BEKYMRET: Kristin Halvorsen på SVs landsstyremøte uttrykte stor bekymring for Statoilhydros nye søknad om mer utslipp fra Melkøya. Foto: Camilla Ryste

SV-Kristin bekymret for Snøhvit-utslipp

OSLO PLAZA (VG Nett) SV-leder Kristin Halvorsen er svært bekymret for Statoilhydros nye søknad om gigantutslipp fra Melkøya.

  • Camilla Ryste
  • Anne Vinding
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

I går skrev VG Nett om Statoilhydros nye søknad om å få slippe ut 1,5 millioner tonn CO2 fra Snøhvit-anlegget på Melkøya det neste halve året.

TETT PÅ NETT:Statoilhydro-topp svarte leserne

1,5 millioner tonn tilsvarer fem prosent av Norges totale CO2-utslipp i den samme perioden. Miljøbevegelsen i Norge raser, og ønsker anlegget stengt.

I dag sier også SV-leder Kristin Halvorsen at oljegigantens nye søknad bekymrer henne:

- Det som skjer på Snøhvit gir grunn til veldig stor bekymring.
MILJØORGANISASJONEN BLOGGER PÅ VG NETT!

Miljøproblemer

Halvorsen talte på Sosialistisk Venstrepartis landsstyremøte på Oslo Plaza. Store deler av talen brukte partilederen på klima og miljø.

DEBATT:

I tillegg til bekymring for Melkøya er Halvorsen redd for hvordan det vil gå med det planlagte resneanlegget på Mognstad. Like før jul ble det klart at det ikke blir rensing på testanlegget - slik de opprinnelige planene var.

- Det må vi vi gjete morgen, middag og kveld. Vi må vokte det, sier Halvorsen.

Flere utfordringer

I fjor høst støtte Statoilhydro på flere utfordringer på Snøhvit enn hva de i utgangspunktet hadde regnet med. Bare fra 23. august til 23. oktober, altså på to måneder, var utslippene fra såkalt fakling - brenning av overflødig gass fra produksjonen - på hele 1,099 millioner tonn. Dette er bare litt mindre enn selskapet på forhånd hadde beregnet for hele oppstartfasen på opptil ti måneder.

SPESIAL:Alt om klimatrusselen her

Også olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) mener de store problemene på Melkøya er «uheldig» for Statoilhydro.

- UHELDIG: Åslaug Haga er kritisk til Statoilhydros nye utslipp. Foto: Scanpix

- Vi har hatt oppstartsproblemer på mange installasjoner på norsk sokkel. Men det er ingen tvil om at dette handler om mer enn oppstartsproblemer, og har et omfang som vi nok sjelden har sett, sier Haga til NTB.

Hun sier det er viktig at selskapet gjør alt som står i deres makt for å få anlegget i full drift så raskt som mulig og at man derfor reduserer faren for utslipp maksimalt.

Stortinget informert

Haga viser til at hun allerede har sendt en generell redegjørelse om saken til Stortinget, i full overensstemmelse med lederen for energi- og miljøkomiteen, Gunnar Kvassheim (V).

- Dersom Stortinget skulle ønske ytterligere redegjørelser, er jeg selvsagt klar til å stille opp, sier Haga.

Men heller ikke hun vil gå inn på tanker om å skrinlegge prestisjeprosjektet i Hammerfest som sammen med Ormen Lange-anlegget har blitt brukt som viktige salgsargumenter i kampen om å komme med på den russiske Stockman-utbyggingen i Barentshavet.

Senterpartiet var i sin tid mot utbyggingen av Snøhvit.

- Jeg konstaterer at det har vært bred politisk enighet. Når beslutningen er tatt og det er gjort enorme investeringer, må man selvsagt håpe at man lykkes, sier Haga.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder