KONFLIKT: Siden mars har det vært forhandlinger mellom Babcock og norsk flygerforbund for å få til en overgang av ambulanseflygere fra Lufttransport.Foto: Frode Hansen Foto: Frode Hansen

Flygerforbundet og Babcock enige om forhandlinger

Flygerforbundet og Babkock har blitt enige vil gå tilbake til forhandlingsbordet, tre dager før Stortingets frist for å bestemme om de skal skrote hele kontrakten med Babcock.

 • Martha C. S. Holmes

Artikkelen er over to år gammel

– Det ser ut til å bli et møte den 28. mai. Det er ikke endelig bekreftet, men det ser ut som om det passer for alle, sier administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart til VG.

Det er tre dager før fristen for å ha behandlet Rødts forslag om å skrote hele kontrakten Babcock skal hastebehandles i helse- og omsorgskomiteen.

les også

Bent Høie avviser å annullere kontrakten med Babcock

Forrige gang britisk-svenske Babcock Scandinavian Air Ambulance (BSAA), som skal ta over luftambulansetjenesten, forhandlet med Flygeforbundet om en avtale for pilotene, endte det i krise.

Få oversikt: Dette er luftambulansekrisen

– Avtalen løser ikke problemet

– Jeg håper at man kommer på plass med en tariffavtale som begge parter kan være enige om. Som jeg har sagt tidligere så er de vilkårene som ligger i tariffavtalen i samsvar med det de tidligere har sagt at de akseptert, sier Lothe.

les også

Mistet halvparten av kollegene på en måned: – Vi ser ingen løsning ennå

Han viser til at NHO luftfart forrige onsdag opplyste at Babcock SAA sendte et forslag til tariffavtale til Norsk Flygerforbund hvor samtlige ansatte i Lufttransport FW tilbys jobb i selskapet

Forbundsleder i Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen til VG mener mer må til for å unngå at luftambulansetjenesten «bryter sammen».

les også

Ap, Sp, SV og Rødt: Krever at luftambulanse-kontrakten brytes

– Å sette seg ved forhandlingsbordet nå er et steg i riktig retning, men det løser ikke grunnen til at krisen har oppstått: Det at Regjeringen ikke lyttet til gjentatte advarsler og sikret at erfaring og kompetanse ble med videre til ny operatør gjennom krav til virsomhetsoverdragelse, sier han.

– Denne usikkerheten har medført at til nå 13 prosent av pilotene har sluttet i tjenesten. Risikoen er også stor for at ytterligere 20 piloter forlater tjenesten på andre siden av sommeren fordi de har konkrete tilbud fra andre flyselskaper, og det vil medføre at tjenesten kollapser.

les også

Bent Høie advarer opposisjonen mot flykontrakt-brudd

Partene har forskjellig syn på hva lovnadene fra Babcock om faste ansettelser innebærer, og det er det de skal ta stilling til når de forhandler. Mer om det vil ikke Carlsen si før de setter seg ved forhandlingsbordet.

les også

Telle trekker seg etter dobbeltrolle-kritikk

Frykter flere vil slutte

De forrige forhandlingene brøt sammen etter to måneder. Partene hadde kommet fram til et avtaleutkast som Flygerforbundet var villige til å akseptere, ifølge Carlsen. Men da det lå på bordet, valgte Babcock å bryte forhandlingene.

les også

Luftambulansekrisen: Tilbød piloter 40.000 kroner for å ha null sykefravær

– Vi gjorde alt vi kunne for å unngå situasjonen vi har kommet i. Vi var blant annet villige til å kutte lønn og betingelser opptil 25 prosent, og legge vekk muligheten til kollektivt søksmål om virksomhetsoverdragelse.

Carlsen mener regjeringen må annullere kontrakten og sikre virksomhetsoverdragelse i en ny anbudskonkurranse, uansett hva det koster, for å unngå at tjenesten kollapser et år før en ny operatør tar over.

les også

Seks av ni ambulansefly delvis utmeldt de neste dagene: – Kritisk dårlig beredskap

– Dette problemet er det samme uansett om vi kommer frem til en avtale: Det eneste som sikrer tjensten, er at folk har lyst til å være igjen i tjenesten. Det er ikke rart at folk ikke vil jobbe i en bedrift der man må leve med usikkerhet og risikere 25 prosent kutt i lønn, og leve med at det kan skje igjen hvert sjette år, sier han.

Mer om

 1. Luftambulansen
 2. NHO
 3. Forhandling
 4. Beredskap
 5. Regjeringen
 6. Stortinget

Flere artikler

 1. Ambulanseflykrisen: Babcock tilbyr 91 piloter i Lufttransport fast jobb, ifølge NHO

 2. NRK: Pilotene går over til Babcock

 3. Forbundslederen i Norsk Flygerforbund: – Krisen er på ingen måte over

 4. Babcock anker ikke dommen om virksomhetsoverdragelse

 5. Luftambulansekrisen: Tilbød piloter 40.000 kroner for å ha null sykefravær

Fra andre aviser

 1. Enighet om ambulanseflygere – Flygerforbundet kritiserer myndighetene

  Bergens Tidende
 2. Fast stilling til pilotene løser ikke luftambulanseproblemene

  Aftenposten
 3. VG: Alle pilotene i luftambulansekrisen får tilbud om fast jobb

  Aftenposten
 4. Ambulansefly satt på bakken etter brudd i forhandlinger

  Aftenposten
 5. Lufttransport: Føler seg lurt

  Aftenposten
 6. Babcock avslutter samarbeid med selskap der Helse Nords styreleder er direktør

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder