FIKK STØTTE: Odd Einar Dørum overbeviste Venstre-landsmøtets flertall om at omskjæring av guttebarn ikke må forbys i Norge. Foto: TROND SOLBERG/VG

Dørum vant heftig omskjæringsdebatt

En tredel av Venstre ville forby jødisk rituale

Venstre-landsmøtet har avvist et forslag om å forby omskjæring av gutter - før de fyller 15 år og kan bestemme selv. Tidligere justisminister Odd Einar Dørum var en av de som sterkt advarte mot forbudet.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Likevel stemte omlag en tredel av landsmøtet for et forslag om å forby omskjæring av gutter under 15 år.

Intenst imot
- Jeg er intenst imot kjønnslemlestelse. Men vi må ikke glemme at vi har en bitte liten jødisk minoritet i Norge. Som Venstre-politiker er jeg oppdratt inn i en tradisjon med respekt for minoriteter, sa Dørum i et følelsesladd innlegg før avstemningen søndag ettermiddag.

Venstre-delegaten Anja Johansen, som hadde fremmet forslaget, mente at i valget mellom religiøse rettigheter og barnas ukrenkelige rettigheter, måtte hensynet til barna ha forrang.

- Vi kan ikke være imot kjønnslemlestelse og samtidig være for omskjæring av gutter, sa Johansen.

Strøket
Hennes forslag fikk til slutt oppslutning fra omlag en tredel av landsmøtet, og ble dermed strøket fra en uttalelse om menneskerettigheter.

Venstres offisielle syn er dermed at omskjæring av guttebarn skal kunne tilbys av kvalifisert og sertifisert helsepersonell.
I jødisk religiøs skikk, skal omskjæring av guttebarn skje innen sju dager etter fødselen.

Forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund var til stede i et delseminar på Venstre-landsmøtet lørdag, da forslaget om forbud mot omskjæring ble lagt fram.

- Bli kvitt
I følge Vårt Land, tok Kohn ordet og forsøkte å sette forsamlingen på plass:

- Den sikreste måten å bli kvitt den jødiske minoriteten i Norge på, er å innføre et forbud mot tidlig omskjæring, sa han.

Det hindret ikke at forslaget igjen kom opp under avslutningen av landsmøtet på Fornebu søndag ettermiddag. Og igjen støtte tilhengere og motstandere av forslaget sammen.

Anja Johansen sa at hun følte seg uthengt som jødefidentlig, man hadde likevel bestemt seg for å opprettholde forbudsforslaget.

Hun viste til at det foregår en debatt også i jødiske miljøer om omskjæring.

- Spørsmålet avslører en konflikt mellom livsynsfrihet og barns fysiske integritet, sa hun - men ble altså ikke hørt av landsmøtets flertall.

Forslag fra Høie
Helseminister Bent Høie (H) har varslet at han før påske kommer med et forslag om å gjøre omskjæring av gutter til et offentlig tilbud. Den norske legeforening møtte Høie i forrige uke og ga uttrykk for at de aksepterer forslaget.

Ifølge NTB mener leder Svein Aarseth i Rådet for legeetikk at det «strider mot medisinsk fornuft å utføre inngrep på friske personer». Også Legeforeningen har ytret ønske om en aldersgrense på sikt, slik at den som bli omskåret, kan samtykke til inngrepet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder