ÅRETS NERDER: Tufte IL ble kåret til årets navn av VG-leserne. Ansvarlig redaktør Bernt Olufsen overrakte prisen til Erik Thorstvedt under VGs juleavslutning. Foto: Magnar Kirknes

En gjeng vinnere

Kong Olav, Thor Heyerdahl og et fotballag bestående av 15 nerder. Nå er Tufte-gutta virkelig i det gode selskap.

  • Rune Thomas Ege

Opp mot en million nordmenn har hver uke fulgt den brokede forsamlingen som utgjør Tufte IL, mens de har utviklet seg fra fotballanalfabeter til å bli folkets nye TV-favoritter - alt under kyndig veiledning av keeper-storheten Erik Thorstvedt.

SE UTDELINGEN AV ÅRETS NAVN HER!

Jubelår

Nå kan de krone jubelåret med prisen som Årets navn i VG, etter å ha danket ut storheter som dronning Sonja, Jens Stoltenberg og gullgrossist Marit Bjørgen.

- Det er jo helt fjernt. Jeg meldte meg på «Heia Tufte» for å ha det litt gøy en kort periode. Så ender det opp med noe slikt som dette. Å bli kåret til Årets navn var rimelig heftig. Det er tross alt en tittel som henger veldig høyt, sier Tufte-kaptein Vebjørn Koksvik (27).

Han og lagkameratene fikk tildelt prisen under VGs tradisjonsrike juleavslutning tidligere denne uken.

- De fortjener å ha i alle fall ett trofé i premieskapet, humrer VGs sjefredaktør Bernt Olufsen, som selv delte ut prisen.

Hverken han eller det norske folket var noen gang i tvil: Gjennom tekstmeldinger, spørreundersøkelser og telefonstemmer var Tufte IL en soleklar vinner av Årets navn.

- De har åpenbart truffet en sentral nerve i det norske folket. De har bevist at det går an å mestre oppgaver en i utgangspunktet ikke har talent for, ved å krumme nakken og gå løs på oppgaven sammen. De har blitt Årets navn for å være seg selv, sier Bernt Olufsen.

Tidligere

Blant tidligere vinnere er blant andre Thor Heyerdahl, Johann Olav Koss, kong Olav og Frelsesarmeen.

- Jeg kan jo ikke akkurat måle meg med dem. Å bli nevnt i samme setning, er ganske spesielt, mener Tufte-kaptein Vebjørn Koksvik.

- Tufte IL har blitt antihelter i befolkningen. Og antihelter kan også stå for en bragd, det har gjort at de får VGs bragdstatuett, sier Olufsen.

Det synlige beviset på at Tufte-gutta er Årets navn, er bronsestatuetten «Blomstergutten». I tillegg får vinnerne en sjekk på 50000 kroner de kan gi videre til et veldedig formål.

- Vi diskuterte mange formål. Men etter en avstemning i spillergruppen fant vi ut at vi skulle gi pengene til Rådet for psykisk helse. Det er et veldig bra formål, sier Koksvik.

Lyst til å fortsette

Selv om TV-serien nå er slutt, har folkets nye fotballag ingen planer om å gi seg.

- Vi har planer om å fortsette å spille sammen. Men alt har gått så i ett i det siste, så vi har ikke fått snakket ordentlig om det.

Men vi har veldig lyst å fortsette å spille fotball, sier Koksvik.

Ikke engang i julen skal den nybakte Årets navn-vinneren legge fotballskoene på hylla. Allerede 2. juledag spiller han romjulsturnering i fotball hjemme på Tingvoll.

- Da stiller jeg med eget lag, der blant andre søsteren min er med, sier Vebjørn.

- Og du er kaptein?

- Hehe. Vi har ikke snakket så mye om det ennå. Men det er vel kanskje naturlig, siden jeg er lagleder, sier han.

PS! - Det bor en Tufte i oss alle, mener VG-sportens Truls Dæhli.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder