AKSJONERTE: Lokallaget til Landslaget for offentlige pensjonister (LOP) i Trondheim aksjonerte forrige lørdag i Trondheims gater. F.v: Sigri Aa, May Helland, Per Loe og Arne Waldemar Olsen. Foto:Kjell Helland,

Klagestorm fra flere tusen sinte pensjonister etter trygdeoppgjøret

Pensjonist (74): – Vi fortjener bedre

Trygdeministeren er taus

Organisasjonene har opplevd massiv pågang fra pensjonister etter det ble kjent at de får mindre penger å rutte med. – Vi er nesten glade ikke flere har Facebook, sier Pensjonistforbundet.

Camilla Tryggestad Visjø
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Pensjonistforbundet har de siste par dagene blitt nedringt av pensjonister som reagerer kraftig på at regjeringen har gitt dem svekket kjøpekraft gjennom årets trygdeoppgjør, som ble klart onsdag.

– Reaksjonene har vært voldsomme, og det er tydelig at underreguleringen av pensjoner opprører mange. Slår man sammen antallet som har ringt oss, sendt mailer og vært aktive på vår Facebook-side, så er det nok snakk om tusener. Jeg kan ikke huske sist vi mottok så mange reaksjoner, sier kommunikasjonssjef Kristin Ruud.

– Ikke 50-lappen det handler om

De har hatt hendene fulle med å svare på henvendelser.

– Vi er nesten glade for at ikke flere pensjonister er på Facebook. Fortsatt ringer folk til oss, sier Ruud til VG torsdag kveld.

VG mener: Ett nulloppgjør må tåles

HENDENE FULLE: Kommunikasjonssjef Kristin Ruud i Pensjonistforbundet har tilbragt svært mye av arbeidstiden på å moderere Facebook-siden deres de siste par dagene. Foto:,Pensjonistforbundet

Det er første gang pensjonene blir regulert lavere enn den forventede prisstigningen. Forklaringen ligger i et moderat lønnsoppgjør tidligere i vår, og regelen som underregulerer pensjonene i forhold til pris- og lønnsstigningen.

Onsdag raste pensjonistorganisasjonene, med støtte fra Carl I. Hagen, over lønnsoppgjøret.

– Hva er det pensjonistene forteller?

– De forteller at de føler seg dårlig behandlet, og mange ytrer i tillegg bekymring for dem som allerede har lite å rutte med. Det er ikke nødvendigvis den 50-lappen de reagerer på, men prinsippet. Vi har også fått mye støtte for at vi ikke signerte protokollen, sier Ruud.

Ble truffet av telefonsamtale

Generalsekretær i Pensjonistforbundet, Harald Olimb Nordman fikk kjenne det på kroppen da han snakket med flere oppgitte pensjonister torsdag.

– En fortalte meg hvor mye vedkommende satt igjen med 2000 kroner etter å ha betalt alle de faste kostnadene og mat hver måned. Da føles det veldig sårt når man kanskje tenker at noen hundrelapper i året ikke er så mye, men det er noen hundrelapper mange veldig gjerne skulle hatt, sier Norman.

Han sier de har blitt kontaktet fra lokallag fra hele landet som sier de vil stille opp for å demonstrere foran Stortinget.

Regjeringens nye regler: Slik blir 2015 for deg økonomisk

Også i Landslaget for offentlige pensjonister (LOP) har telefonene kimet.

– Pensjonistene forteller at de er skuffet og frustrerte. Mange er skikkelig forbanna og sier at selv om de ikke har streikerett, så har de stemmerett, sier daglig leder Karin Woldseth.

Pensjonistene forteller at de er skuffet og frustrerte, ifølge Woldseth.

– Mange er skikkelig forbanna og sier at selv om de ikke har streikerett, så har de stemmerett.

Ikke overrasket

Woldseth er dog ikke overrasket over at reaksjonene kommer.

– Vi har sett at dette ville komme, og det som er skuffende er at statsråden også visste det ville skje. Han burde ha gått til Stortinget mye før og fått til en lovendring. Selv om han er sent ute, er det dog fortsatt mulig å komme med en tilleggsbevilgning i revidert statsbudsjett. Det er 250 millioner som trengs for at pensjonistene skal få nullvekst, og de pengene har Regjeringen.

SKUFFET OVER STATSRÅDEN: Daglig leder i Landslaget for offentlige pensjonister (LOP), Karin Woldseth er skuffet over at statsråden ikke gikk inn for enn lovendring tidligere, da man har sett underreguleringen komme. Foto:Neumann Roger,VG

Både LOP og Pensjonistforbundet nektet å signere protokollen ved onsdagens trygdeoppgjør. Seniorsaken uttrykte sin misnøye, men valgte likevel å signere. De har mottatt henvendelser i alle kanaler siden oppgjøret ble klart.

– Vi har hørt mye spesielt fra våre egne lokallagsledere og -styrer som møter medlemmene ansikt til ansikt. De forteller at de fleste er svært opprørte over konsekvensene underreguleringen gir i årets oppgjør. Det er vi også, sier kommunikasjonssjef Christin Engelstad i Seniorsaken.

De insisterer på at politikerne må analysere og offentliggjøre konsekvensene, slik at denne ordningen blir fjernet så snart det er mulig.

– Når vi tenker på utslagene ordningen får over tid blir det enda verre. Nå håper vi de som kjemper for at pensjonistene skal bli kompensert for årets negative oppgjør når fram, sier Engelstad.

– Det er en skam

Pensjonist Kjell Helland (74) er en av de mange som reagerer sterkt på at pensjonister avspises i årets trygdeoppgjør.

– Et tillegg på 1,16 prosent dekker ikke engang prisstigningen. Jeg synes det er en skam at landets pensjonister blir behandlet på denne måten. Jeg synes det er trist at ikke Regjeringen kunne vise vilje til å finne en løsning som kunne sikre at landets pensjonister i alle fall fikk opprettholdt kjøpekraften sin. Det er ikke slik man skal behandle landets eldre, sier Helland til VG, og legger til:

IKKE GOD RÅD: Ifølge leder av LOPs lokallag i Trondheim, Kjell Helland, har de fleste pensjonister mindre å rutte med enn de fleste tror. Foto:,Privat

– Vi fortjener bedre. Vi setter derfor nå vår lit til Stortinget.

Helland er også leder av LOPs lokallag i Trondheim, som lørdag aksjonerte mot underreguleringen av pensjon i Trondheims gater.

– Vi delte ut løpesedler og snakket med pensjonister. Inntrykket var at de var svært fortvilte. Det er stor misnøye ute og går, sier Helland.

LES OGSÅ:Derfor blir ikke bensinen billigere når oljeprisene raser

Det er langt flere pensjonister som har dårlig råd enn mange tror, ifølge Helland.

– Når de får et oppgjør som går i feil retning så blir de sinte. De er lei av å høre at folk tror pensjonister har god råd. De allerede fleste har så de akkurat klarer seg, og nettopp derfor oppleves dette som urettferdig.

Taus statsråd

VG har ved to anledninger torsdag forsøkt å få arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) i tale om pensjonistoppgjøret og kritikken reist mot ham og Regjeringen. Men statsråden med trygdeansvar, er taus.

– Vi viser til pressemeldingen som ble lagt ut i går. Ut over dette har han ingen kommentar, sier seniorrådgiver i kommunikasjonsavdelingen Gro Ørsal til VG torsdag kveld.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder