Temperaturmålene på Blindern i Oslo. I forgrunnen står den moderne versjonen, mens en den eldre – som ikke lenger brukes – skimtes i bakgrunnen. Foto: Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Ny temperaturrekord i Vestfold

Det er ny varmerekord i Vestfold med 34,1 grader på Nøtterøy. Oslo og Minnesund leder temperaturkampen med 34,4 grader begge steder.

alexander.vestrum@ntb.no

Det viste meteorologenes foreløpige oversikt klokken 16.30. En time tidligere meldte meteorologene om ny varmerekord i Rogaland på 34,2 grader, og et snaut kvarter senere ble det også meldt om ny varmerekord i Hordaland på 34,4 grader.

De høyeste temperaturene var på forhånd ventet mellom klokka 16 og 18, ifølge statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes.

– Det er fortsatt mulighet for noen rekorder, men kanskje blir norgesrekorden stående, sier hun til NTB.

les også

Baksiden med sommerværet: Stor økning i antall drukningsulykker

Beredskap ved Preikestolen

Ved Preikestolen – ikke så langt unna Lysebotn – har Norsk Folkehjelp tatt høyde for at noen av turistene går på en smell i varmen, skriver Stavanger Aftenblad.

– Vi tar med så mye vann som mulig og setter oss omtrent midt i stien, mellom Neverdalsskaret og sikringshytta ved Tjødnane, sier operativ leder Thor Egil Siem i Norsk Folkehjelp Strand og Forsand.

Det er Stiftelsen Preikestolen som har hyret inn hjelpemannskapene. Aftenbladet kan melde at de fleste turistene var kledd i shorts og t-skjorte, men at noen også «var kledd for en kraftig høststorm».

les også

Kan bli 30 grader i alle fylkene i Sør-Norge

Nesbyen har rekorden

Den høyeste registrerte temperaturen i Norge noen gang er 35,6 grader i Nesbyen i Buskerud 20. juni 1970. Lengst har rekorden stått i Oslo, som nådde 35 grader 21. juni 1901.

Årets varmeste dag så langt ble registrert i Nedre Eggedal i Buskerud, som hadde 33,8 grader 26. juni. Stedet hadde også den varmeste dagen i 2017, med 31,8 grader.

Tropenatt

Mange steder er det også naturlig nok varmt i vannet. For eksempel kan Øyungen i Eidskog i Hedmark skilte med 27 grader målt klokka 11 fredag, melder Yr.

Det er ventet tropenatt langs store deler av kysten, melder Meteorologisk institutt. Det innebæret at temperaturen ikke faller under 20 grader. Haugesund-området får trolig en natt med 25 grader som det laveste.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder