: Ap-leder Jonas Gahr Støre synes det er utidig at Finnmark får skylden for at hele regionsreformen trues, fordi de sier nei til sammenslåing med Troms. Foto: Tomm Wilgaard Christiansen

Mæland setter Finnmark-reformen på pause

KrF holder det åpent om de enda en gang vil tvinge Finnmark og Troms sammen i én region. Det henger på hvilke oppgaver de nye regionene får.

 • Bjørn Haugan
 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over to år gammel

Mandag ettermiddag sa kommunalminister Monica Mæland (H) at prosessen med sammenslåing av Finnmark og Troms legges på is fram til stortingsbehandling i høst.

Sp varslet før sommeren et forslag i Stortinget om at Troms og Finnmark skal skrote reformen, og Ap har sagt at Finnmark og Troms ikke kan slåes sammen dersom de ikke blir enige lokalt.

De andre på rødgrønn side er enige i dette. Dermed er det opp til KrF om regjeringen skal tvinge fram sammenslåingen.

les også

Mæland frykter at Finnmarks-opprør kan velte hele regionreformen

Opp til regjeringen

– Hele grunnen til regionreformen er å flytte oppgaver ut. Nå er det opp til regjeringen å redegjøre for hvilke oppgaver som skal flyttes ut. Hvis ikke innholdet er riktig, så får vi vurdere saken på nytt, sier KrF-nestleder Olaug Bollestad.

– Men folk i Finnmark vil at fylket skal bestå, og det handler ikke lengre om oppgaver?

– For oss i KrF handler det om å få til en massiv flytting av oppgaver. Det er hele grunnlaget for regionreformen, svarer Bollestad.

les også

Varsler omkamp i Stortinget etter nei til fylkessammenslåing

Slår tilbake mot Ap

Monica Mæland (H) fastslår at det blir sammenslåing av Troms og Finnmark fra 2020, og slår kraftig tilbake mot Ap-leder Jonas Gahr Støre i feiden om sammenslåing i nord.

Støre rykker nå ut med forsvar av Finnmark.

– Mæland må slutte med å angripe Finnmark og true med at regionreformen kan ryke hvis Finnmark ikke gir seg. Det må avvises som problemstilling, sier Støre.

– Finnmarks posisjon så spesiell

Han sier at Norge kan leve med at Finnmark forblir en egen region.

– Ap mener det er feil å stirre seg blindt på noen tall for antall innbyggere. Finmark har en helt egen stilling i Norge, blant annet knyttet til nordområdene og sikkerhet.

– Du sier at Finnmark skal få leve videre som region, selv om resten av landet omorganiseres?

– Ja, Finnmarks posisjon er så spesiell, at vi mener det bør bli resultatet, hvis ikke Troms og Finnmark greier å komme frem til en felles løsning.

– Svak regjering

Han sier regjeringen har sviktet.

– Vi har sett en svak regjering i denne saken, hvor de har et firkantet forhold til virkeligheten, og som har lite å komme opp med. De har ikke vist evne til å komme opp med gode løsninger og jeg mener det blir veldig feil å true med at hele reformen kan ryke, hvis Finnmark står på sitt nei.

– Du er ikke redd for at det vil åpne for omkamp i andre regioner?

– Finnmarks posisjon er så spesiell, at jeg mener vi må ta hensyn til det. Den problemstillingen er ikke satt på spissen. I etterpåkloskapens lys, kan det hende at Vikens størrelse, med 1,2 millioner innbyggere, er en like stor utfordring som at Finnmark har 70 000 innbyggere.

– Jeg forstår ikke hva Støre driver med

Mæland reagerer kraftig på det Støre sier.

– Jeg forstår ikke hva Støre driver med. Mener lederen i Ap at den norske demokratiske systemet er slik at det bare er stortingsvedtak som Ap støtter, som gjelder. Han synes å vite bedre enn stortingsflertallet, sier hun:

– Jeg vet at Ap ikke har stemt for regionsreformen, men jeg forventer at de respekterer flertallets avgjørelse, som ved siste votering ga 96–73-flertall i Stortinget, sier Mæland.

Mandag klokken 12 hadde kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) innkalt Troms og Finnmark til møte om den betente sammenslåingen av de to fylkene, som flertallet av politikerne i Finnmark ikke støtter.

Fylkesrådsleder Willy Ørnebakk fra Troms kom på møtet med kommunalministeren, mens Finnmarks fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) ikke tok turen til Oslo.

– Hva kom ut av møtet i dag?

– Troms opplever at det er for vanskelig for dem å ta ansvaret i fellesnemden som skal gjennomføre sammenslåingen, så lenge Finnmark ikke ønsker å delta. Det forstår jeg, men regjeringen har ingen hjemmel til å ta ansvar for det. Vi blir derfor nødt til å avvente en eventuell beslutning fra Stortinget, om at saken skal behandles på nytt, sier kommunalministeren.

NTB la ut en melding tidligere i dag, hvor hovedinntrykket var at sammenslåingsprosessen legges på is til det kommer en ny stortingsavklaring.

Meland sier de ikke legger saken på is.

– Jeg har ikke parkert sammenslåingsprosessen mellom Troms og Finnmark, sier Mæland:

– Etter noen intervjuer tidligere i dag fremstår det som om jeg skal parkere sammenslåingen mellom Troms og Finnmark. Dette er feil. Troms og Finnmark blir en fylkeskommune fra 1. januar 2020, det står fast, sier Mæland.

– Men vi er i en situasjon i dag hvor det er varslet at noen vil ta saken opp igjen på Stortinget. Vi er som regjering nødt til å forholde oss til det, selv om Stortinget altså har fattet to vedtak allerede.

Une Bastholm, nasjonal talsperson for Miljøpartiet De Grønne, takker:

– Nå har Stortinget muligheten til å fatte et klokere vedtak, og unngå en tvangssammenslåing. Det er på høy tid at regjeringen og Mæland innser at denne prosessen har vært et eneste kaos fra første stund. Finnmark kan ikke behandles som en koloni.

KrF er uklare

15. oktober skal regjeringen legge fram sin plan for hvilke oppgaver de nye fylkeskommunene skal få. Et ekspertutvalg har foreslått endringer som samlet vil flytte 23,5 milliarder kroner fra statlige institusjoner til fylkeskommunene, samt å flytte fem etater med nær 5.000 arbeidsplasser fra staten til fylkeskommunene.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier at prosessen må stoppe nå:

– Regionreformen er tidenes mest rotete prosess. Selv KrF sa i Stortinget i 2017 at dette er en løsningen ingen partier egentlig vil ha, og en reform over 80 prosent av folket i Finnmark er imot. Så når ingen partier eller folk vil ha denne løsningen, da er tiden inne til å skrote hele tvangssammenslåingen, sier Vedum til VG.

Parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland, legger press på KrF.

– Jeg legger til grunn at lovlig fattede vedtak skal oppfylles, sier han.

Mæland tok grep i nemd

Mæland har tatt grep: Det er opprettet en fellesnemnd, som er et politisk utvalg satt sammen av politikere for kommuner eller fylker som skal slå sammen.

les også

Anklager regjeringen for å strekke regelverket for å slå sammen Troms og Finnmark

Fellesnemndas oppgave er å forberede sammenslåing mellom partene.

Fellesnemnda besto først av 17 medlemmer fra Finnmark og 19 medlemmer fra Troms. I sommer endret Kommunal- og moderniseringsdepartementet dette til 19 medlemmer fra Troms og 9 medlemmer fra Finnmark, noe som ville gjøre det lettere for fellesnemnda å bli beslutningsdyktige uten finnmarkspolitikerne ved bordet.

Men Troms ønsker ikke å kjøre noe sololøp ved å overkjøre Finnmark.

les også

Tromspolitikere vil gi regjeringen ansvar for sammenslåing: – Ikke gjennomførbart alene

For at en fellesnemnd skal være beslutningsdyktig, må minst halvparten av medlemmene være til stedet på møtene.

Mer om

 1. Regionreform
 2. Jonas Gahr Støre
 3. Monica Mæland
 4. Knut Arild Hareide

Flere artikler

 1. Varsler omkamp i Stortinget etter nei til fylkessammenslåing

 2. Rødt-lederen: Vil stoppe alle tvangssammenslåinger etter Finnmark-bråket

 3. Flertall for regionreformen – Troms og Finnmark slås sammen med tvang

 4. Mæland frykter at Finnmarks-opprør kan velte hele regionreformen

 5. Anklager regjeringen for å strekke regelverket for å slå sammen Troms og Finnmark

Fra andre aviser

 1. Har du falt av? Her er fem spørsmål og svar om fylkessammenslåingen mellom Finnmark og Troms.

  Aftenposten
 2. Sp oppfordrer Viken-fylkene til boikott av regionreformen

  Aftenposten
 3. Finnmark nekter å møte Mæland

  Aftenposten
 4. Sammenslåingen av Troms og Finnmark må trolig opp i Stortinget igjen

  Aftenposten
 5. Mæland kaller inn Finnmark og Troms til nytt møte om sammenslåing

  Aftenposten
 6. Mæland frykter for konsekvensene for befolkningen av Finnmark-nei

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no