DAGEN DERPÅ: Frp-leder Siv Jensen er tilbake på sitt kontor på Stortinget frem til hun etter alt å dømme får statsrådskontor om en ukes tid. Foto: Terje Bringedal

Siv Jensen: Dette har jeg tapt

Frp-leder Siv Jensen innrømmer at partiet har godtatt en rekke tap for å kunne gå i regjering, og sier det gjør vondt.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Tirsdag var Siv Jensen tilbake på sitt kontor i Stortinget, som hun trolig flytter ut av neste uke. Samtidig som hun selv er glad for å ta Frp i regjering, sitter hun igjen med en bismak i munnen.

- Totalt sett er vi fornøyde, men samtidig er det deler av avtalen som smerter oss også, sier Jensen.

Ikke en dans på roser

Hun vedgår at hun etter å ha ledet partiet i sju år er rørt over å ta det inn i regjering.

- Dagen i går var veldig historisk og jeg tror det var veldig mange Frp-ere som var veldig stolte, rørt og kjente veldig på det. Jeg var også det. Vi har hele tiden sagt at forutsetningen for å gå i regjering er å få satt et fotavtrykk, og det mener jeg vi har fått til, sier Jensen, og legger til:

- Vi tror ikke dette blir lett, vi tror ikke dette blir en dans på roser, og vi tror ikke at hverdagen kommer uten kritikk og kjeft, men vi får i hvert fall hånden på rattet. Frp-ere flest er vant til å få litt juling. Men i motsetning til tidligere, hvor vi har fått masse kjeft og juling for ikke å ha hånden på rattet, så skal vi nå få mye kjeft og juling for det vi faktisk gjør. Det er den store forskjellen. Så tror jeg vi kommer til å få litt jubel og applaus og, sier Frp-lederen.

Ærlige tap

I september 2012 sa Jensen til VG at hun ville ha en annen fremgangsmåte i forhandlingene enn de vanlige kompromissene. Jensens metode skulle gi tydelige seire - og tap.

- Avtalen gir en av partene gjennomslag i enkeltsaker. Da må vi være ærlige å si at her fikk de
igjennom den saken, og vi tapte. Til gjengjeld fikk vi dette. Slik kan vi rendyrke partienes gjennomslag, for alle må få noe, sier Jensen.

ENIGE: Siv Jensen og Erna Solberg (H) la mandag frem Solberg-regjeringens politiske plattform på en pressekonferanse på Sundvolden hotel i Hole kommune. Foto: Frode Hansen

Overfor VG lister Jensen nå opp tre saker hun erkjenner nederlag på:

** Den nye regjeringen vil ikke starte konsekvensutredning eller oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

- Dette er vårt største tap. Det var veldig smertefullt for Frp. Vi har drevet valgkamp på at vi skulle konsekvensutrede disse områdene. Men det er konsekvensen av at Høyre og Frp ikke fikk rent flertall, og at vi må ha støtte i Stortinget til mange andre, viktige saker. Men vi er helt åpenbart skuffet, sier Jensen.

** Fortsatt bompengefinansiering av veier

- Dette smerter oss også litt. Vi har vært høye og mørke, og veldig opptatt av, samferdselsspørsmål og bompenger veldig lenge. Hadde vi hatt rent flertall, så ville det ha sett annerledes ut. Dette er en halvveis seier og halvveis tap. Men vi prøver i hvert fall ikke å late som om det er full jubel, for det er det ikke, sier Frp-lederen.

** Kampen for pensjonistene

- Jeg skulle gjerne ha sett at vi fikk gjort mer for landets pensjonister. Vi har fått redusert avkortingen i pensjonen til gifte og samboende pensjonister fra 15 til 10 prosent. Det koster 1,9 milliarder kroner når det er sluttført. Dermed vil det merkes godt i kroner og øre. Men vi har også kjempet for å gjøre noe med underreguleringen, men den fikk vi ikke gjort noe med i denne runden, sier Jensen.

I tillegg til å innrømme sine tap, peker Siv Jensen også på det hun mener er Frps tre tydeligste seire.

** Etablering av veiselskap

- Dette er en seier for oss. Vi kommer til å gjøre kraftfulle endringer og forbedringer av hvordan vi tenker i samferdselssektoren. Dette nye veiselskapet er et av de viktigste verktøyene som kommer opp og stå, og det vil bidra til billigere vei, mer smidig bygging og det mye raskere enn før. De som har prøvd ut modeller som ligner på dette, som for eksempel Østerrike, har helt andre resultater å vise til enn Norge, sier Jensen.

** Asyl- og innvandringspolitikken

- Vi har fått meget god uttelling på asyl- og innvandringsfeltet og justispolitikken. De som ikke ser våre fotavtrykk på disse feltene, de har ikke sett etter. Der har vi fått betydelig gjennomslag, og det kommer til å merkes. Jeg oppfatter at Høyre har vært lettere å trekke med på dette. Vi har vært litt uenige om virkemidlene, men vi har fått til mye, sier Jensen.

** Rettighetsfestning av eldreomsorgen

- Det gjennomslaget vi har fått innenfor eldreomsorgen anser jeg som en seier. Vi har fått til lovfesting og bemanningsnormer. Det handler om å bruke ressursene på en bedre måte, med ett hovedformål - nemlig at de som trenger hjelp skal få det.

- Så har vi fått på plass et prøveprosjekt med statlig finansiering, som vil vise den modellen vi har ønsket oss i praksis. Som en sikkerhetsventil i påvente av å få prøvd ut det, så har vi fått øremerket driftsmidler til kommunene. Dette har vært den største svakheten til Jens Stoltenberg, som ikke har sørget for at bygging blir fulgt opp med drift. Tomme bygninger har ingen hensikt.

- Vi har også fått bort forbudet mot ventelister. Slik kan vi i større grad å finne ut hvor stort behovet er, sier Siv Jensen til VG.

Les også

 1. Butikk-Norge splittet om søndagsåpent:
  - Kan føre til høyere priser

  Den blåblå regjeringen vil ha åpne butikkdører syv dager i uken. Men butikkene selv er delt i synet på om det er klokt.
 2. VG mener: En ny retning for Norge

  I går kveld ble det endelig klart. Høyre og Frp har blitt enige om en regjeringsplattform.
 3. Siv får det tøft

  SUNDVOLLEN (VG) I går strålte Siv Jensen - med god grunn. Hun må dyrke gleden mens hun kan.
 4. Frp-nestleder tror blåblå plattform vil overraske

  Andre nestleder Ketil Solvik-Olsen i Frp tror den blåblå regjeringsplattformen vil knuse myter om Frp.
 5. Eksperter lurer på hvor de blåblå skal hente penger

  Høyre-Erna og Frp-Siv lover penger i øst og vest, men har ingen god forklaring på hvor pengene skal komme fra, mener…
 6. Frp-topp om Høyre-topp: - Han vil bli en utmerket helseminister

  Ernas forhandlingskamerater Bent Høie og Ketil Solvik-Olsen namedropper allerede hverandre som statsråder i…
 7. Carl I. Hagens ti krav ikke innfridd

  SUNDVOLLEN (VG) Ingen av Carl I. Hagens ti krav til en Frp-regjering er helt innfridd i Frps første regjeringserklæring.
 8. Sandberg innrømmer bompenge-nederlag

  SUNDVOLDEN HOTEL (VG) - Vi må være ærlige å si at når det gjelder bompenger, så har vi tapt, sier Fremskrittspartiets…
 9. Lover skattelettelse allerede neste år

  SUNDVOLLEN (VG) Erna Solbergs regjering skal gjennomføre skattelettelser for folk flest allerede i statsbudsjettet for…
 10. Slik vil de forandre Norge

  SUNDVOLDEN HOTEL/OSLO (VG) Bort med boplikt og arveavgift og inn med søndagsåpne butikker og kontantstøtte for toåringer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder