SNAKKER: Elisabeth Terese Aaslie (43) forklarer seg for første gang i dobbeltdrapssak mot henne i dag. Foto: PRIVAT

Helomvending fra dobbeltdrapstiltalt: Nå forklarer hun seg for retten

AGDER LAGMANNSRETT (VG) Etter å ha nektet å forklare seg for politiet, de rettspsykiatrisk sakkyndige og retten siden pågripelsen har syvbarnsmoren nå inntatt vitneboksen.

Klokken 09.00 onsdag morgen startet Elisabeth Terese Aaslie sin forklaring for lagmannsretten.

– Ehh...Kan du hjelpe meg i gang med hvor vi skal begynne, var det første hun sa.

Ved hjelp av noen spørsmål fra lagdommer Erik Holth begynte hun deretter med rolig stemme å prate.

Innledningsvis snakket hun om barndommen og oppveksten i Kristiansand.

Deretter forklarte hun relativt kortfattet om besøket hos faren kvelden før han ble funnet død og om at hun var hjemme hos et annet familiemedlem da hun fikk beskjed om dødsfallet dagen etter.

Innimellom stopper hun opp og etter om lag en halv time ba hun om å få ta en pause.

BAKGRUNN: Dømt til lovens strengeste straff for to drap

– Ting hun ikke er stolt over

Ifølge forsvarer Olav Sylte vil det sentrale i forklaringen være hennes kontakt med både faren og ekssamboeren Øystein Hagel Pedersen.

Samtidig skal hun forklare seg om et helt liv og det er naturlig for henne å begynne tilbake på 80-tallet, sier forsvareren.

Syvbarnsmoren ble avhørt to ganger som vitne i forbindelse med ekssamboerens dødsfall i 2014, men har nektet å la seg avhøret etter at hun ble pågrepet og siktet for drapet på ham og sin egen far.

– Hun har sett det å forklare seg som en personlig belastning, men det kan også være at det er ting hun ikke er så veldig stolt over, sier Sylte til VG.

– Viktig for saken

Bare tre uker etter 43-åringen ble dømt til lovens strengeste straff på 21 års forvaring, for å ha drept sin egen far og sin tidligere samboer, startet ankesaken i Agder lagmannsrett.

– Dersom hun hadde blitt frikjent i forrige runde hadde hun ikke forklart seg nå. Og hun har blant annet lest det tingretten skriver om at hun ikke har forklart seg, sier Sylte.

Kristiansand tingrett mente at Aaslies forklaring ville vært viktig for saken og skrev i sin dom at «det å unnlate å forklare seg synes imidlertid også å være et mønster i hvorledes tiltalte forholder seg».

PARTER: Statsadvokat Leif Aleksandersen (t.v.) og forsvarer Olav Sylte. Her fotografert da saken ble behandlet i tingretten. Foto: Mattis Sandblad, VG

Nå er resten av uken satt av til 43-åringens forklaring etter at statsadvokat Leif Aleksandersen innledet saken med sitt innledningsforedrag tirsdag.

Aleksandersen presiserte at det kan bli aktuelt å kalle inn flere vitner eller gjennomføre nye etterforskningsskritt etter at retten har hørt tiltales forklaring.

Nekter skyld

Etter at forsvarer Olav Sylte i et rettsforberedende møte 11. mars opplyste at hans klient ønsket å forklare seg spurte politiet om hun kunne stille til politiavhør. I retten opplyser forsvareren at et slikt avhør da ikke var mulig å få til på grunn av knapp tid.

les også

Syvbarnsmor tiltalt for drap og neddoping av ekskjæreste: Skrev tekstmelding om «dødslek»

Etterforskningsleder i Kripos, Øystein Jørgensen, sier til VG at aktoratet er glade for at Aaslie har ombestemt seg.

– Vi har forståelse for at det har vært knapt med tid, og at det derfor ikke var mulig å få til et politiavhør. Vi er tilfredse med at saken nå kan bli opplyst i enda større grad gjennom tiltaltes forklaring, sier Jørgensen.

Elisabeth Terese Aaslie nektet straffskyld på alle punkter tirsdag.

Nærmere 110 vitner skal forklare seg i løpet av ankesaken som vil pågå over om lag ti uker i Agder lagmannsrett i Kristiansand.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder