PRESIDENT-UTSIKT: Stortingspresident Olemic Thommessen ser rett ut på Eidsvolls plass, Karl Johans gate og opp til Slottet fra sitt kontor på Stortinget. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Stortinget-utbyggingen: Brukte 4,6 mill. på å beholde takmaleri i konditori

I utbyggingen av kontorlokalene i Prinsensgate 26, har Stortingets presidentskap godkjent gjenbruk av et takmaleri på Halvorsens Conditori. Pris: 4,6 millioner kroner.

 • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over to år gammel

Demontering, istandsetting og ny montering av et takmaleri i lokalene som huser Halvorsens Conditori, ble en komplisert affære, viser forklaringen fra Riksantikvaren og Stortingets administrasjon.

Riksantikvaren ba spesielt om at takmaleriet i inngangspartiet til det tradisjonsrike konditoriet ble beholdt, beskriver Stortingets prosjektleder Terje Olsen via en e-post fra Stortingets informasjonsavdeling.

TAKMALERIET: Takmaleriet måtte i sin helhet skjæres møysommelig ut av taket og forsiktig transporteres bort på egnet sted før det ble montert opp igjen. Foto: Stortinget

– Vi er veldig glade for at Stortinget besluttet å ta vare på takmaleriet over inngangspartiet til Halvorsens Conditori samt at deler av utsmykkingen i det tidligere konditoriet skal gjenskapes, uttalte avdelingsdirektør Hanna Geiran til Stortingets egen hjemmeside i 2016.

les også

Byggeskandalen: Stortinget ville bevare fasade fra 1880 - sjekket ikke alternativer

Hun la til - og har også sagt til VG at siden bygningen ikke er fredet, er det helt opp til Stortinget om de følger Riksantikvarens råd eller ikke.

Men for presidentskapet var det aldri noen tvil om at hverken takmaleriet eller selve konditoriet skulle ut av den stadig mer kostnadskrevende utbyggingen av Prinsens gate 27, som hovedsakelig er et kontorbygg for Stortinget.

Det var en klar føring fra presidentskapet å bevare konditoriet som en del av sentrumsbildet, ifølge Riksrevisjonens undersøkelse av Stortingets byggeprosjekt i Prinsens gate 26.

Takmaleriet ved inngangspartiet til Halvorsens Conditori var malt direkte på fritthengende kalkpuss som er armert med halm.

les også

Byggeskandalen på Stortinget: – Gikk ni kritiske måneder uten styring

KONDITORIET Halvorsens Conditori var leietaker i Stortingets lokaler i Prinsensgate 26 helt frem til 17. mai 2014. Det er meningen at det tradisjonsrike konditoriet skal gjenåpne i samme bygning når den kostbare ombyggingen er ferdig. I alt 130 spesialsikrede vinduer på bygningen har kostet et sted mellom 25 og 30 millioner kroner, ifølge Stortingets administrasjon. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Det var tidstypisk for de påkostede bygårdene at det ble malt sjablongaktige takmalerier. Å få maleriet ned i ett stykke var en komplisert øvelse, ifølge Riksantikvaren. Maleriet ble skåret ut av taket i de gamle lokalene, lagret, pusset opp og skal gjenoppføres i sin opprinnelige form, ifølge Stortintets administrasjon.

les også

Byggeskandalen: Dette er million-innsparingene Thommessen sa nei til

– Takmaleriet blir reetablert i sin opprinnelige form. Kostnader for demontering, remontering og oppussing er ca 4,6 millioner kroner, svarer Stortingsadministrasjonen i en e-post på VGs spørsmål.

I sitt svar til Riksrevisjonen skriver stortingspresident Olemic Thommessen (H) og tidligere 1. visepresident Marit Nybakk (Ap) på vegne av presidentskapet at de nye planløsningene i kontorbygget i Prinsensgate 26, vil gi mer fleksible arealer for politisk virksomhet, nødvendige spesialrom og samtidig beholde antikvariske forhold ved bygningen, samt tilrettelegging for å beholde Halvorsens Conditori som en institusjon i bybildet.

LOSJEN: Frimurerlogen i Oslo slik fasade og inngangsparti så ut før byggearbeidene startet i nabobygget, Prinsensgate 26. Stortinget skimtes i bakgrunnen til høyre. Foto: Lise Åserud NTB/ Scanpix

VG har fått innsyn i Stortingets oversikt over utgifter til det omfattende byggeprosjektet. Her går det som ventet frem at entreprenørene og hovedkonsulenten har fakturert mest.

* Veidekke Entreprenør AS har fått utbetalt 751,6 millioner kroner.

* Multiconsult AS har fått utbetalt 246,3 millioner.

* KF Entreprenør AS har fått utbetalt 162,9 millioner.

Av de mer spesielle utgiftspostene, har det blitt utbetalt pengesummer til hotellovernattinger, midlertidig leie av møterom for Fremskrittspartiet, hamburgere for 30.000 kroner og 354.000 kroner til veskebutikken Louis Vuitton som tidligere lå i Akersgaten vis-a-vis Stortinget.

VESKE-BUTIKK VAR NABO: I lokalene der Vincci holder til i Akersgata, lå tidligere butikken til Louis Vuitton. Lokalene fungerte en periode som prosjektkontorer. Til høyre: De store blomsterurnene som av sikkerhetsgrunner er plassert foran Stortinget. Foto: Frank Ertesvåg, VG

I tillegg har Frimurerlosjen fakturert Stortinget for en ny inngangsdør til 77.453 kroner - etter at Frimurerordenen måtte endre blant annet inngangspartiet og elektriske installasjoner som følge av anleggsarbeidene fra nærmeste nabo.

– Utbetalingene til Louis Vuitton gjelder kontorleie av prosjektkontorer i Akersgata hvor byggherreorganisasjonen i en periode hadde tilhold, skriver Elianne Kemble-Clarkson i Stortingets administrasjon i en e-post til NRK som omtalte kostnadslisten først.

Her er Stortingets egen oversikt over utgifter som har påløpt:

Mer om

 1. Stortinget
 2. Riksantikvaren
 3. Olemic Thommessen
 4. Frimurerlosjen
 5. Riksrevisjonen

Flere artikler

 1. Byggeskandalen: Stortinget ville bevare fasade fra 1880 - sjekket ikke alternativer

 2. Byggeskandalen på Stortinget: – Gikk ni kritiske måneder uten styring

 3. Byggeskandalen: Dette er million-innsparingene Thommessen sa nei til

 4. Byggeskandalen: Stortinget oppjusterte kostnadsrammen med 90 millioner «for å holde oss på runde tall»

 5. Slik startet byggeskandalen på Stortinget

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder