FENGSLET: Her i «The Metropolitan Detention Center» sitter nordmannen fengslet. Foto: Andreas Ihlebæk

Amerikansk påtalemyndigheten om norsk Bieber-svindler: Får neppe maksstraff

LOS ANGELES/OSLO (VG) Amerikanske påtalemyndigheter tror ikke den norske Bieber-svindleren dømmes til maksimalstraffen på 20 år. Men han kan ende i hvilket som helst nasjonalt fengsel.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Av Anne Stine Sæther , Andreas Ihlebæk, Heidi Østhus Erikssen , Marianne Vikås , Eric B. Utheim , Stine Grihamar og Ida Hanstad

Ifølge FBI-agenten Alice Tsujiharas forklaring for retten, ble en amerikansk mann fristet med en gevinst på minst 52 millioner kroner hvis han investerte drøye fem millioner kroner i Justin Biebers konserter i Skandinavia.

Den norske 21-åringen som er tiltalt for svindelen har vært varetektsfengslet i Los Angeles, USA, siden slutten av september. 4. mars tilsto han medvirkning til grovt bedrageri ved bruk av datateknologi. Ettersom han har tilstått, gjenstår bare selve straffeutmålingen, som fastsettes i 3. juni.

Ifølge rettsdokumenter VG og E24 har tilgang til, holdes han fengslet på grunn av rømningsfare.

«Tiltaltes ubekreftede bakgrunn, hans mangel på tilknytning til dette distriktet og bånd til utlandet», er rettens begrunnelse for å holde 21-åringen bak lås og slå.

Mannens forsvarsadvokat Humberto Diaz sier til VG og E24 at hans klient etter forholdene har det bra fysisk, men legger til:

- Det å sitte i fengsel er forferdelig. Det å sitte i fengsel i et annet land enn ditt eget, er virkelig forferdelig.

PENGEMASKIN: Den norske 21-åringen er tiltalt for å ha lurt en amerikaner til å investere i Justin Biebers (bildet) konsert i blant annet Norge. Foto: Universal


- Hvilket som helst fengsel

Ifølge kontoret til statsadvokaten i Los Angeles kan han imidlertid havne i hvilket som helst fengsel i USA for å sone straffen.

- Etter straffeutmålingen vil han overføres til «The Federal Bureau of Prisons». De har den eksklusive autoriteten til å bestemme hvor han skal sone. Teoretisk sett kan han ende opp i hvilket som helst føderalt fengsel i USA, sier pressetalsmann Thom Mrozek til VG.

Nordmannen har foreløpig ikke inngått noen avtale om kortere straff i forbindelse med tilståelsen.

- Saken har en maksimum strafferamme på tyve år, men jeg forventer ikke at han får noe i nærheten av dette. Lengden på dommen vil først og fremst avhenge av størrelsen på summen det har blitt svindlet for, opplyser Mrozek.

- Hvilken betydning kan det få for straffeutmålingen at han har innrømmet skyld?

- Innrømmelser sparer tid og kostnaden ved å gå til retten, og det er i vår interesse å effektivisere og strømlinjeforme prosessen mest mulig. Derfor vil en innrømmelse alltid medføre en mildere straff.

- Ofrene kan miste alt

Han forteller at de likevel tar saken svært alvorlig.

- Det sier mye om alvorlighetsgraden at det er tatt ut en føderal sak og at det nå foreligger en tilståelsesdom på nasjonalt nivå. Det legges store ressurser i å bekjempe denne typen kriminalitet fordi den får så alvorlige konsekvenser for de det rammer. Slike lovbrudd kan innebære at ofrene mister alt de eier, sier pressetalsmann Thom Mrozek til VG.

21-åringen er også tiltalt for forsikringsbedrageri i Norge, ifølge Nettavisen.

Han har tidligere vært involvert i tvilsomme forretningsprosjekter i Norge. Mannen utvandret til USA for halvannet år siden, men har familie på Østlandet. De ønsker ikke å snakke med VG.

Lokket med e-post-adresse

Hovedetterforsker Alice Tsujihara i FBI har forklart at amerikaneren som ble svindlet skal ha møtt nordmannen via venner den første uken i august i fjor.

Han skal da ha blitt vist en kontrakt mellom nordmannens amerikanske firma og firmaet SBM, som ga nordmannens firma eksklusive rettigheter til superstjernen Justin Biebers Skandinavia-tur våren 2013.

Hysteri: Amerikaneren ble lovt en del av kronene etter Bieber-hysteriet i Oslo. Slik var det ved Operaen under gratiskonserten i fjor. Foto: Frode Hansen


SBM er managementfirmaet til amerikaneren Scooter Braun, som blant annet har Justin Bieber i stallen. Kontrakten var ifølge FBI-agenten signert av den norske forretningsmannen og Nano Tissera, Justin Biebers manager.

De påfølgende dagene kommuniserte nordmannen både på telefon, e-post og tekstmeldinger med amerikaneren, som fikk høre om nordmannens forretninger i Norge og om hans kontakter helt til toppen av norsk samfunnsliv.

De to utvekslet mange e-poster, blant annet med bilder og forslag til kontrakter som ville gjøre amerikaneren til medinvestor i Bieber-prosjektet.

12. august i fjor møtte amerikaneren den norske 21-åringen og to amerikanere i Burbank, California og signerte kontrakten.

860.000 dollar skulle overføres til Konsert Service Gruppen (KSG). Amerikaneren ville forsikre seg om at gruppen virkelig jobbet med Telenor Arena, og 21-åringen fremskaffet da mailadressen til en ansatt i firmaet telenorarena.org. Da amerikaneren googlet firmaet, kom han rett inn på Telenor Arenas hjemmeside og ble overbevist om alt var ok.

Trøbbel

23. august fikk amerikaneren e-poster fra både nordmannen og en av hans samarbeidspartnere om de var i ferd med å mistet avtalen med SBM.

Kort etter ble det klart at rettigheten til Skandinavia-konsertene allerede var solgt til konsertarrangøren AEG. Nordmannen fortalte at amerikanerens penger var tapt, og at han selv hadde tapt 4,5 millioner dollar.

Den 21 år gamle nordmannen ble 23. september i fjor arrestert på den internasjonale flyplassen i San Fransisco rett før han skulle fly til Amsterdam. Overfor to FBI-etterforskere bekreftet han at han hadde møtt amerikaneren som overførte 860.000 dollar til hans konto for rettigheter knyttet til fem Justin Bieber-konserter i Skandinavia.

Hevdet å ha blitt lurt

21-åringen hevdet overfor FBI at han fryktet at han selv var blitt lurt, fordi han ikke hadde hørt fra Biebers managere på en stund. Etterhvert innrømmet han at han var eier av kontoene som hadde mottatt penger fra amerikaneren.

Han innrømmet også at han aldri hadde møtt eller snakket med Biebers manager, at kontrakten han viste amerikaneren var falsk og at mannen som deltok i en telefonkonferanse med ham selv og amerikaneren, slett ikke var Biebers manager, men en nordmann som lot som om han var Tiserra. Firmaene han hadde brukt for å lure amerikaneren, hadde han selv konstruert.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder