ETTERLYSER STANDPUNKT: Journalist og nyhetsanker i TV2 Mah-Rukh Ali mener norske imamer må ha en tydeligere rolle i debatten om terrorisme og radikalisering. FOTO: TOR ERIK H. MATHIESEN/VG Foto: ,

Kritiserer norske imamer for å være feige

TV2s nyhetsanker Mah-Rukh Ali kritiserer
norske imamer for ikke å ta avstand fra terrorgruppen IS sine handlinger i Syria og Irak.

 • Karna Buggeland Sælebakke

Artikkelen er over fem år gammel

– Hver fredag under den høytidelige fredagsbønnen har imamene mulighet til å ta avstand fra IS og terrorisme, men de er tause om temaet. Det er synd og feigt at de ikke bruker den anledningen og den innflytelsen de har til å kommunisere et budskap mot radikalisering, sier Ali til Vårt Land.

I et blogginnlegg på TV2s nettsider påpeker Ali at feiringen av den muslimske høytiden Eid har vært preget av avsky og frykt mot IS verden over. Hun etterlyser at norske imamer i større grad deltar i den politiske debatten her hjemme.

«Flere norske imamer har vært på årets pilgrimreise i Mekka. De bør lære av muftien i Saudi Arabia og gjøre seg noen notater mens de er i den hellige byen. Selv med opphetet debatt om terror og radikalisering her hjemme, har norske imamer vært fraværende. Med unntak av talspersonen for Islamsk Råd, har vi sett lite til engasjement fra imamene i debatten om terrorisme», skriver hun i innlegget.

Saudi Arabias øverste religiøse leder, stormufti Abdul Aziz al-Sheikh, tok i helgen avstand mot IS i sin tale til de over to millioner muslimene som hadde gjennomført den årlige pilegrimsvandringen til Mekka.

- Må jobbe mot radikalisering

Over 100 av verdens fremste muslimske skriftlærde har tidligere gått sammen og skrevet et åpent brev til lederen for Den islamske stat (IS). Gjennom 24 punkter plukker de fra hverandre organisasjonens argumenter fra et teologisk ståsted, og konkluderer med at staten er ugyldig.

Ali påpeker at norske muslimer er tjent med at også imamene tar stilling i debatten, og at de aktivt bør jobbe mot radikalisering blant unge.

- Norske muslimer har også behov for at deres ledere her hjemme tar opp temaer som er dagsaktuelle, spesielt når den største terrortrusselen i dag kommer fra terrorister som misbruker islam, sier nyhetsankeren.

- Hun har ikke peiling

Forstander Bazim Ghozlan i Rabita-moskeen i Oslo mener Ali ikke har nok kunnskap om norske imamers standpunkter.

– Dette tyder på at hun ikke har peiling på hva som rører seg i moskeene, både i Oslo og i Norge generelt, sier han til Vårt Land.

På spørsmål om hva som gjøres i moskeene svarer Ghozlan at imamene tar opp diskusjoner ved behov, men at det ikke er passende å ta opp slik problematikk under fredagsbønnen.

- Om en person har tanker som bør utfordres, ja, så blir vedkommende utfordret. Ser vi at noen har høye tanker om en ekstrem person, kan imamen ta denne personen opp til diskusjon. Dette er helt vanlig i norske moskeer, mener han.

Mer om

 1. Terrorisme
 2. Den islamske staten (IS)

Flere artikler

 1. Muslimsk front mot IS: - Dere er en fornærmelse

 2. Kronikk: Konspirasjoner og totalitære drømmer

 3. Saudi-Arabia har brukt milliarder på å spre sin ultrakonservative islamske teologi til verden

 4. Slik blir årets eid-feiring: – Jeg tror det blir en minnerik dag

 5. Pluss content

  På innsiden av Danmarks mest utskjelte moske

Fra andre aviser

 1. Høytid splitter norske muslimer

  Aftenposten
 2. Saudi-Arabia har brukt milliarder på å spre sin ultrakonservative islamske teologi til verden

  Aftenposten
 3. - Sammen mot IS og radikalisering

  Bergens Tidende
 4. Leirstein forlanger at imamer snakker norsk

  Fædrelandsvennen
 5. Hva er det med Islam?

  Fædrelandsvennen
 6. Tyrkia sender imamer til Bergen

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no