I FENGSLINGSMØTE: Politiadvokat John Skarpeid og forsvarer John Christian Elden samtalte før retten ble satt i Halden tingrett lørdag. Foto: Hallgeir Vagenes

Bombesiktet i Ski varetektsfengsles i fire uker

Mannen som er siktet for å ha sendt en sprengladning til politihuset på Ski, varetektsfengsles til 5.januar, med brev- og besøksforbud. De to første ukene vil han sitte på isolat.

 • Andrea Rognstrand
 • Espen Moe Breivik
 • Halvor Bjørntvedt
 • Hallgeir Vågenes (foto)

Artikkelen er over ett år gammel

Dette er i tråd med politiadvokatens ønske. Mannens forsvarer John Christian Elden opplyser at de anker på stedet.

– Han stiller seg uforstående til siktelsen, sier Elden til VG.

Den siktede har forklart at han i flere år har vært i konflikt med politiet, som han har sendt minst 100 brev til de ti siste årene, står det i kjennelsen.

Fengslingsmøtet ble holdt for lukkede dører, men ble utsatt en halvtime fordi den siktede var på legevakten.

– Han har en meget dårlig helse både fysisk og psykisk. Det er klart det har tatt på, han har en posttraumatisk stresslidelse etter et tidligere opphold på glattcelle og hans tidligere kontakt med politiet, forklarer Elden.

Retten delte politiets oppfatning, og viser i kjennelsen til at det er sannsynlighetsovervekt for at siktedes håndskrift var på pakken som ble sendt til politiet onsdag.

Ble varslet av naboer om ransakelse

Ifølge Elden meldte han og den siktede seg for politiet etter at naboer tok kontakt med mannen.

– Han fikk vite av naboer at politiet ransaket hjemme hos han og var på jakt etter han. Derfor kontaktet han meg som advokat, sier han.

Da mannen ankom Halden tingrett lørdag ettermiddag var han ikledd en olajakke og fiklet med ermene da han satte seg ned i rettslokalet.

Han hadde følgende beskjed til pressen på stedet;

– Jeg ønsker å korrigere det som ble skrevet i går. Bildet som kom fram i mediene er feil. Jeg gjorde en avtale med politiadvokaten og meldte meg frivillig for politiet.

Politiadvokat John Skarpeid brøt inn da mannen snakket med pressen og sa at de ikke ønsker at han skal uttale seg.

– Vi ønsker å få han i et ordentlig avhør først, med opplysninger i saken til oss, derfor ønsket vi ikke at det skulle skje i media. Vi ønsker ikke at han snakker om saken, forklarer Skarpeid til VG.

Han sier politiet var i dialog med forsvareren om et frivillig oppmøte fra den siktede, men at politiet pågrep mannen før dette fant sted.

Sendte bombe til politistasjonen i Ski

Mannen, som er i begynnelsen av 40-årene, er siktet for drapsforsøk. Han ble pågrepet fredag ettermiddag ved Skedsmo senter i Akershus.

Vitner på Skedsmo senter har fortalt til VG at det gikk veldig rolig for seg da flere polititjenestepersoner i sivilt hentet mannen

les også

Mann i 40-årene pågrepet for politihus-bomben: Slik jaktet politiet ham

– Vi har ennå ikke konkludert med om han har gjort dette alene. Det er en pågående etterforskning, derfor ønsker vi ikke at detaljer som kommer opp i retten skal komme ut, sier politiadvokat John Skarpeid til VG.

Bombegruppe

Det ble slått alarm ved politihuset på Ski da en pakke skulle åpnes onsdag morgen, og en ansatt fikk mistanke om at noe var galt. Politiets bombegruppe var på stedet rundt 45 minutter senere, og de valgte å uskadeliggjøre gjenstanden ved å avfyre skudd mot den.

Torsdag uttalte politiet at det var snakk om en skarp, reell bombe som hadde til hensikt å gjøre skade på mennesker.

Les mer: – Det var tenkt at den skulle gå av og drepe ansatte

Samme dag ble mannen, som ble pågrepet fredag, siktet. Politiet bekreftet da at de hadde undersøkt DNA-spor og fingeravtrykk, samtidig som de undersøkte håndskrift funnet på bombepakken.

– Vi visste hvem som sto bak bombetrusselen torsdag kveld, og han ble formelt siktet da. Vi kunne imidlertid ikke gå ut med noe før han ble pågrepet, sa Skarpeid til NTB fredag ettermiddag.

Les også: Har tidligere truet lensmannskontor

I MØTE: Politiadvokat John Skarpeid i fengslingsmøtet i Halden tingrett lørdag. Foto: Hallgeir Vagenes

Stor politiaksjon

Fredag kveld rykket politiet ut i en stor politiaksjon til den siktede mannens bolig i Skedsmo på Romerike, sammen med bombegruppa, brannvesenet og helsevesenet. Frykt for at den siktede på noe vis hadde satt opp feller førte til et stort oppbud fra nødetatene.

Naboer ble evakuert, og et stort område rundt boligblokka var sperret av. Sent fredag kveld opplyste politiet at de evakuerte beboerne fikk flytte tilbake. Klokken 21.45 forlot bombegruppa boligen uten å ha gjort funn.

Den siktede er godt kjent av politiet fra tidligere, blant annet for trusler mot politi og domstol, opplyste Øst politidistrikt i en pressemelding fredag ettermiddag. Til NRK sier Skarpeid at mannen tidligere har drevet med tagging av domstolen på Romerike og politistasjonen der tidligere i år.

Mer om

 1. Skedsmo
 2. Politiet
 3. Ski

Flere artikler

 1. Elden om bombesiktet klient: Mener andre står bak

 2. Politiadvokat: Bombesaken kan endre politiets rutiner

 3. Mann i 40-årene pågrepet for politihus-bomben: Slik jaktet politiet ham

 4. Pågrepet for politibomben: Har tidligere truet lensmannskontor

 5. Bombesiktet fikk vite om politijakt av naboer

Fra andre aviser

 1. Bombesiktet fengslet i fire uker

  Bergens Tidende
 2. Vil fengsle 40-åring etter bombeforsøk mot politihuset i Ski

  Aftenposten
 3. Ingen bombefunn i siktedes leilighet

  Fædrelandsvennen
 4. Mann i 40-årene pågrepet for politihus-bomben

  Aftenposten
 5. Politiets bombespesialister fant ingen bombe i siktedes bolig

  Aftenposten
 6. Mannen som er pågrepet for politibomben, truet i 2008 med å sprenge seg selv foran Lørenskog politistasjon

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder