MISTILLITSFORSLAG: Leder i partiet Rødt Bjørnar Moxnes fremmer mistillitsforslag mot justisminister Sylvi Listhaug. Foto: Hallgeir Vågenes

Rødt fremmer mistillitsforslag mot Listhaug

Rødt-leder Bjørnar Moxnes bekrefter at partiet fremmer mistillitsforslag mot justisminister Sylvi Listhaug (Frp).

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Arbeiderpartiet og KrF blir derfor tvunget til å ta stilling til om de har tillit til justisministeren eller ikke.

Moxnes bekreftet mistillitsforslaget først overfor NRK.

– Justisministerens anklage viser at hun ikke har tillit til Stortingets flertall. Stortinget kan etter vårt syn ikke ha tillit til en sånn statsråd. Hvis de andre opposisjonspartiene deler denne vurderinga, så håper jeg de stemmer for mistillitsforslaget, kommenterer Moxnes til VG.

– Vi vil fremme dette mistillitsforslaget så snart som mulig. Det vil overraske meg dersom flertallet på Stortinget har tillit til justisministeren, særlig i lys av de skarpe reaksjonene som Facebook-posten hennes har skapt, sier han til NTB.

Støre vil høre med KrF

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier onsdag at han vil høre med de andre partiene på Stortinget før han tar stilling til mistillitsforslaget.

– Arbeiderpartiet er åpne for å fremme klar kritikk mot Listhaug, men når det gjelder mistillit i Stortinget vil vi først høre med de andre partiene. Det gjelder særlig KrF, som jo er partiet som sikret denne regjeringen flertall, sier Støre.

KrF sier til VG at de ikke vil kommentere mistillitsforslaget fra Rødt onsdag. Sylvi Listhaug ønsker heller ikke å kommentere saken, informerer hun via rådgiver Espen Teigen.

– Det Sylvi Listhaug burde gjort er rett og slett å beklage, men det har hun ikke gjort. Spørsmålet vi nå trenger å få svar på er hvordan statsministeren har håndtert dette, sier Støre videre.

Solberg ber om unnskyldning på vegne av Sylvi Listhaug

Moxnes utdyper på sin egen Facebook-side mistillitsforslaget, og skriver at Rødt ikke kan akseptere en justisminister som anklager Stortingets flertall for å sette hensynet til terrorister fremfor hensynet til nasjonens sikkerhet.

– Men dette er justisminister Listhaugs anklage mot Arbeiderpartiet og Stortingets flertall, fremsatt med den begrunnelse at flertallet ikke deler Fremskrittspartiets syn på alle detaljer vedrørende rettssikkerhet og terrorbekjempelse, skriver Rødt-lederen, og legger til:

– Justisministerens anklage er usann. Hadde den vært sann, ville den også rammet Fremskrittspartiet. For mulla Krekar er i landet, selv om Frp har vært i regjering siden 2013.

VG+: Da Ari Behn møtte Sylvi Listhaug

REAGERER: Leder i partiet Rødt Bjørnar Moxnes anklager justisminister Sylvi Listhaug for å komme med usanne påstander mot Arbeiderpartiet. Foto: TORE KRISTIANSEN / VG

Både Ap og KrF krever beklagelse

De siste dagene har det stormet rundt landets nye justisminister, etter at hun la ut et bilde på Facebook av væpnede menn og skrev «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet». Både opposisjonen på Stortinget, overlevende etter terrorangrepene 22. juli 2011 og Høyre-medlemmer har reagert.

Flere politikere har også krevd en beklagelse fra justisministeren, blant andre Ap-leder Jonas Gahr Støre og KrF-leder Knut Arild Hareide.

Da Ap-leder Jonas Gahr Støre tirsdag ble spurt om partiet vil støtte eller selv fremme et mistillitsforslag mot Listhaug, svarte han følgende:

– På et mellommenneskelig nivå vil de fleste si at de ikke har tillit til denne personens meninger, men Ap har ikke tatt en beslutning om å reise mistillitsforslag. Inntil videre er det en avklaring fra Erna Solberg vi ber om.

les også

Solberg vil ikke svare på om Listhaug bør beklage

Manglet bilderettigheter

Listhaug skrev på sin Facebook-side tirsdag kveld at det aldri var i hennes tanker at innlegget kunne kobles til Utøya, men hun har ikke beklaget innlegget. Istedet gikk statsminister Erna Solberg ut onsdag og beklaget på vegne av Regjeringen.

Onsdag ettermiddag slettet Listhaug det omdiskuterte innlegget på Facebook. Grunnen er at de som har rettighetene til bildet i Norge har gitt beskjed om at det ikke kan brukes i politisk kampanje, opplyser hun selv.

Leder Mani Hussaini i AUF, mener slettingen av bildet bare er enda mer provoserende.

– Justisministeren sletter bildet på grunn av rettighetene til bildet, som hun ikke har kjøpt. Hun har ikke beklaget, ikke gått tilbake på innholdet, ikke trukket tilbake noe av det hun har sagt, sier han til Dagbladet.

Også Karin Andersen i SV mener at saken snarere blir verre enn bedre når Listhaugs begrunnelse for å fjerne innlegget er hensynet til opphavsretten og ikke andre grunner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder