NOBEL-BRÅKET IKKE OVER: Frp trekker ikke Carl I. Hagen som sin nobelkandidat, selv om Stortinget vil vedta at han er uvalgbar, sier Ulf Leirstein, leder av Frps valgkomité. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Frp om vedtak som kan knuse Hagens nobeldrøm: - Dette vil få konsekvenser

Frps Ulf Leirstein truer KrF og Venstre med budsjettbråk og riksrevisorrabalder etter Nobel-vedtaket på Stortinget. Frp trekker ikke Hagens kandidatur.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Jeg tar som utgangspunkt at vi var fire parti som skulle stå sammen om konstitueringen av Stortinget. Når det skapes krøll rundt vår kandidat til Nobelkomiteen, vil vi se på de andre tingene rundt konstitueringen. Vi tar en ting av gangen her, sier Ulf Leirstein, parlamentarisk nestleder og leder av Frps valgkomité til VG.

Hastebehandling på Stortinget: Hagens nobeldrøm ser ut til å knuses

Klokken 10.00 mandag ble det klart at Stortinget hastebehandler et forslag fra Ap, Senterpartiet, SV, Krf og Venstre, som ikke tillater at stortingsrepresentanter og varaer kan velges til Nobelkomiteen. Forslaget blir vedtatt tirsdag – én dag før valgkomiteen skal legge frem sin innstilling til komiteen.

– Vi har vår kandidat og vi har én plass. Vi vil fremme Carl I. Hagen. Jeg tar utgangspunkt at han blir valgt. Hvis ikke, har vi en ny situasjon på Stortinget som vi må ta konsekvensen av, sier Leirstein.

Reagerer på Hagen-uttalelse: Skape ikke fred av å si sånt

– Noen av oss er svært irriterte

– Hvilke «andre ting» er det snakk om, som dette kan få konsekvenser for?

– Det er flere verv, vi skal for eksempel velge ny riksrevisor og fire-fem andre verv før juleferien. Dette har noe å si for samarbeidsklimaet. Det er vel fire parti som samarbeider om budsjettet som skal vedtas i natt. Man må gjerne håndtere Frp og behandle oss på den måten de gjør, men det kan få konsekvenser. Om man vil ha god dialog, ja da må man ha god dialog.

– Påvirker dette sonderingene rundt å ta Venstre inn i regjering?

– Jeg kommenterer ikke regjeringsforhandlingene. Det gjør Siv Jensen. Men du kan gjøre regnestykket selv. Det er noen av oss som er svært irriterte nå, sier Leirstein.

Som VG skrev mandag er denne uken en skjebneuke for de blågrønne regjeringssamtalene mellom Venstre og regjeringen. Førstkommende helg skal Venstre avgjøre om partiet skal gå over i mer formelle regjeringsforhandlinger over nyttår.

På spørsmål om saken med Carl I. Hagen påvirker samarbeidet med Venstre, viser Frp-leder Siv Jensen til partiets parlamentariske leder.

Hagen: - Intet er avgjort før alt er avgjort

Carl I. Hagen selv sier han er ydmyk og takknemlig for at Frp velger å stå bak ham, tross stort press fra flertallet på Stortinget.

– Jeg følger dagene som kommer med stor spenning og intet er avgjort til alt er avgjort, sier Carl I. Hagen til pressen i vandrehallen på Stortinget.

– Jeg har masse synspunkter, men jeg velger å holde dem for meg selv, foreløpig, sier Hagen.

Forslaget stanser ikke Hagen

Frp mener hårdnakket at mandagens stortingsvedtak ikke hindrer Frp fra å foreslå og Stortinget fra å velge Hagen:

– Siden dette ikke er et lovforslag, så har konstitusjonell avdeling sagt at når Stortinget vedtar noe, så kan Stortinget endre det dagen etterpå. Derfor er ikke Carl I. Hagen uvalgbar. Hvis Stortinget vedtar i morgen at det er sol ute, så kan Stortinget dagen etter vedta at det ikke var sol, selv om det var det, sier Leirstein.

Faktisk.no: Politiker møtte som vara og i Nobelkomiteen

– Vedtaket gjelder inntil et nytt vedtak er fattet. Selv om Stortinget vedtar at man ikke kan velge en vara til Nobelkomiteen, kan Stortinget likevel velge en vara dagen etter.

– Må ikke Stortinget følge sine egne regler?

– Det er Stortingets siste vedtak som gjelder. Det heter for eksempel at finanskomiteens innstilling må være avgitt innen 20. november. Men hvis du sjekker når innstillingen ble avgitt, så var det etter 20. november.

– Men om Frp skulle fremme et nytt forslag, et reversforslag, så vil dere ikke få flertall for det. Dermed er det dagens vedtak som gjelder?

– Vi vil fremme Carl I. Hagen som vår kandidat. Så får vi se hva Stortinget sier. Hvis det blir flertall for ham, så blir han valgt. Det er siste vedtak Stortinget gjør, som er interessant. Vi er ikke ferdige med denne saken, sier Leirstein.

Slipper ikke unna: Hagen får ikke lov å trekke seg fra Stortinget

– Hele opposisjonen har samlet seg om dette forslaget. Det vil ikke være flertall for Hagen i salen selv om Frp skulle fremme det på fredag.

– Vel, det har skjedd mye rart på Stortinget før, sier Leirstin.

Stortingspresidenten: Frp har rett

Stortingspresident Olemic Thommesen (H) bekrefter at Leirstein har rett.

– At du får flertallsvedtak i Stortinget betyr ikke at mindretallet fratas sin rett til å fremme sine forslag, sier han til VG.

Thommessen tror partiene i valgkomiteen på Stortinget vil ta hensyn til morgendagens vedtak når de innstiller på nobelmedlemmer, men også at Frp kan foreslå Hagen fra salen.

Frithjof Jacobsen: Slår opp partytelt i Nobels hage

Siden forslaget fra opposisjonen endrer ikke forretningsorden på Stortinget, vil dagens ordning ligge til grunn. Dersom det ikke kommer en motkandidat, holder det at Hagen får én stemme fredag for å blir valgt, bekrefter Thommesen.

Det betyr at Hagens nobeldrama kan vare helt til fredag.

– Hvis en kandidat som stortingsflertallet mener er uegnet, blir valgt, er det en god ting etter ditt syn som stortingspresident?

– Her må flertallet ta ansvar for det standpunktet de har. De staker ut veien til fredag. Så skal jeg håndtere det, sier Thommesen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder