VIL TA SAKEN VIDERE: Lodve Solholm (FrP) er klar for å ta UD-kritikken videre, men får kun støtte fra partifelle Carl I. Hagen. Foto: SCANPIX

- Nok er nok

40 stortingsrepresentanter tenker som Lodve

(VG Nett) Valgforsker mener et generasjonsskifte er på gang på Stortinget.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Onsdag kunngjorde helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) at han av hensyn til familien ikke kommer til å stille til gjenvalg neste høst. Han gir imidlertid signaler om at han ønsker å fortsette som helseminister.

Han er imidlertid ikke den eneste som har tatt den beslutningen. Statistikk NTB har hentet inn, viser at 40 stortingsrepresentanter så langt har sagt nei til gjenvalg ved neste valg.

- Nok er nok, sier Lodve Solholm (FrP), som har vært politisk aktiv i 30 år, og sittet på Stortinget i 16 av dem.

Hvorfor tror du så mange stortingspolitikere trekker seg?Si din mening her!

Han mener at utskifting i politikken bare er sunt.

- Man kan ikke sitte i det uendelige heller. Det er viktig med rekruttering, og for min del er det mange gode kandidater i Møre og Romsdal. Derfor syntes jeg det er riktig av meg å trekke meg tilbake.

DISKUTÉR:

- Udramatisk

I likhet med statsminister Jens Stoltenberg (Ap), tar valgforsker Hanne Marthe Narud det store frafallet med knusende ro.

- Dette er noe som følger endringene i samfunnet, og som går i bølgedaler. Vi ser at det er mange i samme aldersgruppe som går ut, noe som fører til at partiene mister en del erfarne politikere, sier Narud.

- Slik jeg ser det, er dette udramatisk. Når partiene mister erfarne folk må nye læres opp, men det er ingen katastrofe, sier hun.

Valgforskeren tror at frafallet i norsk politikk nå er inne i en bølgetopp, slik man har vært vitne til ved tidligere generasjonsskifter.

- Vi hadde en lignende situasjon i 1969, der 45 prosent av stortingsrepresentantene røk ut. Det samme skjedde i 1993. Da trakk 44 prosent seg, sier hun.

LES OGSÅ:Trekker seg for familien

LES OGSÅ:- Mister en av sine beste

- Hjem til familien

Med 16 frafall er Arbeiderpartiet av partiene som mister flest stortingsrepresentanter ved neste valg. En av dem er Rolf Terje Klungland.

TREKKER SEG: Helseminister Bjarne Håkon Hanssen gir seg etter 12 år på Stortinget., men fortsetter gjerne som statsråd også etter valget i 2009. Foto: SCANPIX


- Det er flere grunner til at jeg trekker meg. Politisk så mener jeg at fylket mitt har fått for lite gjennomslag, spesielt Lista flyplass som vi hadde klare vedtak på. Men når vi fikk regjering, så ble det bare skjøvet under teppet, sier han.

Klungland har bodd alene i Oslo i 13 år, og gleder seg nå til å flytte hjem til familien i Vest-Agder.

- Når man kommer opp i 40-årene slik som meg, så må man ta et valg om hvorvidt man ønsker å være politiker så lenge en er yrkesaktiv. Jeg er ikke sikker på hva jeg skal gjøre etter dette, men jeg har en jobb å gå tilbake til.

I tillegg det store mannefallet i Arbeiderpartiet, har statsminister Jens Stoltenberg måttet tåle at til sammen syv statsråder har forsvunnet ut fra regjeringen på under tre år.

- Grublet mye frem og tilbake

Også May-Helen Molvær Grimstad (KrF) er snart ved veis ende på Løvebakken.

- Jeg trekker meg fordi jeg har lyst å slutte på Stortinget mens jeg fortsatt synes det er morsomt. Det er en spennende,

TAKKER FOR SEG: May-Helen Molvær Grimstad (KrF) gir seg mens leken er god. Foto: KrF

utfordrende og hektisk jobb. Jeg liker å ha det hektisk, men kunne gjerne tenkt meg at hverdagen var ett hakk mindre hektisk. Men bare ett, sier Molvær Grimstad, som har sittet på Stortinget i fire perioder.

Politikeren sier at hun ikke bruker familien som grunn, men legger ikke skjul på at det blir godt å selv flytte hjem før eldstemann flytter ut.

- Jeg har grublet veldig mye frem og tilbake, men avgjørelsen er et resultat av en totalvurdering av hele situasjonen.

Den erfarne KrF-politikeren sier hun tror det er hardere å være politiker nå enn før. Bare gjennom sine fire perioder har hun merket forskjell på arbeidsmengden.

- Arbeidsmengden kommer jo først og fremst an på hvilken posisjon man har, hvilke grupper og komiteer man sitter i. Men likevel er nok mengden med arbeid blitt et økende press for mange. Det blir stadig flere radiokanaler, aviser og tv-kanaler som man skal gi intervju til. Det er selvsagt nyttig for oss, men det tar lengre tid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder