STOLTE NORDMENN: Om hvorfor alle føle seg norske på 17. mai. F.v.: Mani Hussaini, Abid Raja med familie, Norman Mubashi og Aisha Naz Bhatti. Foto: ,

Kjente nordmenn med minoritetsbakgrunn: – La barna få lov til å være norske

Søndag fyller flaggbærende barn Norges gater.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Da bør både den norske jenta fra Bergen og den pakistanske gutten fra Holmlia få føle seg like fine – og like norske, sier Sp-politiker i Oslo Aisha Naz Bhatti.

Bhatti er norsk-pakistansk og syntes det er fint at barn, på tross av bakgrunn og religion, kan feire dagen sammen. Samtidig legger hun til at nordmenn med minoritetsbakgrunn ikke må være redde for å holde fast ved sitt opphav.

– Jeg er stolt av min bakgrunn, og plukker det positive fra begge kulturer. Dette fører jeg videre til min datter på åtte år. Hun vet at hun har pakistansk bakgrunn, er tospråklig og norsk.

Det sier hun etter å ha lest VG-kommentator Shazia Sarwars 17. mai-tale til sin sønn.

STOLT: Sp-politiker Aisha Naz Bhatti er glad for at barn fra forskjellig land går sammen i barnetogene rundt omkring i landet på 17. mai. Foto:Senterpartiet,

Hun skriver blant annet at «å være nordmann innebærer at du må oppfylle samfunnskontrakten». Hvordan Sarwar mener at sønnen skal gjøre det, kan du lese om her.

LES OGSÅ:- Norge må ikke bli mer pakistansk enn Pakistan

Viktig at datteren kan føle seg norsk

Bhatti understreker viktigheten i at datteren føler seg norsk på 17. mai.

– Jeg syntes det blir feil om vi fra en så ung alder skal snakke med barna våre om «oss» og «dem» holdningene som eksisterer. Jeg ønsker heller å berike livet til datten min med det gode fra både norsk og pakistansk kultur.

Stolt av sitt pakistanske opphav

– VGs kommentator Shazia Sarwar skriver i sin kommentar at sønnen først og fremst bør være nordmann. Hva tenker du om det?

­– Jeg er ikke enig. Jeg er stolt av å være norskpakistaner. Det er subjektivt hvordan man definerer det å være norsk, men man trenger ikke gå i bunad eller lusekofte og spise brunost for å kalle seg nordmann, sier Bhatti.

ELSKER 17.MAI: Noman Mubashir i bunad i Slottsparken. Han har feiret dagen så lenge han kan huske, og elsker samholdet den skaper blant nordmenn av alle nasjonaliteter. Foto:Trond Solberg,VG

Hun mener det er helt greit å ta vare på bindestreken mellom norsk og pakistansk – og være stolt av den.

– Jeg har prøvd meg på å si at jeg er norsk, men da har jeg fått tilbake spørsmålet «nei, men hvor er du opprinnelig fra?». Det ser jeg ikke på som noe negativt, sier Bhatti.

LES OGSÅ:Gardermoen åpner egen bunadssluse

Slitsomt å bli spurt: Hvor kommer du fra?

NRK-profil og programleder Norman Mubashir er uenig. Han har pakistanske foreldre, er stolt av røttene sine, men har vokst opp i Norge og definerer seg selv som norsk.

– Det er faktisk slitsomt å få spørsmålet «hvor er du fra?», uten å kunne svare bare Lørenskog. Oppfølgingsspørsmålet «men, hvor er du egentlig fra?» følger alltid med. Da tenker jeg: Hvorfor kan man ikke bare kalle meg norsk?

Mubashir mener foreldre til barn med minoritetsbakgrunn må ta større ansvar for å integrere dem.

LES OGSÅ: Nasjonaldag med væpnet politi

Programleder: – Du er nordmann

– Jeg tror foreldre må bli flinkere til å la barna få lov til å være norske. Jeg kjenner foreldre som sier til barna sine: «Ikke glem hvor du kommer fra. Du er kurder. Du er ikke norsk, så ikke oppfør deg som en nordmann», forteller Mubashir.

– Skal man styrke barns identitet og trygghet tror jeg vi er nødt til å kalle en spade for en spade. Selv om du har foreldre eller besteforeldre fra Pakistan eller Tyrkia, er du fortsatt nordmann.

LES OGSÅ: Slik blir 17. mai-været der du bor

Håper barn føler seg inkludert

Mohammad Usman Rana, norsk-pakistansk skribent og lege, håper norske innvandrerbarn ser på 17. mai-feiringen som en del av deres identitet.

– Ikke være engstelig for å gå med det norske flagget og synge nasjonalsangen. Vi feirer den norske grunnloven, som faktisk betyr mye for alle nordmenn i dagliglivet, uavhengig av hvilken hudfarge eller religion vi har. Den sikrer våre rettigheter som nordmenn, sier Rana.

LES OGSÅ: Sier nei til utenlandske flagg på 17. mai

NORSK: NRK-programleder Mubashir mener det er viktig å være stolt av sitt opphav, men at det er like viktig å kunne føle seg norsk. Han tror vi har en lang vei igjen å gå før alle barn med minoritetsbakgrunn føler seg som en del av samfunnet. Foto:Trond Solberg,VG

Husker nasjonaldagen i Irak som aggressiv

Walid al-Kubaisini, norsk-iraksk forfatter og politisk flyktning, har bodd i Norge siden 1987. Han beskriver sitt første møte med nasjonaldagen som «fantastisk».

– I Irak feiret vi nasjonaldagen med militærparade Jeg husker feiringen som aggressiv. Så kommer jeg til Norge, hvor alt begynte med barnetog. Alle pyntet seg, blant dem jeg. Jeg følte meg som en i mengden, og ikke som en utlending i det hele tatt, sier al-Kubaisini.

Han støtter Mubashir og mener minoritetsbarnas selvfølelse på 17. mai avhenger veldig av foreldrene.

– De bør skape en holdning blant barna om åpenhet, toleranse og selvstendighet. De bør også oppfordre dem til å oppsøke det norske samfunnet, og ikke bare det religiøse, muslimske samfunnet, sier han.

LES OGSÅ: Derfor nekter han å flagge på 17. mai

STOLT: Abid Raja (V) feirer 17.mai sammen med kona Nadia Ansar og barna i bunad. Her er de på Eidsvoll i forbindelse med feiringen av Grunnlovsjubileet 17.mai 2014. Foto:Anette Karlsen,NTB scanpix

Raja fikk bære det store flagget forbi slottet

Abid Raja, Venstre-politiker og norskpakistaner, husker sitt første barnetog som et stolt øyeblikk.

– Jeg husker jeg gikk i barnetoget for Sagene skole da jeg gikk i 6. klasse. Jeg fikk bære et stort flagg og hilse med det på skakk foran slottet – det var et stort øyeblikk, sier Raja.

Han skal holde 17. mai-tale på Falstad i år – som den første med sin bakgrunn. Aldri tidligere har en muslim holdt tale ved det nasjonale krigsminnestedet på nasjonaldagen.

– Det bevitner at nasjonen er på vei frem, og det fyller meg med håp og stolthet. Også muslimer er og bør betraktes som gode nordmenn, sier han.

GIKK DU GLIPP AV DETTE?
STOR SPESIAL:Alt om fjorårets grunnlovsjubileet

Roser VGs kommentator for åpenhet

Politikeren roser Shazia Sarwar fordi hun tør snakke offentlig om følelser rundt integrering og innvandring. Og fordi hun gjør det med hjerte.

– Offentlige kommentarer preges utelukkende av fornuft, men Shazia pirker borti sjelen vår på en annerledes og unik måte. Også i dag treffer hun oss med en solid murstein, sier Raja.

Normann med mangfoldig bakgrunn

MINNE: AUF-leder Mani Hussaini husker sin første 17. mai som veldig spesiell. Foto:Jon Olav Nesvold,NTB scanpix

AUF-leder Mani Hussaini sier han føler seg som en nordmann – uten bindestrek.

– Jeg beskriver meg selv som en nordmann med mangfoldig bakgrunn. Ikke bare fordi jeg er født i Syria, men også fordi jeg har bodde forskjellige steder rundt i Norge.

Han sier at selv i en alder av 27 år gleder han seg som et barn til 17. mai.

– Det er den fineste dagen jeg vet. Det er en dag hvor vi sammen feirer grunnverdiene i samfunnet vårt. En dag hvor vi viser at vi er et stort fellesskap.

Første gang han feiret 17. mai i Norge var Hussaini tretten år. Han og familien bodde på et asylmottak på Stord. De ble invitert hjem til en norsk familie på 17. mai frokost, og dro deretter sammen til Langeland skole for å gå i barnetoget.

– Minnet kommer til å sitte igjen resten av livet. Vi ble invitert med inn i et norsk hjem og servert 17. mai-frokost. Vi ble inkludert, og for meg er dette det viktigste med 17. mai. At alle får være med, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder