mattilsynets distriktskontor i Indre Østfold. Han er positiv til å få et nytt virkemiddel.

- Vi har jo ikke erfaring med hvordan de fungerer i praksis enda, men det er bra å få et nytt vertøy i kassa. Dette skal vi bruke i kombinasjone med alle virkemidlene vi vi har i dag, sier han til VG.

I hans distrikt jobber de tett med både produksjonsdyr og

Denne avmagrede og skitne kua ble fotografert under et tilsyn i Østfold. Foto: Mattilsynet

kjæledyr. Forholdene på bildene VG har fått tilgang til fra Mattilsynet, er eksempler på forhold de har sett i distriktet de siste årene.

- Det er tøft å se mye av dette. Det vi ser og opplever er en klar økning i problemer med drift. Det at folk ikke bruker nok tid på dyrene. En gjenganger er at de som driver med dyr har svak økonomi, og derfor gjør andre ting på siden.

- Det er ellers ofte personlig vansker og forhold som ligger bak dårlig behandling av dyr, men det er farlig å generalisere. Vi har en ny virksomhetsplan og skal i år spesielt fokusere på oppfølgingen og forbedringen av dårlig drift. Vi jobber bevisst for å sørge for enten avvikling eller utvikling av slike dyrehold, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder