Planlegger møte med Abdulhak om Martine-saken

Farouk Abdulhak, mistenkt for drapet på Martine Vik Magnussen i 2008, skal ha bedt flere aktører om møte i Jemen. – En stor milepæl, sier leder av Martine-stiftelsen.

Det var Aftenposten som først meldte at Farouk Abdulhak ønsker en løsning på den elleve år gamle saken.

– Jeg er blitt kontaktet og er i dialog med en mellommann som har dype forgreninger inn i Houthi- grupperingene i Jemen. Vi planlegger for et møte mellom Farouk Abdulhak, hans advokat, Houthi-lederen Abdulmalek al-Houthi og meg, sier Patrick Lundevall-Unger til avisen.

Han bistår familien Vik Magnussen og leder «Justice for Martine-stiftelsen».

Ifølge Aftenpostens opplysninger vil det planlagte møtet handle om Abdulhaks mulige retur til Storbritannia, og de betingelser og krav han setter for å forklare seg der. Kontakten med Jemen går ifølge Lundevall-Unger gjennom en dansk mellommann.

Andrew Partridge, etterforskningsleder i Scotland Yard, mener et møte med Abdulhak er realistisk å gjennomføre om to til tre måneder.

Les også: Møtte Martine-mistenkte: – Lever et liv omringet av vakter

Tror han vil overta familieimperiet

Om grunnen til at møtet skal være initiert, skisserer Patrick Lundevall-Unger to mulige årsaker til VG. Det ene er at han tror Abdulhak kan ha moralske grunner til å komme til Storbritannia, og nevner at mistenkte selv skal ha fått barn.

– I tillegg kommer han fra en veldig rik familie, faren eier et svært imperium. Det handler også om hvem som er arvtageren. Jeg tenker at Farouk spiller en stor rolle til å ta å overta imperiet etter faren sin, og da kan man rett og slett ikke operere på den måten Farouk gjør nå, i det at han kun beveger seg i Jemen.

I Jemen er han også begrenset, og holder seg stort sett i Sana-området, mener Patrick Lundevall-Unger. Det er også der det potensielle møtet skal finne sted.

– Uten en mulighet til å bevege seg ut av landet, kan dette imperiet ikke fungere. Det er altså flere aspekter, både moralske og egennyttige, sier Lundevall-Unger.

– Hvor realistisk tror du det er at dette møtet faktisk kommer til å finne sted?

– Meget realistisk.

– Hvorfor?

– Fordi Farouk selv nå har lyst til å gjøre noe. Du har også den psykologiske biten. Du kan ikke i alle de årene leve med den psykiske biten, du knekker etter hvert, sier han.

– Hvorfor har du så høy tillit til den danske mellompersonen?

– Jeg har møtt ham, jeg har snakket med ham, han har vært i Oslo-senteret i 2012 og han har tidligere møtt Farouk selv, advokaten hans og faren hans. Så han har stor, stor tillit hos jemenittene, sier han.

– Hva tenker du om din egen sikkerhetssituasjon hvis møtet blir noe av?

– Jeg har ingen bekymringer i det hele tatt, dette handler om gjensidig respekt. Vi møtes på samme linje, sier han, og presiserer at han ikke opptrer som advokat eller på vegne av påtalemyndigheten.

Lundevall-Unger forklarer videre at man i Storbritannia har mulighet til å forhandle sine juridiske krav på en helt annen måte enn man kan i Norge.

La ned blomster

Torsdag er det elleve år siden Martine Vik Magnussen (23) fra Asker ble voldtatt og drept i London.

Onsdag var hennes foreldre Odd Petter Magnussen og Kristin Vik, Martine-stiftelsen og Scotland Yard på kirkegården i Asker for å legge ned blomster.

– Da jeg var på gravstedet nå, kjente jeg på elleve år med savn, men jeg følte også en slags lettelse. Jeg tenkte på personligheten hennes. Hennes omgjengelige, glade og lette personlighet, sa Magnussen da han, Martine-stiftelsen og Scotland Yard møtte pressen kort tid etter.

På spørsmål om han tror møtet kommer til å finne sted, sier han at det «virker som om dette er genuint», men presiserer at det ikke er avtalt tid og sted, og at det derfor ikke er noen garanti for at møtet vil finne sted.

MINTES MARTINE: Onsdag ble det lagt ned blomster på graven til Martine, 11 år etter drapet. Fra venstre: Far Odd Petter Magnussen, mor Kristin Vik, etterforskingsleder Andrew Patrigde og politiinspektør Gerry Royal fra Metropolitan Police London, og leder i Martine-stiftelsen Patrick Lundevall-Unger. Foto: TORE KRISTIANSEN / VG

– Denne saken forsvinner ikke, og jeg håper den mistenkte innser det, sier etterforskningsleder Partridge til VG.

Han mener det er viktig at Abdulhak kommer til Storbritannia og blir tatt hånd om av Storbriannias rettssystem.

– Milepæl

Leder av Martine-stiftelsen Lundevall-Unger kaller det mulige møtet for en milepæl.

– Jeg mener at dette er en stor milepæl som kanskje kommer til å løse saken, sier han.

Planen skal være at Houthi-lederen Abdulmalek al-Houthi selv skal delta på møtet, på vegne opprørsgruppen.

– Houthiene står for grunnleggende verdier jeg også deler. De jobber mot korrupsjon og jobber sterkt for rettferdighet, sier Lundevall-Unger.

Han ønsker ikke å gå inn på detaljer de skal drøfte i det eventuelle møtet.

DREPT: Martine Vik Magnussen fra Asker. Foto: Privat

MØTTE PRESSEN: Patrick Lundevall-Unger, Odd Petter Magnussen og Andrew Patrigde. Foto: TORE KRISTIANSEN / VG

Vil ha løsning

Martine Vik Magnussen møtte Abdulhak da hun studerte ved Regent Business School, og ble funnet drept i kjelleren til leilighetskomplekset hvor han bodde.

Les også: Tok til tårene på åstedet: – Det er et grufullt sted

VISTE STØTTE: Mange stilte opp for å gå i fakkeltog for Martine Vik Magnussen i Oslo i 2009. Foto: HELGE MIKALSEN / VG

Etterlyst

Abdulhak flyktet til farens hjemland Jemen via Egypt før drapet ble oppdaget.

Storbritannia har ingen utleveringsavtale med Jemen og Abdulhak er aldri blitt stilt for retten. Han er den eneste mistenkte i saken og har vært etterlyst av britisk politi siden drapet i 2008.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder