SKJERPER SIKKERHETEN: Kommunalminister Jan Tore Sanner ber alle kommuner om å telle valgstemmene manuelt. Foto: Frode Hansen VG

Skjerper sikkerheten rundt valget etter nye trusselvurderinger

Nye sikkerthetstiltak iverksettes etter nye vurderinger av trusselbildet, opplyser kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

I en ny forskrift pålegger dermed departementet kommunene om å gjennomføre opptellingen av årets valgstemmer manuelt.

– Velgerne skal være trygge på at valgresultatet er korrekt. Nye vurderinger av trusselbildet gjort i samråd med NSM og PST, gjør at vi derfor iverksetter ytterligere sikkerhetstiltak i valggjennomføringen, sier Sanner i en pressemelding.

Les: Skal prøvehacke IT-systemene før stortingsvalget

Kommunaldepartementet opplyser imidlertid at det ikke er noen indikasjoner på at noen ønsker å påvirke selve valggjennomføringen, men at det er økende aktivitet og oppmerksomhet rundt de tekniske løsningene. Dette innebærer i seg selv en økt risiko.

Valgdirektoratet vil også gjøre noen tekniske justeringer og rutineendringer for å skjerpe sikkerheten ytterligere. Men valgdirektør Bjørn Berg ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

– Vi kommer til å støtte og bistå kommunene og fylkeskommunene. Det er vår viktigste oppgave frem mot valget, sier han.

PST opplyser at de har vært i dialog med departementet om risiko knyttet til valget.

– Det er ingen konkrete trussler rettet mot valget, men det å jobbe kontinuerlig med å redusere egne sårbarheter er noe vi anbefaler , sier kommunikasjonsrådgiver i PST, Siv Alsen.

NSM sier også at det ikke har foregått noen endringer i trusselnivået fra deres side, men at de har gitt fortløpende rådgivning til valgdirektoratet underveis.

– Vi har gjennomført en inntrengingstest av det sentrale systemet og gitt rådgivning til direktoratet. Det er alt vi kan si, sier kommunikasjonsdirektør Møna Strøm Arnøy til VG.

Les også: Slik prøver Russland å påvirke norsk politikk

Om lag halvparten av kommunene teller allerede manuelt, for disse vil ikke dette tiltaket innebære noen endring. For de øvrige kommunene vil endringen medføre noe ekstra arbeid.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder