VETERAN: Politihesten Mode tjente Oslo politidistrikt hele sitt liv. Til høyre med bart i anledning «Movember».
VETERAN: Politihesten Mode tjente Oslo politidistrikt hele sitt liv. Til høyre med bart i anledning «Movember». Foto: Rytterkorpset

Politihesten Mode er død: – Vi har mistet en trofast kollega

Publisert: Oppdatert: 18.01.18 13:06
INNENRIKS

Politihesten Mode patruljerte Oslos gater i 19 år. Torsdag døde han etter akutt sykdom.

– Mode etterlater et tomrom hos oss alle. Oslos befolkning har mistet en folkekjær venn, sier politioverbetjent Mari Engestøl Røgeberg til VG.

Politihesten Mode kom til Norge som treåring i 1999, sammen med fire andre hester. Mode levde lengst av alle, og de siste årene var det Røgebergs oppgave å holde Mode i form.

– Vi trimmet med jevnlige ridetimer, enten i ridehuset, eller ute. Når vi fikk nye ryttere til tjenesten, falt valget alltid på Mode som opplæringshest, sier Røgeberg.

Hun beskriver hesten som en bauta, og han var alltid førstevalget når skoleklasser eller barnehager skulle forsøke seg på hesteryggen.

– Ulv i fåreklær

Selv om Mode var av den rolige typen, har han fått mange ryttere av ryggen.

– Mode var ganske så tungbygd, så man måtte sørge for å stramme godt rund magen hans så ikke salen skulle trille rundt. Dette glemte en kollega, som hadde stanset en bil som hadde kjørt mot rødt lys. Han lente seg ned for å snakke med sjåføren, og rytteren gikk i asfalten. Sjåføren slapp forelegget den dagen, sier Røgeberg, som selv har falt ut av salen.

Populære

Politihestene har de siste årene blitt populære på Facebook. Politirytter Cecilie Røer delte torsdag den triste nyheten.

– Mode var en fantastisk hest, utrolig snill, og han tøyset aldri på jobb i gaten, sier Røer til VG.

– Vi i politiet har mistet en trofast kollega, sier Røgeberg.

Her kan du lese mer om