PÅGÅENDE ETTERFORSKNING: Politiet og brannvesenet er fortsatt på stedet. Teknikere samler spor og bevis i saken. De vet fortsatt ikke årsaken til brannen.
PÅGÅENDE ETTERFORSKNING: Politiet og brannvesenet er fortsatt på stedet. Teknikere samler spor og bevis i saken. De vet fortsatt ikke årsaken til brannen. Foto: Per Thime / Lyngdals Avis / NTB scanpix

Familie omkom i campingvognbrann på Sokn: - En veldig dyster stemning

INNENRIKS

En campingplass på Sokn i Rennesøy kommune i Rogaland måtte evakueres da en brann spredde seg til flere campingvogner. Tre personer omkom.

Publisert: Oppdatert: 19.04.18 09:25

Klokken 05.24 natt til lørdag fikk politiet melding om brann i en campingvogn på Sokn camping i Rennesøy kommune. Campingvognen var overtent da nødetatene kom til stedet, skriver politiet i Sørvest i en pressemelding.

– Tre personer er bekreftet omkommet etter brannen. Disse ble funnet i campingvognen som brant. Det er ikke meldt om flere savnede enn de tre som er funnet omkommet. Kriminalteknikere jobber på stedet og politiet etterforsker saken, forteller etterforskningsleder Per Gunnar Kvame lørdag morgen.

Gjennom dagen har politiet fortsatt arbeidet på stedet. De vet foreløpig ikke årsaken til brannen.

– Teknikere er på plass for å sikre bevis og spor. Det var mange på campingplassen som var vitne til brannen, så vi kommer til å fortsette med avhør utover dagen, sier Kvame til VG.

De omkomne er sendt til obduksjon, og det vil trolig ta noen dager før politiet har sikker identifikasjon. De har imidlertid grunn til å tro at det er en familie bestående av far, mor og sønn, opplyser politiet lørdag ettermiddag.

1 av 5ETTERSLUKKING: Brannmannskap jobber på åstedet. Per Thime / Lyngdals Avis / NTB scanpix

Var 20 meter fra flammehavet

Marit Wang (65) og ektemannen Jan Haukeland 74, var blant de som trodde det skulle bli en rolig og hyggelig helg på campingplassen på Sokn. De var på stedet for første gang, og ble brutalt vekket i campingbilen sin, kun 20 meter fra flammehavet.

– Vi ble vekket av et høyt smell og lurte først på om det var nyttårsraketter. Vi har fire hunder og ble engstelige for dem, men så hørte vi flere smell og masse hyling og skriking, forteller ekteparet til VG.

Da de åpnet vinduet og tittet ut ble de vitne til dramaet som utspant seg like ved siden av dem. Fra den overtente campingvognen stod flammene mellom tre og seks meter opp i været og avga kullsvart røyk. Varmen fra flammene slo mot dem.

– Vi hev på oss klærne og kom oss unna med hundene. Så kom brannbilene, helikoptre og politi, forteller Wang.

Gjennom dagen har ekteparet deltatt på et krisemøte. Der var blant annet flere som kjente de omkomne.

– Noen gråter, andre tusler rundt og er stille. Det er en veldig dyster stemning her i dag og mange tilreisende har kommet med blomster, sier Wang.

– Det er tragisk. Jeg finner ikke ord

Frode Stangeland Steine er daglig leder ved campingplassen på Sokn i Rennesøy. Han befinner seg i utlandet, og fikk vite om den tragiske brannen gjennom media.

– Jeg så det på nyhetene på telefonen min tidlig i morges. Det var første sak som kom opp nesten over alt. Jeg kjente igjen stedet fra bildene som ble brukt. Det føltes ganske brutalt, forteller han til VG.

Steine kontaktet raskt et familiemedlem, som bor i nærheten av campingplassen, og familiemedlemmet har holdt kontakten med politi og brannvesen på stedet gjennom dagen.

– Det er tragisk. Jeg finner ikke ord. Vi har ikke fått vite noe mer om årsaken til brannen, nå må vi bare la politi og brannvesen jobbe, sier han.

Det er 140 vogner på campingplassen, men Stangeland vet ikke hvor mange som befant seg i vognene sine denne helgen.

Hentet vann fra sjøen

– Campingvognen var i full fyr da vi kom til stedet. Vi satte inn store mannskaper og prøvde å slukke brannen fra alle sider. Det var dårlig vannforsyning, så vi måtte pumpe vann fra sjøen. Brannbåten «Vektaren» rykket også ut, sier vaktleder i brannvesenet i Rogaland, John Helle, til VG.

Brannen ble slukket 06.15. Helle opplyser om at brannen skal ha spredt seg til noen sideliggende vogner, men det ikke var noen store skader.

– Det er en tragisk hendelse. Vi vet ikke hva som er årsaken til brannen. Men på generelt grunnlag kan vi si at brann sprer seg fort i campingvogner, og man blir raskt bevisstløs i og med at det er få kvadratmeter. Det er også gass i det fleste campingvogner, sier Helle.

Han understreker at han ikke vet hva slags utstyr det var i den totalskadede campingvognen, men at det viser viktigheten av røykvarsler.

Beboere forteller Stavanger Aftenblad at de er i sjokk etter nattens tragiske hendelser.

Rennesøy kommune har kalt ut kriseteamet for ivaretagelse av de involverte campinggjestene, opplyser politiet på Twitter.

Her kan du lese mer om