Fra 1. mai spiser økte barnehagepriser opp skatteletten

GIR OG TAR: Fra dagen Siv Jensen åpnet Frp-landsmøtet, må norske småbarnsfamilier betale mer for å ha barn i barnehage. Foto:Frode Hansen,VG

Ap: Nå taper barnefamilier på Sivs budsjett

GARDERMOEN (VG) Fra 1. mai taper en familie hvor begge foreldrene har 400.000 kroner i inntekt og to barn i barnehage penger på Siv Jensens budsjett, viser Arbeidspartiets utregning.

 • Pål Ertzaas
 • Lars Joakim Skarvøy
 • Frode Hansen

Artikkelen er over fem år gammel

Frp-landsmøtet skryter flere av talerne av at partiet har kuttet 12,5 milliarder i skatter siden de overtok. Men nesten ingen nevner at de store pengene har gått til de rikeste, gjennom massive kutt i formuesskatten eller at en rekke avgifter har blitt økt.

For fra 1. mai, dagen Frp-landsmøtet startet får mange norske småbarnsfamilier en tøffere økonomisk hverdag. Da økte nemlig prisen på barnehager med 100 kroner i måneden – i tillegg til den forventede prisstigningen på 80 kroner, slik de borgerlige partiene varslet at de ville gjøre allerede i 2013.

Imidlertid har de borgerlige også redusert prisene for familier med de laveste inntektene. Det innebærer at familier med en samlet inntekt på arbeid og kapital under 475 000 kroner får lavere sats, fordi prisen ikke skal utgjøre mer enn seks prosent av familiens samlede inntekt.

Ifølge regjeringen vil en husstand med samlet inntekt på 350.000 kroner til sammen spare 7381 kroner hvis barnehagen følger den nye ordningen med maksprisen.

Endringen fra 1. mai kan derfor føre til at en del familier med èn inntekt sparer penger på omleggingen.

– Skattekutt til velstående

Arbeiderpartiet mener likevel at dette betyr at de aller fleste familier som har barn i barnehage taper.

– Dette er enda en illustrasjon på at denne regjeringen ikke prioriterer folk flest, men gir skattekuttene til de som har mest fra før, gjennom kutt i formuesskatten, sier Aps finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen.

JUBEL: Både finansminister Siv Jensen og arbeidsminister Robert Eriksson kan juble for lavere skatter selv, men mange småbarnsfamilier taper nå penger på Frp-statsrådenes statsbudsjett. Foto:Frode Hansen,VG

Arbeiderpartiet har laget oversikten over barnefamilienes forverrede økonomi med utgangspunkt i tall fra Stortingets og SSB. Den viser at en familie der begge foreldrene tjener rundt 400.000 kroner får skattelette på 954 kroner ut året. Men utgiftene til barnehage øker mer. Selv med 20 prosent søskenmoderasjon koster barnehagen for tobarnsfamilien 1260 kroner mer i år.

Les også: Nekter å ta imot 10 000 Syria-flyktninger.

I tillegg kommer dyrere strøm gjennom ett øre økt elavgift pr kWh. Det utgjør nye 160 kroner i år for en familie med gjennomsnittsforbruk.

Taper 466 kroner

Dermed taper en slik familie totalt sett 466 kroner i år på statsbudsjettet finansminister Siv Jensens parti fremforhandlet med samarbeidspartiene i høst.

SKEPTISK: Marianne Marthinsen (Ap) mener Frp tar fra småbarnsfamilier for å gi skattekutt til de med mest fra før. Foto:Erlend Aas,NTB scanpix

– Vi forsøkte før valget å få svar av høyrepartiene om hva de skulle nedprioritere for å gi skattelette til de mest velstående, men fikk ikke noe svar. Nå viser det seg at det er barnefamiliene som skal betale for kuttene i formuesskatten, sier Marthinsen.

Finansminister Siv Jensen (Frp) forsvarer økte barnehagepriser for folk flest:

– Det er ingen tvil om at Frp har redusert de samlede skatte med 12,5 milliarder, men så har vi sammen KrF og Venstre lagt til rette for en mer sosial profil på barnehageprisene, slik at de med dårligst råd betaler mindre, sier Jensen.

– Jobber for skattelettelser

– Er det rettferdig at en barnehagefamilie der begge har 400.000 i inntekt skal komme dårligere ut økonomisk?

– Vi jobber for ytterligere skattelettelser, sier Jensen.

– Men er du fornøyd med at barnefamilier får økte utgifter av ditt budsjett?

– Jeg tror aldri jeg blir fornøyd, jeg jobber hver eneste dag, måned og år for lavere skatter, sier Jensen.

Ap-Marthinsen er ikke imponert:

– Med denne regjeringen er det barnehagefamilier og kronisk syke som betaler regningen for skatteletten til de som har mest fra før. Det er usedvanlig dårlige prioriteringer, vi må heller investere i barnehager for å få til en langsiktig omstilling, sier Marthinsen.

Mer om

 1. Fremskrittspartiet (Frp)
 2. Arbeiderpartiet (Ap)
 3. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. SV-lederen: - De rike har fått 316.000 hver i skattekutt

 2. SV-Lysbakken om Siv og Ernas skattekutt: – De rikes regjering

 3. Hareide: Nekter å kutte mer i formuesskatten

 4. Frp-Siv etter skattebråket: Vil ikke prioritere nye kutt i formuesskatten

 5. Skatteavtale gir saftig kutt for de rikeste

Fra andre aviser

 1. Barnehage-makspris bikker 3000 kroner

  Aftenposten
 2. Store skattekutt til «folk flest», men mange må dele

  Aftenposten
 3. Går til valg med skatteløfter som kan bety 65 milliarder kroner i skattekutt

  Aftenposten
 4. Størst skattekutt for de rikeste

  Aftenposten
 5. Hundre ganger mer i skattekutt for de rikeste

  Aftenposten
 6. Skattekutt til de rikeste etter vårens skatteforlik

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder