UKLART: Siv Jensen bryr seg lite om Lars Sponheims knallharde skyts mot Fremskrittspartiet under TV 2 partilederutspørring av ham mandag kveld. Foto: Scanpix

UKLART: Siv Jensen bryr seg lite om Lars Sponheims knallharde skyts mot Fremskrittspartiet under TV 2 partilederutspørring av ham mandag kveld. Foto: Scanpix

Siv Jensen fnyser av Sponheims Frp-hets

(VG Nett) Venstres Lars Sponheim er krystallklar på at han nekter å samarbeide med Frp i en regjering. Siv Jensen svarer med å invitere ham til samarbeid.

Mads A. Andersen
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

- Jeg oppfatter ikke at noen ting er forandret. Til tross for Lars Sponheims uttalelser vil jeg gjenta min invitasjon til et regjeringssamarbeid med Venstre, sier leder i Fremskrittspartiet, Siv Jensen til VG Nett.

SPESIAL:Alt om Stortingsvalget her

For det mener hun det er politisk grunnlag for. Der er hun på kollisjonskurs med kapteinen på Venstre-skuta:

Partileder Lars Sponheim brukte nemlig store deler av partilederutspørringen med TV 2s Pål T. Jørgensen mandag kveld til å snakke om Frp. Og det var ikke akkurat noen kjærlighetserklæring han kom med til Siv Jensens parti.

- Jeg aksepterer ikke Fremskrittspartiet som et borgelig parti fordi jeg mener de ikke står for det som er de borgerlige grunnsetninger. Det handler om nøkternhet, forsiktighet og føre var-prinsippet. Men kanskje viktigst av alt er synet på det flerkulturelle og på mennesket, sier Sponheim.

Hva bør du stemme?Ta VG Netts velgerguide her!

Knust av Siv i fersk måling

Han mener at den eneste muligheten for at det skal bli en borgerlig regjering etter valget er at KrF, Høyre og hans eget Venstre blir større enn Siv Jensens Frp.

- Et veldig stort Frp gjør det veldig vanskelig å få til et regjeringsskifte som jeg ønsker. Hvis dagens rødgrønne flertall faller, så blir det en mindretallsregjering, og jeg håper at Høyre, KrF og Venstre blir så store at det er mulig med de tre partiene, sier Sponheim.

En oversikt i mandagens Dagens Næringsliv over gjennomsnittet av partimålinger gjort den siste uken viser at Venstre-lederens drømmeregjering blir knust av Siv Jensen når man ser på antall mandater på Stortinget.

Da ender Venstre, KrF og Høyre opp med fattige 39 mens Frp har 49 mandater.

- Snur det andre kinnet til

Siv Jensen påpeker overfor VG Nett at Lars Sponheim på TV 2 mandag kveld åpnet for passkontroll på fly for asylsøkere som er på vei til Norge. Et forslag Frp har stått for i lang tid.

- Jeg hører hva han sier og jeg mener det er et politisk grunnlag for et samarbeid. Forutsetningen for et samarbeid er gjensidig respekt. Jeg er opptatt av at også Venstres velgere skal få gjennomslag for Venstre-politikk hvis partiet er i regjering med oss. Det gjelder åpenbart ikke for Lars Sponheim, sier Frp-lederen.

- Tror du ikke på det Lars Sponheim sier? På direktesendt TV sier han at han skyr dere som pesten. Han vil ikke ta i dere med ildtang en gang.

- Jeg velger fortsatt å gjøre dette med storsinn. Jeg snur det andre kinnet til og gjentar min samarbeidsinvitasjon. Det som er viktig nå er at man prøver å være litt konstruktiv, og dette er ikke konstruktivt, men sånn er det, svarer Jensen.

- Sponheim bør reflektere

- Hvis det blir et veldig stor Fremskrittsparti, så blir det veldig vanskelig å utfordre den sittende regjeringen. Da tror jeg det blir Jens Stoltenberg i en mindretallsregjering. Dessverre, sier Sponheim til TV 2.

Han bekrefter at han kommer til å være med på å felle en Frp-regjering på politisk grunnlag.

- For å være helt klinkende klar; Den eneste regjeringen Venstre kan støtte er en regjering med Høyre, KrF og Venstre og gjerne Senterpartiet hvis de kommer hjem igjen en gang. Utover det vil vi være i opposisjon, sier Sponheim.

- Hvis man hører på hva han sier om politiske saker, så finner man er skjæringspunkt, og jeg trodde det var det som var grunnlaget for et samarbeid. Ikke at man liker trynet på hverandre eller hva det måtte være, sier Siv Jensen.

- Tror du det er fordi han ikke liker deg?

- Jeg skal ikke legge noen motiver på Lars Sponheim, men jeg registrerer at han brukte tre fjerdedeler av denne utspørringen til å snakke om Fremskrittspartiet og ikke Venstre, svarer hun og legger til:

- Det er ikke mulig å se for seg et regjeringsskifte i Norge uten at Frp virkelig leverer. Hvis Venstre tror det blir et regjeringsskifte med fem prosent oppslutning, så tar de feil. Det burde Lars Sponheim kanskje reflektere litt mer over.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder