PÅ VEI: Slik kan det ha sett ut da New Horizons passerte Jupiter i 2007. Foto: ILLUSTRASJON:Southwest Research Institute,

Snart får vi se nye bilder av Pluto

New Horizons passerer Pluto 14. juli

Den 14. juli farer romsonden New Horizons forbi Pluto. Da regner astronomene med at de allerede har kunne studere de første nærbildene av Pluto og dens største måne Karon.

Tor-Hartvig Bondø
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det blir sensasjonelt. Dette er noe folk over hele verden har ventet på siden Pluto ble oppdaget i 1930, sier Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard i kor.

Hun er science fiction-forfatter og formidler og han astrofysiker, men for øyeblikket er de i første rekke utålmodige og fryktelig spente.

STJERNESYN: Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard gleder se til ferske bilder av Pluto og dens måner. Foto:,

Til nå er Pluto studert gjennom romteleskopet Hubble, men Pluto er så langt ute i vårt solsystem at selv med det kraftige teleskopet har stjernekikkerne kun kunnet skille lyse og mørke områder på den fjerne planeten.

Eller mer bestemt dvergplaneten, som Pluto etter hvert ble «degradert» til, blant annet på grunn av størrelsen.

– Nå kan vi få bilder tatt så nært at vi kan se objekter helt ned på 400 meters størrelse, slår Sannes og Ødegaard fast.

Flere måner

Under nærpasseringen håper forskerne også å finne mer om Plutos fire minimåner, Styx, Nix, Kerboros og Hydra, sier Sannes.

Les også:Her er solformørkelsen fullstendig

NY VITEN: Romsonden New Horizons slik illustratører forestiller er seg passeringen. Foto:Illustrasjon: NASA/JHU APL/SwRI/Steve Gribben,

New Horizons er en romsonde på størrelse med et piano, som ble skutt opp i 2006.

Siden Plutos bane er svært avlang og dvergplaneten er i ferd med å fjerne seg bort fra solen, hastet det med å få instrumenter og kameraer så nær planeten som mulig.

– Når Pluto kommer for langt unna solen, fryser den lille atmosfæren som er rundt den til is. Etter som det tar Pluto 248 år å gå rundt solen, ville det tatt 240 år til vi fikk en ny sjanse til å studere Plutos atmosfære, forklarer de.

De første bildene av Pluto er allerede kommet. Tatt på en avstand av 104–111 millioner kilometer. For lekfolk viser ikke bildene stort annet enn to lyse flekker som danser rundt hverandre.

Stor måne

– Den lille flekken er Plutos måne – Karon. Det spesielle er jo at Karon er halvparten så stor som Pluto. Hadde forholdet mellom vår jord og måne vært det samme, ville det virkelig vært månelyst her, sier Ødegaard.

Når sonden nærmer seg mener de at besøket ikke bare vil gi revolusjonerende ny innsikt om både Pluto og dens måner.

Håpet er at bildene også hjelper oss til å forstå hvordan Solsystemet ble til, hvordan det har utviklet seg og hvordan vannet kom til jordkloden og livet kunne oppstå.

Mange mener at vannet fra jorden stammer fra objekter som er slynget ut fra beltet av isobjekter som Pluto er en del av.

New Horizons passeringen av Pluto går fra 13-. 15. juli. Den vil begynne å sende bilder allerede litt før nærmeste passering, da det kan være en sjanse for at den ødelegges i selve passeringen, forklarer Sannes og Ødegaard

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder