To nordmenn skadet, to lokale vakter er drept

ANGREPET: Serena Hotel, der blant annet utenriksminister Jonas Gahr Støre bor, skal ha blitt utsatt for bombeangrep og skudd. Foto: Serena Hotel

Talibanangrep mot Jonas Gahr Støres hotell

KABUL (VG Nett) En norsk journalist og en UD-ansatt er skadet etter at Taliban angrep utenriksminister Jonas Gahr Støres hotell i Kabul.

  • Dennis Ravndal
  • Bjørnar Tommelstad
  • Stian Eisenträger
  • Jostein Matre
  • Harald Henden

Artikkelen er over 12 år gammel

VG Nett får bekreftet at det har vært en eksplosjon på luksushotellet Serena Hotell i Kabul, der utenriksministeren bor. Fire Taliban-krigere med AK-47 automatvåpen og bombevester skal ha angrepet hotellet, ifølge AP.

UD bekrefter overfor VG Nett at to nordmmenn er skadet. En av dem er lettere skadd, mens den andre har fått alvorlige skader. Begge er fraktet til sykehus.

Skutt på vei ut av heisen

Scanpix-fotograf Stian Solum var i umiddelbar nærhet av angrepet. Han opplyser til NTB at en norsk journalist og en UD-ansatt er skutt og skadet etter angrepet. Tilstanden deres er ukjent.

- De ble beskutt av en mann i politiuniform da de var på vei ut av heisen på hotellet, sier Solum til Aftenposten.

PÅ STEDET: Scanpix-fotograf Stian Lysberg Solum. Foto: Scanpix

- To vakter på hotellet ble også drept. Kolleger av de døde vaktene drepte selv en av angriperne. To andre angripere kom seg inn gjennom porten til hotellet, og deretter skjedde det en voldsom eksplosjon, sa kaptein Mario Renna i NATO-styrken ISAF til nyhetsbyrået AFP.

- Ristet voldsomt

VGs journalist på stedet, Per Olav Ødegaard, sa til VG Nett like etter eksplsjonen at de har gitt førstehjelp til de sårede nordmennene.

- Det tok tid før det kom medisinsk hjelp, men amerikanske sanitetssoldater er nå på stedet, sa Ødegaard, som er i Afghanistan sammen med VG-fotograf Harald Henden. De to er begge journalister med lang erfaring fra konfliktområder.

VGs team opplyser at det er startet evakuering av hotellet, men de vet foreløpig ikke om de selv skal evakueres.

Foto: Grafikk: Tom Byermoen/VG Nett


Per Olav Ødegaard var på rommet sitt da kaoset startet.

- Jeg hørte plutselig mange skudd bli avfyrt utenfor. Like etter smalt det to ganger slik at hele bygningen ristet, sa Ødegaard.

Han fortalte at han hadde sett to-tre sårede, men at han ikke visste hvordan det ellers sto til med folk som var i bygget.

Utenriksministeren i sikkerhet

Ifølge Utenriksdepartementet skal Støre ha kommet seg i sikkerhet i kjelleren på hotellet så å si umiddelbart. Der skal han ha søkt tilflukt etter bombeangrepet.

- Utenriksministeren kom seg i sikkerhet i kjelleren på hotellet sammen med den norske delegasjonen. Utenriksministeren var i et møte i kjelleren da bomben gikk av, og var aldri i nærheten av bomben, sier pressetalskvinne Kristin Melsom i UD til VG Nett.

UD har opprettet en krisestab som nå jobber på spreng for å få oversikt over situasjonen.

- Hele bygger ristet

- Murpussen fyker rundt i rommet her. Hele bygningen ristet, sier Aftenpostens journalist Tor Arne Andreassen, som befinner seg på det samme hotellet til aftenposten.no.

- Først hørte jeg en granateksplosjon. Utenfor vinduet mitt kunne jeg se at det ble skutt mot vaktbygningen ved porten. Jeg kunne se glassplinter som føyk utover vinduet mens vaktene løp i dekning, sier Andreassen over telefon fra Kabul, ifølge avisen.

Norge har investert rundt 30 millioner kroner i luksushotellet Kabul Serena Hotel gjennom Norfund, Statens investeringsfond for næringsvirksomhet i utviklingsland.

Hotellet skal være godt bevoktet og blir stort sett brukt av diplomater og personer på statsbesøk.

Støre er på en reise i Afghanistan og Pakistan. skal blant annet møte representanter for internasjonale organisasjoner i Afghanistan, norske NGOer og militære styrker.

EKSPLOSJON: Det skal ha vært en eksplosjon på hotellet der Jonas Gahr Støre bor i Kabul. Her ankommer han Kabul i dag. Foto: Scanpix

UD har nå opprettet en krisetelefon for pårørende: 22 24 20 20

Flere artikler

  1. Dagbladet-journalist skutt og skadet

  2. Støre: - Vi måtte legge oss på gulvet

  3. - Jeg så en mann bli delt nesten i to

  4. Første angrep så nært norsk minister: - Hotellet er et yndet terrormål

  5. Fryktet de ville samle flest mulig i ett rom

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder