Lars Gule om Hussain-intervjuet: Forsker: – Skjønnmaler en brutal bevegelse

Forsker på ytterliggående islamisme, Lars Gule, sier Ubaydullah Hussain bortforklarer den ekstremt brutale fremferden til IS (Den islamske staten).

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Det vi ser en egentlig en talsmann for Profetens Ummah som forsøker å bortforklare de ganske troverdige rapportene vi har om Den islamske statens usedvanlige brutale fremferd, sier forsker Lars Gule ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Lørdag så Gule hele versjonen av VGTV-intervjuet med Ubaydullah Hussain. Forskeren sier det er interessant at Hussain ikke kommenterer splittelsen i den globale jihadistbevegelsen – altså bruddet mellom IS og al-Qaida.

– Al-Qaida har kritisert Den islamske statens brutale metoder, og Ubaydullah Hussain skjønnmaler en usedvanlig brutal bevegelse og såkalte stat, sier Lars Gule til VG.

– Er det verdt å lytte på Hussain?

– Det er like mye å hente der som om vi skulle lytte til de som snakker på samme måte som Anders Behring Breivik. Det er samme kategori. Her er det ikke noe budskap som er grunn til å ta på alvor, men tvert i mot en type ideologiske holdninger som må konfronteres og avvises, sier Gule.

– Er det «gutteromsfantasier»?

– Paradokset her er at det er det. På den annen side så vet vi at slike gutteromsfantasier kan bli de mest vanvittige terrorangrep, nemlig 22. juli og Anders Behring Breivik. De ekstreme islamistiske terrorangrepene i London i 2005 ligner i denne sammenhengen. Her var det også hjemmeavlet terrorisme med bakgrunn i disse forestillingene. Skrittet fra gutterommet og det å la seg påvirke og bli overbevist om noe, og til å organisere grusomme voldshandlinger, er kanskje kortere enn vi liker å tenke på, sier Gule.

I VGTV-intervjuet sier Hussain at Profetens Ummah har flere støttespillere som har vært eller er i IS-området for å utføre ulike arbeidsoppgaver.

– Alle disse kommer ikke fra Profetens Ummah-miljøet, og det er en del som har reist på egenhånd. Hussain prøver nok å gjøre seg viktigere enn han er, men det er alvorlig nok, for flere personer i tilknytning til dette miljøet har vært eller er i Syria og Irak og slåss med denne usedvanlig brutale grupperingen. Det skal vi ta på alvor for å kunne forebygge eventuelle voldshandlinger i Norge eller i Europa, sier Lars Gule.

– Hvem er støttespillerne?

– Det er personer som kommer fra østlandsområdet. Men disse personene er synlige, og det gjør det lettere for myndighetene å holde øye med dem. Det reduserer den trusselen de måtte utgjøre, sier Gule.

Lars Gule mener det er interessant at Hussain er så klar i støtten til IS.

– Det er ikke situasjonen globalt. Det er ikke slik at alle islamister støtter opp om dette. Det er en liten minoritet, og det er ikke engang alle jihadister som støtter Den islamske staten, sier Gule.

Jan Bøhler, storbypolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, er overrasket over de sterke uttalelsene til Hussain.

– Det er første gang jeg har hørt noen offentlig gå ut og støtte den barbariske halshuggingen og de morderiske metodene som IS står for. Selv al-Qaida tar avstand fra dem, sier Jan Bøhler til VG.

Bøhler opplyser at han kjenner personer som har gått i samme klasse med Hussain i Oslo.

– Han var en vanlig gutt som var integrert. Du kan ikke snakke om dårlig integrering, for han snakker godt norsk. Det er fanatisk ekstremisme. Vi kan ikke bare blåse av det og si at det er guttefantasier, sier Jan Bøhler.

Stortingspolitikeren håper uttalelsene kan føre til isolasjon av gruppen i Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder