Trond Giske blir ikke nestleder i Trøndelag Ap

FOLKETS HUS I TRONDHEIM (VG) Trond Giskes allierte innså at han ikke hadde nok støtte i Trøndelag Ap til å bli valgt som nestleder i partiets største fylkeslag. Istedet får Giske en fremskutt styreplass.

Valgkomiteens leder Jorodd Asphjell sier på en pressekonferanse klokken 11.25 at Giske ikke får bli nestleder i fylket.

Istedet har valgkomiteen blitt enige om at Giske får en plass i fylkets arbeidsutvalg, som menig styremedlem.

Etter at VG mandag fortalte at Giske og hans støttespillere skal ha jobbet for å få ham valgt som nestleder, har forslaget møtt kraftig motstand både i og utenfor Trøndelag Ap.

Onsdag formiddag fortalte VG også at fylkesleder Per Olav Hopsø og nestleder May Britt Lagesen overfor valgkomiteen har gitt klar beskjed om at de mener det ville være uklokt å ta Giske inn i fylkespartiets øverste ledelse.

I valgkomiteen har dette blitt oppfattet som et ultimatum.

les også

Kvinneopprør mot Giske: – Han skader partiet

NESTLEDER: May Britt Lagesen fra Steinkjer. Foto: Andreas Buarø / NTFK

Kilder: Giske ga beskjed tirsdag kveld

I det nye forslaget fra Asphjell ble Giske strøket som nestlederkandidat. I stedet foreslo Asphjell at Giske skal tre inn i fylkespartiets ledelse, som medlem av arbeidsutvalget i fylkesstyret.

Giske skal etter det VG erfarer ha gitt beskjed til Asphjell tirsdag kveld om at han ikke ville være kandidat som nestleder, etter å ha blitt informert om innvendingene fra Hopsø og Lagesen.

– Han har sagt nei til å bli nestleder, men har tilbudt seg å ta plass i arbeidsutvalget. Han gjør det for å sikre enstemmighet, sier en kilde som står ham nær.

– Vår opptellling i forkant av valgkomitemøtet viser at han både har støtte fra AUF, Trondheim Ap og LO i valgkomiteen. I realiteten syv for Trond og to mot ham, fra Nord-Trøndelag, sier kilden til VG.

Etter det VG erfarer skal Giske ha ønsket å unngå at valgkomiteen ville fremme en delt innstilling. Han skal derfor ha valgt ikke å gå videre i kampen om å bli nestleder, så lenge han fikk to sentrale posisjoner.

Valgkomiteen innstilte i stedet på sittende leder Per Olav Hopsø og sittende nestleder May Britt Lagesen, som dermed får fortsette i sine verv.

– Det er blitt sagt og skrevet mye de siste dagene. Jeg er glad for at valgkomiteen har lagt frem et enstemmig og balansert forslag til styre for Trøndelag Ap. Jeg har stor tro på at vi skal jobbe godt sammen til det beste for partiet. Nå er det opp til årsmøtet å avgjøre dette, sier Hopsø til VG.

MØTET I GANG: Her er valgkomiteen samlet på møterommet. På skjermen er komitémedlem Inger-Marit Eira-Åhren med på videosamtale. Foto: HELGE MIKALSEN

Blir fast medlem av landsstyret

I tillegg foreslo Asphjell at Giske skal være vara for fylkesleder Per Olav Hopsø til Aps landsstyre, og fikk med seg komiteen på det. Landsstyret i Ap er partiets høyeste organ mellom landsmøtene.

I dag har Trøndelag kun to plasser i landsstyret, men landsstyret har innstilt på å foreslå at det antallet økes til fire plasser. Årsaken er sammenslåingen av det tidligere Nord- og Sør-Trøndelag.

Med fire plasser vil forslaget til Asphjell bety at Trond Giske vil kunne bli fast medlem av landsstyret, og dermed få rett til å tale, fremme forslag og votere på møtene der. Men det er opp til det nye fylkesstyret å avgjøre endelig hvem som får de to nye plassene.

Alle personvalgene i Trøndelag Ap avgjøres på fylkets årsmøte, som avholdes neste helg.

Stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol fra det tidligere Nord-Trøndelag skriver i en tektsmelding at hun forstår valgkomiteen har hatt en vanskelig jobb.

«Valgkomiteen har hatt en krevde jobb med mye støy og engasjement rundt deres arbeid. Jeg kjenner både leder og nestleder som nå er innstilt overfor årsmøtet. Så er det fortsatt viktig med representantasjon geografisk - vi er et ganske fersk og veldig stort fylke. Men nå har valgkomiteen gjort sin jobb og årsmøte skal endelige ta stilling til deres forslag. Valgkomiteen har ikke hatt noen enkel jobb», skriver Kjerkol.

KOMITÉLEDER: Stortingsrepresentant Jorodd Asphjell, her på vei inn til møtet på Folkets Hus i Trondheim i valgkomiteen i Trøndelag Ap. Foto: Helge Mikalsen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder