TAR OPPGJØR: Fylkesformann Martin Jonsterhaug mener moderpartiet ikke tar varslerne alvorlig nok. Foto: Privat

FpU-medlemmer starter internt opprop etter metoo-sak

Flere FpU-medlemmer har meldt seg til et opprop mot Frps håndtering av metoo-saker. – Det er en skandale, sier fylkesformannen i Fpu Hordaland.

 • Martha C. S. Holmes
 • Kaja Storrøsten

Artikkelen er over to år gammel

– Vi er misfornøyde med måten partiledelsen har håndtert seksuell trakassering på, og det er på tide å vise det, sier fylkesformann Martin Jonsterhaug i Hordaland FpU til VG.

Han har sammen med økonomiansvarlig Ingeborg Bjørnevik gått ut med et opprop mot Frps håndtering av metoo-saker. Så langt har 19 Fpu-politikere og en Frp-politiker meldt seg i oppropet, forteller de.

De vil ikke oppgi navnene på listen, men VG har snakket med flere som har meldt seg på oppropet. Se lengre ned i saken.

les også

Njåstad om varslersak i FpU: – Terskelen for å frata medlemskap er høy

– Har et ansvar

– Dette er en reaksjon på den totale håndteringen til Fremskrittspartiet som man har sett i sak etter sak. Det er manglende vilje til å slå ned på seksuell trakassering, sier han og legger til:

– Partiledelsen og organisasjonsutvalget har et ansvar.

I går skrev VG at Frp har konkludert med at en sentral tillitsvalgt med posisjoner både i Frp og ungdomspartiet Fpu har brutt partiets etiske retningslinjer.

Konsekvensen for mannen ble en «kraftig advarsel», noe som har vakt reaksjoner fra flere som mener saken ikke har blitt håndtert alvorlig nok.

Helge André Njåstad, leder for Frps organisasjonsutvalg, sa til VG at det er på landsmøte til Fpu at de må ta stilling til om han får fortsette i vervene.

KRITISERER MODERPARTIET: På bildet er Ingeborg Bjørnevik med nåværende fiskeriminister og justisminister Per Sandberg og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i 2015. Foto: FpU

– Skandale

Bystyremedlem Mats Ramo i Trondheim Frp tok et krast oppgjør med eget parti i et leserinnlegg i Adresseavisen i går. Der kaller han håndteringen av saken en nasjonal tillitsvalgt får fortsette i sine verv, til tross for flere varsler mot seg, for en skandale.

– Ja, det er en skandale, mener Jonsterhaug og fortsetter:

– Dette handler om mye mer – det har skjedd i sak etter sak opp igjennom årene.

– Vi vil markere at det er mennesker i organisasjonen som tar dette alvorlig. Vi vil sette punktum, og fjerne all tvil.

les også

Frp: Flere varsler mot samme FpU-tillitsvalgt

– Urovekkende

– Vi har gitt organisasjonsutvalget en sjanse til å håndtere det internt, men at sånne saker ikke får konsekvenser er ikke greit, sier økonomiansvarlig Ingeborg Bjørnevik i Hordaland Fpu.

– Organisasjonsutvalget må selvfølgelig ta sin del av ansvaret, men vi ønsker ikke å bare peke på den enkeltsaken som har oppstått i det siste – dette er en kultur som har vart over tid, og det er urovekkende. Vi trenger en kulturendring.

REAGERER: Økonomiansvarlig Ingeborg Bjørnevik i Hordaland FpU. Foto: Privat

FpU Sogn og Fjordane har meldt seg på oppropet.

– Frp må forandre måten de håndterer trakasserings-sakene sine på, sier Morten André Njåstad Nordanger, fylkesformann i Sogn og Fjordane FpU til VG.

les også

Frp-politiker: – Varslere blir ikke ivaretatt

– Helst behandles internt

Også Trøndelag FpU støtter oppropet.

Mats Henriksen Persøy, formann i FpU Trøndelag, sier han er sterkt uenig i at det er FpU-landsmøtet som skal ta stilling til om han har tillit i partiet.

– FpU har ikke samme innsyn i saken som organisasjonsutvalget. Vi vet kun det som kommer ut i media. Derfor må de ta ansvar, sier han, og forteller at han helst skulle sett at dette ble håndtert internt.

Han sikter direkte til Ramo sitt oppgjør og mener at det er trygt å være en ung jente på Frp- og FpU-arrangement.

– Min helhetlig inntrykk er at det er trygt for 17-år gamle jenter å delta på både FpU- og FrP-arrangementer, og det har blitt tryggere etter metoo-kampanjen.

les også

Erna Solberg om Listhaug-bråket: – Jeg kunne vært tidligere ute med unnskyldning

– Ikke opplevd en ukultur

Formannen for Buskerud FpU, Thomas Emil Andersen Klingen, sier han ikke vil melde seg på oppropet og har ikke opplevd en ukultur i ungdomspartiet.

– Jeg mener at det er trygt for alle å være medlem i FPU, sier han til VG.

Heller ikke FpUs fylkeslag i Agder stiller seg bak oppropet.

– Sakene organisasjonsutvalget behandler er vanskelige. Jeg ser fram til å diskutere i interne fora hvordan utvalget kan forbedre arbeidet sitt, ikke i VG, skriver Andreas Ingebretsen, formannen i FpU Agder, i en sms til VG.

HAR IKKE SANS FOR OPPROPET: – Debatten må tas internt, sier Helge André Njåstad, leder for Frps organisasjonsutvalg til BT. Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Statssekretær Petter Kvinge Tvedt sier på vegne av Siv Jensen at hun ikke vil kommentere saken, og henviser til leder for Frps organisasjonsutvalg, Helge André Njåstad.

Njåstad ikke har besvart VGs henvendelser tirsdag kveld, men til BT har han uttalt at han ikke mener det er ansvarsfraskrivelse.

les også

Storutmeldelse fra Råde Frp etter Leirstein-saken

– Vi har fattet en avgjørelse, gitt en advarsel, men fant ikke grunn til å straffe eller ekskludere vedkommende. Det handler ikke om å skyve ansvaret over på dem, sier Njåstad til avisen og sier at debatten må tas internt. Han forteller BT at han ikke har sansen for oppropet.

– De kjenner ikke til helheten. Dette er komplekse saker med masse informasjon, sier han.

les også

Mener utbryterne i Råde Frp forsøker å sverte partiet

– Har avvist innholdet

– Det er viktig for meg å påpeke at jeg har hatt en annen opplevelse av de faktiske forhold enn hva varslerne har hatt. Jeg har avvist innholdet i flere av dem. Det er også noe jeg har formidler til organisasjonsutvalget, skrev mannen som fikk varslene mot seg i en SMS til VG i går.

I går sa Helge André Njåstad, leder for Frps organisasjonsutvalg følgende til VG:

– Terskelen for å frata medlemskap er veldig høy. Det er jo landsmøte i FpU snart, så der tar de stilling til om han får fortsette i verv. Men vi valgte ikke å frata ham noen verv.

Mer om

 1. Seksuell trakassering
 2. Fremskrittspartiet (Frp)

Flere artikler

 1. Fpu må velge om nestlederen får fortsette etter varslersak: - Uansvarlig av Frp

 2. Vraket som nestleder av FpU etter brudd på etiske retningslinjer: - Maktkamp

 3. Siv Jensen om varslersak: - Må komme oss videre

 4. Njåstad om varslersak i FpU: – Terskelen for å frata medlemskap er høy

 5. Frp-politiker: – Varslere blir ikke ivaretatt

Fra andre aviser

 1. Opprop i ungdomspartiet: – De voksne i Frp skyver ansvaret over på ungdom

  Aftenposten
 2. Frp-ungdommer tar oppgjør med eget parti

  Bergens Tidende
 3. Siv Jensen svarer på FpU-ungdommens #metoo-opprop: – Jeg forventer at våre tillitsvalgte oppfører seg skikkelig.

  Aftenposten
 4. Ungdomsopprør i Frp etter metoo-håndtering i moderpartiet

  Fædrelandsvennen
 5. Frp rammet av påskeopprør

  Aftenposten
 6. Overtramp uten konsekvenser

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder