HØST: To lavtrykkssentre plassert over henholdsvis Nord- og Sør-Norge skaper litt høsttendenser, men i flere områder er mandag formiddag skyfri og solfylt.
HØST: To lavtrykkssentre plassert over henholdsvis Nord- og Sør-Norge skaper litt høsttendenser, men i flere områder er mandag formiddag skyfri og solfylt. Foto: Meteorologisk institutt

Høstværet er her - og drar igjen

INNENRIKS

Mange våknet nok opp mandag til en ubehagelig kald overraskelse på værfronten. Men allerede fra tirsdag av blir det bedring.

Publisert:

Mandag morgen ble en nokså våt og kald erfaring for mange landet over, i hvert fall sammenlignet med sommerværet vi nå har blitt vant til. Særlig Oslo-området, men også Bergen, får et særlig temperaturfall utover mandagen.

I helgen var det mulig å finne snø flere steder i fjellet i Sør-Norge, og klarvær om nettene fremover gir muligheter for nattefrost. I indre strøk i Nordland og Troms ble det meldt minusgrader natt til mandag, tvitret Meteorologisk institutt i dag.

Det er likevel ingen grunn til å frykte det helt store temperaturfallet med det første, mener vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Tromsø, Ida Fossli.

Lavtrykk i nord og sør

Det er et lavtrykkssenter over store deler av Sør-Norge, særlig i fylkene østafjells, som forårsaker gråværet. Et annet lavtrykk ligger over Nord-Norge og gir samme grå værtype, forteller Fossli.

– Det har vært mye av det samme været så langt i dag, gråvær og mellom 10 og 13 grader de fleste steder, sier hun.

Høstværet vil imidlertid få kort levetid, enn så lenge. Lavtrykkssenteret beveger seg østover allerede i kveld, og fra tirsdag av vil temperaturene stige og finværet returnere. Meteorologen varsler tørt og pent vær både tirsdag og onsdag over mer eller mindre hele landet.

– Det blir betraktelig bedre fra tirsdag av, over hele landet, med temperaturer opp mot 15-20 grader på Østlandet og Trøndelag, sier hun.

Mer regn fra torsdag

Heller ikke på Vestlandet er temperaturkartet å forakte, med rundt 15–17 grader. Fra torsdag av blir det derimot nye regnbyger.

– Det kommer et nytt lavtrykk fra vest som når Vestlandet onsdag kveld. Det beveger seg lenger innover i landet torsdag.

Onsdag kveld kommer det så et nytt lavtrykk som gjør at gråværet returnerer, før det ser mer usikkert ut.

– Fra fredag er prognosen veldig usikker. Fremover blir det nok enkelte regnværsdager, med en og annen fin dag i blant, sier meteorologen.

Her kan du lese mer om