Eirik Jensen til VG: – Det sliter på meg og de jeg bryr meg om

Snakker om den pågående etterforskningen

Visepolitimester forstår Jensens politi-kritikk

Korrupsjons- og narkotikasiktede Eirik Jensen vil ikke forhåndsprosedere en eventuell rettsak via media, men avslører at den pågående etterforskningen er utmattende.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg har ikke engang sett påstandene som er fremsatt mot meg. Jeg leser om dem i VG (journ.anm.) gang på gang. Og det er bare løsrevede påstander, som gjør det vanskelig å gå til motangrep, sier Eirik Jensen til VG.

Uttalelsen faller i forbindelse med torsdagens lansering av hans nye bok «På innsiden – historien om mitt politiliv». Her benytter Jensen også anledningen til å komme med kritikk av Oslo-politiet.

– Det er altfor mye byråkrater i politiet, som aldri har jobbet på gaten, som trekker i trådene. Dette er jeg kritisk til, sa Eirik Jensen på pressekonferansen torsdag.

Eirik Jensen ble pågrepet 24. februar 2014, og senere korrupsjons- og narkotikasiktet.

– Mye teori, lite praksis

Jensen håper at boken vil bidra til å gi publikum et innblikk i politiets affærer, og samtidig påpeke hvor viktig det er at politiet er tilstedeværende på ulike kriminelle arenaer.

– Jeg har en visjon om å bidra til at folk ser behovet for at politiet er tiltede på de kriminelle arenaene til enhver tid. I dag er det veldig mye polititeori, og liten fokus på praksis, forteller Jensen.

Og fortsetter:

NY BOK: I dag lanserte Eirik Jensen sin bok "På innsiden". Han bruker mye plass i boken på å gå inn på hvordan politiet jobber mot kriminelle og med informanter. Foto:Helge Mikalsen,

– Vi må ha folk i felt. På den måten kan vi kan bygge opp en kunnskapsbank om hva som foregår i Oslo, og unngå å bli et rent beredskapspoliti, som vi er på vei til å bli nå.

Han presiserer at selvbiografien på ingen måte er en forhåndsprosedering, og at han planla et bokprosjekt med Kagge forlag allerede tilbake i 2012.

– Ettersom det er en pågående etterforskning så er det veldig lite jeg ønsker å meddele til media, og jeg ønsker heller ikke holde noen forsvarstale i den forbindelse heller.

Visepolitimester forstår kritikken

– Dette er ikke noe nytt for oss. Eirik Jensen er en idealist, som kjemper for det han er interessert i. Det er klart vi skulle ønske at vi var mer tilstedeværende, og det er noe av de vi forsøker å få til med den nye politireformen, sier visepolitimester i Oslo politidistrikt Sveinung Sponheim til VG.

Polititoppen forteller at Jensen jobbet for ham under politimesterens strategiske stab, hvor den nå korrupsjons- og narkotikasiktede Jensen bisto med kunnskap fra gaten.

– Det er klart de som ferdes i slike miljøer, slik som Jensen, kjenner ekstra på dette. Det siste året han var her jobbet han med å få inn kunnskapen fra de kriminelle miljøene inn i våre arbeidsmetoder.

MÅ BRUKE KUNNSKAPEN RIKTIG: Visepolitimester Sveinung Sponheim sier Jensen har bidratt med mye viktig kunnskap fra kriminelle miljøer i politiarbeidet, og sier samtidig at politiet kan bli bedre Foto:,SCANPIX

Konfrontert med Cappelen-kritikk

I boken omtaler Jensen hasjbaronen Gjermund Cappelen, under navnet «Henrik», som den mestproduserende informanten til seksjonene Spesielle operasjoner og Gjengprojektet i Oslo politidistrikt.

Noe som er blitt hevdet er partsinnlegg og forhåndsprosedering av en eventuell kommende rettssak av Cappelens forsvarer Benedict de Vibe.

Dette avviser Jensen blankt.

– Kan han si noe annet. Det var jo ikke jeg som startet dette. Det får stå for hans regning, sier Jensen.

– Du nevner ikke Gjermund Cappelen en eneste gang i boken, hvorfor det?

– Det er mange personer som er omtalt med synonymer, og det synes jeg er ryddig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder