ADRESSE NORGE: Et brev fra Polen inneholdende det psykoaktive stoffet 5-meo-malt ble oppdaget av tollere ved Tollvesenets godsenhet på Oslo lufthavn Gardermoen i november 2014. Foto:Erlend Aas,NTB scanpix

Vil ha økt innsats mot nettnarkotika: – Mange nordmenn tror stoffene er lovlige

Mina Gerhardsen i Actis mener Norge er for dårlig rustet i kampen mot nye psykoaktive stoffer.

  • Sverre Holm-Nilsen
  • Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Tidligere i år kunne VG fortelle om hvordan sykehus slo alarm og helsearbeidere har fått en ny hverdag etter at såkalt NPS, nye psykoaktive stoffer, har kommet på markedet.

Stoffene, som ofte selges med leveringsgaranti på nett, har ført til en kraftig økning av psykotiske og rabiate pasienter som helsearbeidere trenger politiets hjelp til å få kontroll over.

I en ny rapport fra EUs narkotikabyrå trekkes Norge fram som ett av seks land hvor brukes av cannabis øker.

Ifølge Kripos beslaglegges det oftere hasj med «svært høy styrkegrad» også i Norge. Ifølge Kripos kan styrkegraden gjerne være fra 20 til 30 prosent, som er tre ganger sterkere enn «den hasjen som har vært vanlig over mange år».

I den nye rapporten løfter EMCDDA også frem det stadig økende omfanget av nye psykoaktive stoffer (NPS), ofte solgt som såkalte «legalhighs».

Nå etterlyser rusfeltets samarbeidsorgan Actis en økt innsats mot nettnarkotikaen.

– Vi trenger en stor mobilisering for å forhindre flere tragedier, sier Mina Gerhardsen til VG.

– Det å kunne prioritere dette krever at noen fra politisk hold sier at det er viktig.

Hun viser blant annet til det syntetiske stoffet PMMA som har krevd flere menneskeliv i Norge.

Les også: Norge oversvømmes av livsfarlig narko-post

Vil ha nettfilter

BEKYMRET: Generalsekretær Mina Gerhardsen i organisasjonen Actis. Foto:Actis,

Actis har utarbeidet en rekke tiltak de vil oversende justisminister Anders Anundsen (Frp) (se faktaboks)

Et av tiltakene de ønsker er «rød knapp» og et nettfilter som dukker opp når potensielle kjøpere går inn på nettsider som selger NPS.

En slik løsning finnes allerede for flere nettsider med ulovlig innhold, blant annet sider med bilder og filmer som viser misbruk av barn.

– Det er en utfordring at mange nordmenn tror stoffene er lovlig, fordi mange av dem markedsføres som «legal highs», sier generalsekretæren.

Les også: Pasient ruset på NPS raserte sykehusrom

Leder i Norsk Narkotikapolitiforening, Øyvind Buraas, støtter forslagene fra Actis.
– Vi samarbeider med de om flere tiltak, og forslaget om en «rød knapp» har vi tidligere lansert til statsråden, sier han til VG.

Bestiller dop fra gutterommet

Gerhardsen etterlyser også mer ressurser til Tollvesenet.

– Vi trenger mer ressurser og mer kunnskap. Folk må ikke kunne sitte hjemme på gutterommet og bestille dette, sier hun til VG.

– Problemet er at det er så vanskelig å stoppe stoffene inn i landet. Det kommer i små konvolutter og det er ressurskrevende å gå igjennom forsendelsene. Det er også ressurskrevende å finne ut hva det faktisk er. Det er avansert kjemi, og sånn sett annerledes enn mange andre stoffer som kommer inn i landet.

Tolldirektør Bjørn Røse har tidligere uttalt til VG at nye syntetiske, narkotiske stoffene er den største og farligste narkotrusselen vi står overfor i Europa og Norge.

Les også: Engelsk nettbutikk til VG: – De fleste forsendelsene blir levert uten problemer fra Tollvesenet

Massiv utvikling

Hele 101 nye psykoaktive stoffer ble rapportert inn til EU Early Warning System (EWS) i 2014, mot 81 in 2013. Det totale antallet stoffer som følges er nå over 450, der mer enn halvparten har blitt identifisert de siste tre årene.

– Utviklingen går veldig fort, og vi vil alltid henge etter, men vi må passe på at vi ikke blir løpende for langt bak, sier Gerhardsen til VG.

– Narkotikalisten må hele tiden ajourføres for å stoppe stoffene som åpenbart er ment for narkotikamarkedet. Her har Legemiddelverket en jobb å gjøre. Vi kunne tenkt oss at man var enda tettere på. Sånn er det ikke alltid i dag.

Beslagssituasjonen beskrives av Kripos som uoversiktlig og kaotisk, med mange forskjellige typer stoff. I hvert av årene 2012 og 2013 ble det funnet cirka 90 forskjellige varianter i Norge.

Statens legemiddelverk har tidligere sagt til VG at det hele tiden utvikles nye typer stoffer, og det derfor er vanskelig å holde følge med utviklingen.

Hovedproblemet er hvor ekstremt tilgjengelige, billige og farlige de forskjellige stoffene er, mener Gerhardsen.

– Gitt utviklingen internasjonalt er det all grunn til å høyne beredskapen her til lands også, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder