UTHENGT: Finansminsiter Kristin Halvorsen. Foto: Robert Eik
UTHENGT: Finansminsiter Kristin Halvorsen. Foto: Robert Eik

Israelsk avis fjernet artikkel om norsk jødehat

INNENRIKS

Den israelske avisen Jerusalem Post fjernet mandag kveld den omtalte artikkelen der SV-leder Kristin Halvorsen ble framstilt som jødehater.

Publisert:

Finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen ble i en artikkel i nettutgaven av Jerusalem Post mandag morgen framstilt som jødehater. Ifølge avisen skal Halvorsen ha ropt «død over jødene» under en demonstrasjon mot Gaza-krigen i vinter.

- Det er bekymringsfullt at Jerusalem Post, som leses mye både i og utenfor Israel, kan sette noe sånt som dette ukritisk på trykk. I lang tid har det pågått noe i nærheten av en svertekampanje mot Norge som det mest antisemittiske landet i Europa, sier Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage til Dagbladet.no.

Jerusalem Post skrev i artikkelen at hatet mot Israel og jødene er voksende i Norge og at det drives fram av norske medier og den intellektuelle eliten.

Fjernet saken

Men mandag kveld var artikkelen plutselig borte fra avisens nettutgave. Nettbrukere la imidlertid ut en kopi av saken på en blogg.

- Vi har tatt artikkelen av nettet, sier Jonathan Beck, en av redaktørene i Jerusalem Posts nettutgave, til Aftenposten.no.

For ytterligere kommentarer henviser han til avisens sjefredaktør David Horovitz, som ikke vil være tilgjengelig før onsdag.

- Vi har fått en rekke henvendelser om innholdet i artikkelen, og vi har ikke fått tak i journalisten som har skrevet den, forklarer Beck.

Mens avisen ikke klarte å få tak i sin egen ansatte, sporet Dagbladet.no vedkommende opp.

- Alt jeg har skrevet er riktig. Jeg har fått informasjonen fra flere kilder. Fra Israel-Wat, fra Manfred Gerstenfeld og Imre Hercz. Men jeg vil ikke at du siterer meg på noen ting, sier journalist Maya Spitzer til Dagbladet.no.

Israel-Wat (Israel's War Against Palestinian Terror) er et nettsted registrert i California i USA, mens Manfred Gerstenfeld er styreleder av forskningsinstituttet Jerusalem Center for Public Affairs. Han er godt kjent for tidligere å ha kritisert Norge for antisemittisme.

Forferdet

Imre Hercz er norsk jøde og holocaustoverlevende. Han er den tredje kilden som avisen viser til.

- Artikkelen er helt gal og jeg er forferdet. Jeg snakket med journalisten lenge, i to omganger, og jeg sa det stikk motsatte. Men det passet visst ikke inn i skjemaet hennes, sier Hercz til Dagbladet.no.

Han skrev sent mandag et motsvar som han vil ha trykket i Jerusalem Post.

- Jeg opplever ikke den norske befolkningen som antisemitter eller anti-israelske. Det er en liten del av norske venstreradikale fra 68-generasjonen som er det, sier Hercz.

Hercz er ikke bare oppbrakt over Jerusalem Posts sak. Han betviler habiliteten til Gerstenfeld.

- Jeg betviler hans habilitet og er veldig lei meg for hans propagandakrig mot Norge. Vi er rundt 1.500 jøder i menighetene i Norge, og miljøet er ikke stort. Nå må Gerstenfeld vise sine kilder. Selv vil jeg gjerne treffe ham, sier Hercz.

Ingen kommentar

Kommunikasjonssjef Runar Malkenes i Finansdepartementet sier Kristin Halvorsen er på privat reise og derfor ikke tilgjengelig for kommentar. Han sier departementet ikke vil kommentere Jerusalem Posts oppslag.

Halvorsens pressetalsmann Roger Sandum ser heller ingen grunn til å kommentere saken.

- Dette faller på sin egen urimelighet, sier Sandum.

Her kan du lese mer om