Krever mer åpenhet i koranskoler

HER UNDERVISER HAN: Her ved The Islamic Culture Society Buskerud skal imamen ifølge politiets siktelse ha slått barn som ikke oppførte seg ønskelig. Foto: Marte Vike Arnesen

- Miljøet er så lukket at ingen tør å si i fra om vold

(VG Nett) Miljøet rundt koranskolen i Drammen der en imam skal ha slått barn i en årrekke, skal være så lukket at elever og foreldre tier i hjel vold, ifølge Minoritetsrådet i Drammen.

 • Kathrine Hammerstad

Artikkelen er over 11 år gammel

- Det er skremmende at vi skal oppleve noe slikt som dette i Drammen i 2009 med våre barn, sier leder Anna Maria Silver-Harper i Minoritetsrådet i Drammen til VG Nett.

- Frykter utstøtelse

Hun lar seg ikke uten videre blende av argumenter om at ingen foreldre overfor menigheten har gitt uttrykk for voldelige tendenser hos imamen. I går gikk representanter for The Islamic Culture Society Buskerud & Vestfold (ICS), moskeen der imamen som i forrige ble siktet for vold utøver sitt virke, ut og avviste anklagene. Ifølge pressekontakt Baddar Jamil Kiani hadde menigheten foreldrene til barna i ryggen da de sa at imamen har deres fulle tillitt.

BAKGRUNN:- Imam slo barn med stokk

Noe annet ville overrasket Silver-Harper. For innad i moskeen er det ifølge henne et svært lukket miljø. Å stå frem med slike anklager kan fort koste dem det sterkeste holdepunktet i livet.

- Ingen tør å si noe om det som skjer. De er redde for å bli utstøtt, for at barna ikke skal få være med i koranskolene, og for å bli utstøtt av selve miljøet. Det er ikke nok, det er jo selve holdepunktet deres, sier Silver-Harper.

Så lenge ingen vil si noe, har også politiet en ekstra stor utfordring i etterforskningsarbeidet. Foreldre eller barn som skal ha blitt utsatt for den voldelige avstraffelsen, ønsker ikke å la seg avhøre. Politiet ble oppmerksomme på den påståtte volden via bekymringsmeldinger fra skoler i området.

Oppfordrer ofre til å åpne seg

Minoritetsrådet har helt siden 2002 kjent til ryktene om at barn skal ha blitt slått på skolene, og vedgår at de har gjort sørgelig lite for å ta tak i problemet.

- Det har nok mye med at det nettopp har vært så lukket og vanskelig for å få folk til å stå frem. Men nå som det har kommet noe så konkret som en siktelse, vil vi ta tak i dette. Vi vil ha mer åpenhet, og kommer til å gå ut med dialogmøter og jobbe opp i mot både de det gjelder og moskéene, sier hun.

LES OGSÅ:- En del barn har jo veldig livlig fantasi

Blant annet ønsker Minoritetsrådet strengere krav til å drive koranskole, spesielt pedagogikken. Imamene bør settes på skolebenken og lære seg om vestlige pedagogiske standarder, samt bevisstgjøres ytterligere om norske lover og regler, krever rådet. I mellomtiden oppfordrer Silver-Harper familiene til elevene som skal ha blitt slått om å vise styrke og snakke ut med tillitspersoner.

- Kom frem, og si i fra til nettverket rundt dere. Om det er ledelsen ved skolen dere går på, foreldreutvalget, helsesøster, politiet eller andre instanser dere har tillitt til, sier hun.

- Represalier ikke noe problem

Lena Larsen er religionshistoriker og er tidligere leder av Islamsk Råd i Norge. Hun stusser over alt fokuset på represalier, og er ikke enig i at miljøene er så lukket at foreldre som opplever at barna blir slått på koranskolene, ikke skulle kunne si i fra høyt. Hun etterlyser mer dialog og samarbeid, som i sin tur vil kaste lys over norsk lov og det faktum at også imamer må følge denne.

- Det er nærmest blitt et mantra at man er redd for represalier. Jeg kan ikke se at det skal være noe problem å fremme barns rettigheter. Jeg har selv stått opp som en reformstemme i det muslimske miljøet, og har aldri blitt møtt med represalier. Hvis man tar dette opp på en rett måte med styrerne og forstanderne som har ansvaret, skulle det ikke være noe problem, sier Larsen til VG Nett.

VG NETT-BLOGGER:Totalt meningsløs bortforklaring

Ifølge Islamsk Råd er det ingen tradisjon for fysisk avstraffelse blant imamer i Norge.

- Vi avventer å ha en reaksjon til saken er oppklart. Men på generelt grunnlag tar vi avstand fra dette, sier generalsekretær Shoaib Sultan i Islamsk Råd til NTB.

- Minoritetsbarn har dårligere rettsikkerhet

Til tross for at politiet fikk de første tipsene om at imamen drev med voldelig avstraffelse i allerede i 2002, ble det først i forrige uke tatt affære slik at politiet fikk en rettslig kjennelse til å ransake moskeen. Politiet har gjentatte ganger forsøkt å få slutt på den påståtte volden via samtaler. Etter den siste samtalen i februar 2007 fikk to representanter for moskeen tilbud om et opplegg sammen med Alternativ til vold, men dette ble ikke fulgt opp.

Da politiet i Søndre Buskerud i vår nok en gang fikk tips om at imamen var voldelig mot barna, ble altså saken tatt opp på ny. Det er så langt ikke gjort funn av slagvåpen, og imamen nekter straffskyld.

Barneombud Reidar Hjermann mener det norske samfunnet er unnfallende i møte med påstander om vold i minoritetsmiljøer.

- Alle offentlige og private instanser venter for lenge med å gripe inn når det skjer voldelige handlinger mot barn i minoritetsmiljøer, noe som er vanligere enn i etnisk norske miljøer. Vi må ta oss i nakken og gjøre noe med dette, sier han til NRK.

Dette mener Barneombudet er veldig alvorlig.

- Rettssikkerheten for barn fra minoritetene er på langt nær så god som for etnisk norske barn, mener han.

Flere artikler

 1. Imam siktet for vold mot barn

 2. - Jeg har ikke slått noen

 3. Koranskole-saken: Kritisk til politiets håndtering

 4. Imam-saken: - Dette hadde aldri skjedd med en norsk lærer

 5. Gi imamene en gulrot!

Fra andre aviser

 1. Imam siktet for vold mot barn

  Aftenposten
 2. Imam siktet for vold mot barn

  Bergens Tidende
 3. Imamen og barna

  Fædrelandsvennen
 4. Politiet avviser at de nølte i imamsaken

  Fædrelandsvennen
 5. Jonas i moskeen

  Aftenposten
 6. I Allahs lukkede rom

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no