Bombetrussel mot Norwegian-fly i Alta – mobilnett ble slått av i frykt for fjerndetonering

Mobilnettet i Alta ble i en drøy time slått av onsdag kveld, men bombegruppen jobbet på det evakuerte Norwegian-flyet. Politiet opplyser at det var på grunn av frykt for fjerndetonering. Flyet ble klarert klokken 23.26 onsdag.

– Vi stengte ned mobilnettet på grunn av sikkerheten til mannskapet som jobber der. Dette med tanke på at man kan bruke elektroniske hjelpemidler til å starte det som eventuelt er om bord, altså fjerndetonering, sier operasjonsleder i Finnmark, Eirik Pedersen, til VG.

Politiet i Finnmark melder på Twitter at flyet ble klarert klokken 23.26.

– Bombegruppen har gått gjennom flyet og bagasjen uten å finne noen bombe eller bombelignende gjenstander. Vi har hatt alle tilgjengelige ressurser på saken, i tillegg til bistand fra Oslo, sier operasjonsleder Bjørn Tormod Syversen til VG like etter midnatt.

Politiet etterforsker hvem som stod bak bombetrusselen. De vil foreløpig ikke kommentere om de har noen mistenkte.

Rundt klokken 01 bekrefter driftssjef Jens-Martin Nerdal overfor NTB at flyplassen i Alta er åpnet igjen

– Det er fortsatt en del folk som sover i terminalen. Torsdag morgen vil imidlertid flytrafikken starte som normalt. I det store og hele er vi tilbake til normal drift. Det er flott at ting endte så bra til slutt, sier han.

Gikk gjennom bagasje

Operasjonsleder på vakt tidligere onsdag kveld fortalte til VG at bombegruppen da var godt i gang med arbeidet.

– Det er fremdeles ikke fullført, og gjenstår enda litt arbeid med å gå igjennom passasjerenes bagasje i lasterommet på flyet, fortalte Svein Erik Jacobsen.

Han forklarte at all bagasje skal tas ut av flyet og undersøkes nærmere.

Politiet opplyste at flyet ikke ville bli frigjort før bombegruppen var ferdig med sitt arbeid. Det betyr at all flytrafikk til og fra flyplassen ble stanset inntil videre.

Under evakueringen av flyet tidligere onsdag ble én av passasjerene pågrepet, men politiet avviser at det er i tilknytning til trusselen. Operasjonsleder Syversen opplyser til VG rundt midnatt at vedkommende er sjekket ut av saken.

– Vi har anholdt en person som ikke etterfulgte politiets ordre under evakueringen. Vedkommende har ingen tilknytning til trusselen, da daværende operasjonsleder Stein Kristian Hansen til VG.

Stengt på ubestemt tid

Politiets bombegruppe ankom Alta Lufthavn like før klokken 19.00 onsdag kveld, melder Altaposten.

Alta lufthavn er onsdag stengt på ubestemt tid:

– Vi trodde vi kunne åpne, men det kunne vi likevel ikke på grunn av sikkerhetssoner. Nå er det stengt på ubestemt tid; antagelig til godt ut på kvelden, sier driftssjef Jens-Martin Nerdal til iFinnmark.

MIDLERTIDIG STENGT: Flyplassen i Alta er midlertidig stengt for innkommende trafikk på grunn av bombetrusselen. Foto: VG-tipser

Tidligere onsdag kveld ble en person bortvist fra området etter å ha brutt seg forbi oppsatte sperringer.

– Personen er tatt hånd om og bortvist fra området, og vil få en oppfølging fra oss, sier Jacobsen til VG.

Bombetrussel

Trusselen mot flyet kom fra en person som påsto at han var om bord på flyet og hadde en bombe med seg, opplyste politiet i en pressemelding onsdag formiddag.

Ifølge pressevakt Andreas Hjørnholm i Norwegian sier at trusselen kom inn via chattetjenesten hos selskapets kundeservice.

VG har snakket med flere av de rundt 80 passasjerer om bord på flyet, som kunne fortelle at evakueringen startet like over klokken 13.00. Passasjerene måtte legge igjen håndbagasjen.

– De har begynt å slippe ut passasjerene ti og ti av gangen, og sagt at vi kan ta med oss jakkene våre, sa passasjer Kevin Gonaseelan til VG.

EVAKUERT: Klokken 14.30, drøye to timer etter at flyet hadde landet, var alle passasjerene i flyet evakuert. Foto: Kevin Gonaseelan

– Svært alvorlig

Ifølge Avinor sine hjemmesider hadde flyet avreise fra Gardermoen klokken 09.59. Bombetrusselen kom inn rundt klokken 10.30, og politiet i Finnmark ble varslet om hendelsen en halvtime senere.

Alle tilgjengelige ressurser ble sendt til Alta flyplass, hvor flyet landet rett før klokken 12.00.

– Politiet ser svært alvorlig på hendelsen. Det er opprettet sak og politiet har satt i gang arbeidet med å finne ut hvem som står bak trusselen, sier operasjonsleder Stein Kristian Hansen.

Rune Østlyngen, som jobber i Altaposten, var blant passasjerene som var om bord på flyet. Ved 14.00-tiden sa han til VG at politiet nå evakuerer de siste passasjerene.

– Væpnet politi har fraktet passasjerene til utenlandsavdelingen, som ellers kun er i bruk på sommeren. Ingen får lov til å forlate flyplassen før alle er ute av flyet og ferdig undersøkt, så vi er nødt til å vente her. Det er usikkert når vi får bagasjen og håndbagasjen vår.

– Har det vært noe dramatikk?

– Både passasjerene og kabinpersonalet har vært rolige. Da vi landet og leste på nettaviser at personen som hadde fremsatt trusselen hevdet han satt på flyet, begynte enkelte å lure på om dette var trygt, siden vi ikke fikk forlate flyet. Men vi tenkte samtidig at vi ville ha blitt evakuert raskere hvis det var en prekær fare, så det var ingen antydning til panikk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder