Notorisk innbruddstjuv blir ikke straffet

GJENGANGER: Her har 38-åringen brutt seg inn hos Klart svar på Ensjø for sjuende gang i løpet av seks uker. Butikken fortviler over at gjengangeren ikke kan straffes på grunn av psykisk sykdom. Foto: Klart svar

Gjorde syv innbrudd på seks uker hos samme bedrift

(VG Nett) Denne mannen er en av landets mest aktive kriminelle. Siden slutten av mars er han tatt for 11 innbrudd hos forretninger i Oslo, sju av dem hos Klart svar på Ensjø. Politiet er maktesløse og bedriftene vurderer nå å ta saken i egne hender.

  • Sun Iren Bjørnås

Artikkelen er over 11 år gammel


Sju innbrudd på seks uker og mobiltelefoner for 1,2 million kroner er forsvunnet. Det er situasjonen for butikken Klart svar på Ensjø i Oslo.

Innbruddene begynte like etter at butikken flyttet fra sin gamle adresse i Ensjøveien 20 til de nye lokalene i Grenseveien 65 i slutten av mars. Det første innbruddet skjedde natt til 1. april.

- Jeg trodde det var en fleip, sier daglig leder Thomas Nordholm til VG Nett.

Men det var altså ingen aprilspøk. I løpet av de neste seks ukene ble mobilbutikken rammet av seks nye innbrudd. Dette til tross for at butikken har lokaler i andre etasje i bygningen. Det siste innbruddet skjedde natt til 9. mai.

Gjenganger

Gjerningsmannen, en 38 år gammel mann, er en kjent gjenganger, men politiet står maktesløse overfor den notoriske innbruddstjuven.

Han er en av de 106 kriminelle i VIC-prosjektet (Very important criminal) til Oslopolitiet.

LES MER:Politiet: - Loven må endres

Ifølge politibetjent Lars Martinsen begår 38-åringen grove tyverier fra bedrifter i Oslo, og han går i all hovedsak etter lett omsettelig gods, som bærbare pc-er og projektorer.

- Han blir ofte gjenkjent, enten på overvåkningsvideoer hos bedriftene eller på modus, altså måten innbrudden blir gjort på, som stort sett er den samme hver gang, sier Martinsen.

I fjor ble 38-åringen tatt for over 130 innbrudd i Oslo, og politiet anslår at han stjal og gjorde skadeverk for rundt 11 millioner kroner. Hittil i år har han begått 11 innbrudd, men politiet kan ikke gjøre noe for å stanse innbruddsraidene.

Både bedriftene og politiet fortviler.

- Føler seg rettsløs

MAKTESLØS: Daglig leder hos Klart svar, Thomas Nordholm, forteller at de nå har investert i sikerhetsutstyr for 300.000 kroner. Foto: Sun Iren Bjørnås

For på grunn av at 38-åringen er erklært psykisk syk og psykotisk, kan ikke politiet arrestere ham.

Thomas Nordholm hos Klart svar sier det er en håpløs situasjon og en voldsom påkjenning for de ansatte.

- Man føler seg fullstendig rettsløs som offer, mens de kriminelle blir beskyttet av lovverket, sier han.

Satt vakt i butikken

Maktesløsheten har gjort at han har kjent på et sterkt ønske om å ta saken i egne hender. Det gikk faktisk så langt at Nordholm og en kollega satt vakt i butikken en natt.

- Vi satt to stykker i mørket i butikken natt til en lørdag i den verste innbruddsperioden, men vi så ingenting til ham, forteller han.

Klart svar på Ensjø har gjort alt de kan for å sikre seg mot nye innbrudd med nye alarmer og safer.

- For en vanlig, liten bedrift med rundt ti ansatte er tap av verdier for en million kroner veldig mye penger. Hadde ikke vi vært en del av en kjede med god økonomi, kunne dette i verste fall betydd kroken på døra, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder