OPPGITT: LO-leder Gerd Kristiansen har vært i Stavanger de to siste dagene og sier at regionen må få flere ekstraordinære tiltak. Foto: Frode Hansen , VG

Dette er LO-lederens ledighetskrav til regjeringen

STAVANGER (VG) LO-leder Gerd Kristiansen er «søkk fortvila» over den stigende ledigheten, og fremmer to hovedkrav til regjeringen.

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fire år gammel

Onsdag kom det nye ledighetstall som viser at den er stabil høy. LO-lederen møtte tillitsvalgte, bedriftsledere, ansatte og ledige i Stavanger onsdag, for å ta pulsen på krisen som så tungt har rammet Stavanger og Rogaland.

Les: Derfor frykter de høy ledighet

– Det blir viktigere og viktigere at permitteringsreglene endres slik at tiden for å gå permittert utvides fra 30 til 52 uker. LO krever at regjeringen endrer dette i revidert budsjett i vår. Det andre er behovet du får synliggjort når du besøker Rogaland: Regjeringen må straks komme med flere regionrettede tiltak, sier hun.

Selv har hun disse konkrete forslagene:

**Rogaland har fått ja til å starte prosjekteringen av nytt sykehus. Det arbeidet må forseres.

**Det kan iverksettes rehabilitering av en rekke offentlige bygg, som ennå ikke er foreslått.

**For å hjelpe verftsnæringen kan de bidra til at man kommer i gang med elektrifisering av ferger og starte bygging av planlagt nytt kystvaktskip.

**Regjeringen bør straks også dele opp vei- og jernbaneanbud så norske entreprenører kan legge inn anbud, sier Kristiansen.

Les også: Gikk ned i lønn for å berge arbeidsplasser

– Må forsterke tiltakene

LO-lederen fremholder på at det er viktig å skaffe flere læreplasser, tiltaksplasser og skoleplasser, og flere arbeidsmarkedstiltak.

– Jeg blir søkk fortvila av at så mange nå tvinges ut i ledighet. Jeg mener regjeringen må ta et stort ansvar for at det skjer, fordi de ikke kommer med sterke nok virkemidler.

– De har akkurat vedtatt et statsbudsjett med en tiltakspakke på fire milliarder kroner?

– Når vi ser at antallet permitterte og ledige stadig stiger, må regjeringen forsterke tiltakene. Og så er vi sterkt uenig i et av deres viktigste virkemidler: Uansett hvor galt det går er svarene fra regjeringen de samme. Skattekutt. Milliarder av kroner til de få. Penger som kunne vært brukt på offentlige investeringer som bare på Vestlandet kunne skapt tusenvis av nye arbeidsplasser i alle næringer, sier hun.

– Regjeringen sier at de ikke kommer til å endre permitteringsreglene til 52 uker, fordi det gjør at mange vil vente med å ta initiativ til å skaffe seg ny jobb?

– Det argumentet med «innlåsing» er feil. All erfaring viser at utvidelse av permitteringstiden gjør at mange ansatte faktisk ikke mister jobben sin. Det var en gjennomgående melodi også fra bedriftslederne om at de ønsker permitteringstiden økt til 52 uker, sier hun, og viser til bedriftsbesøk i Stavanger.

ENIGE: LO-leder Gerd Kristiansen var på en rekke bedriftsbesøk i Stavanger-regionen onsdag. Her på besøk hos Bilfinger i Stavanger og administrerende direktør, Tove Tyberø. Foto: Frode Hansen , VG

Hun besøkte blant annet vedlikeholdsselskapet Bilfinger, som har 1300 ansatte i Norge. Selskapet har kuttet staben fra 1900 til 1650 og har varslet permitteringer for ytterligere 250.

– Utvidelse av permitteringstiden kunne hjulpet oss, sier administrerende direktør Tove Tyberø i Bilfinger Industrial Services Norway AS.

Ferske tall: Boligprisene stiger og skal stige

Avvisende arbeidsminister

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) svarer LO-lederen slik:

– Gerd Kristiansen bør la våre tiltak virke mer enn i én måned før hun lar dommen falle. Regjeringen har kommet med en kraftfull tiltakspakke på 4 milliarder kroner som skal holde hjulene i gang og prosjektene er målrettet mot Vestlandet.

– I Rogaland har vi for eksempel satt i gang vedlikeholdsoppdrag på sykehus og fengsel – det betyr flere jobber. I en tid med omstilling og til dels stor geografisk variasjon i tilbudet av jobber, blir derfor en av oppgavene i 2016 å sørge for at de ledige jobbene og de arbeidsledige finner hverandre. Det viktigste for regjeringen nå er å sørge for nødvendig omstilling i norsk næringsliv og at det skapes nye og varige arbeidsplasser. Dette har vi fullt trykk på, sier hun.

Les også: Advarer ledige mot dyre løsninger

Les også

 1. Jobb til flere er vår viktigste jobb

  For mange har mistet jobben. For få har fått ny jobb. Regjeringens viktigste oppgave er å bidra til at de nye jobbene…
 2. Slik tar hun NAV-svindlerne

  Aldri før har så mange blitt tatt for trygdesvindel. – Det…
 3. Økende ledighet og innvandring gir større forskjeller: Støre: Regjeringen gjør for lite mot sosial ulikhet

  Forskjellene øker fra før. I 2016 kan økende ledighet og større innvandring føre til et tydeligere B-lag og nye C-lag og…
 4. Ny arbeidsminister om ledigheten:
  – Det er lite sannsynlig at gutta offshore skal omskolere seg til å
  jobbe med omsorg

  Idet Anniken Hauglie (H) tar over stafettpinnen for Norges arbeidsliv, blir hun møtt av 127.000 arbeidsledige nordmenn.

Mer om

 1. Arbeidsledighet
 2. Personlig økonomi

Flere artikler

 1. Heftig duell om den stigende ledigheten: LO-lederen: Dere beveger dere i sirup

 2. Fem menn forteller om livet som ledig: Småbarnsfar (27): Det er fortvilende

 3. Ledighetskrisen: Støre beskylder regjeringen for bløffmakeri

 4. LO-Gerd slakter revidert budsjett

 5. Støre og Solberg krangler om ledighet

Fra andre aviser

 1. Nødvendig omstilling

  Fædrelandsvennen
 2. Her sjokkerer LO både NHO og Siv Jensen

  Aftenposten
 3. LO-lederen: Erna, det er krise!

  Fædrelandsvennen
 4. Ap krever egen sørlandspakke

  Fædrelandsvennen
 5. Arbeidsledigheten i Aust-Agder krever tiltak - hva gjør regjeringen?

  Fædrelandsvennen
 6. Plan mot krise

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder