Mange elver tørker inn som følge av varmen. Her et bilde av Loeselva mellom Hokksund og Steinberg i Buskerud tatt tidligere i sommer. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Tørken gir strømstopp

Rekordlite vann i magasinene gjør at kraftselskaper i Midt- og Sør-Norge tvunget til å stanse produksjonen ved flere kraftverk.

karl.martin.jakobsen@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Månedene mai, juni og juli i år er så langt tørrere enn de samme månedene i den rekordtørre sommeren i 1947.

– Det er kjempetørt. To av de tre elvekraftverkene våre står. Det finnes ikke vann i elvene, sier daglig leder Stig Falling i det Ålesund-baserte kraftselskapet Tafjord Kraft til NRK.

Også Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE), Eidsiva Vannkraft, og Trønderenergi forteller om lite tilfang av vann. Ifølge kommunikasjonsrådgiver Tore Wuttudal har ikke tilsiget av vann til magasinene i Trøndelag vært så lave siden 1958.

– Vi produserer langt under det som er normalt. Det er stans ved noen kraftverk, mens andre går som normalt, sier Wuttudal.

Historisk høye strømpriser bidrar til å begrense tapet for kraftprodusentene. SSB meldte tidligere denne måneden om en kostnadsoppgang for strøm og nettleie på 30,7 prosent i juni sammenlignet med samme måned i 2017.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder