ETTERLYSER ETIKKEN I FLYKTNINGPOLITIKKEN: Agnete Tjærandsen (83) fra Bodø er eldste delegat til Høyres landsmøte.

ETTERLYSER ETIKKEN I FLYKTNINGPOLITIKKEN: Agnete Tjærandsen (83) fra Bodø er eldste delegat til Høyres landsmøte. Foto: Alf Bjarne Johnsen VG

Vil gi asylsøkerne lov å jobbe

Høyre-veteran: – Innvandringspolitikken er i strid med konservativ etikk

GARDERMOEN (VG) Høyre-landsmøtets eldste deltager sier rett ut at den norske asylpolitikken, som regjeringen nå vil stramme inn, ikke er i tråd med god konservativ etikk.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Agnete Tjærandsen (83) vil at Høyre-landsmøtet åpner for midlertidig arbeidstillatelse for asylsøkere, og for at barn over 18 år får fullføre utdanning de er i gang med.

Selv har hun grunnlagt gruppen «Besteforeldre for asylbarn» i hjembyen Bodø for å støtte nyankomne enslige mindreårige asylsøkere.

– Konservative har tradisjonelt hatt et grunnleggende ståsted. Slik jeg oppfatter det, er mange tiltak som nå blir gjort politisk, ikke i overensstemmelse med våre etiske holdninger, sier Høyre-veteranen til VG.

Les også: Her er regjeringens forslag til asylinnstramninger

Lørdag setter hun fram to forslag på Høyre-landsmøtet, på punkter som hun mener kan gjøre livet lettere for de mange tusen asylsøkere som venter på en avklaring:

** Hun vil åpne for midlertidig arbeidstillatelse for asylsøkere med uavklart status.

** Hun vil ha stopp for at mindreårige asylsøkere mister retten til videregående skolegang når de fyller 18 år.

Les også: Opposisjonen ville la asylsøkere få jobbe

13 år på mottak

– Det verste eksempelet jeg har, er folk som har sittet på asylmottak i 13 år, sier hun.

– Jeg reagerer også på at folk blir hentet for å bli sendt ut av Norge på nattmorran, som vi sier i Nord-Norge. Det er imot mine etiske prinsipper, legger Tjærandsen til.

– Har regjeringen gått for langt i de nye innstramningsforslagene?

– Jeg kritiserer ingen. Det jeg sier, er at det plager meg at vi ikke alltid har etikken med oss når vi utformer politikken.

– Er regjeringens innvandringspolitikk uetisk etter ditt syn?

– Om man ikke har etikken med seg, trenger man ikke å være uetisk. Man kan bare ha glemt den.

Vil forbedre

– Men det mangler ikke på advarsler?

– Nei, og det er det jeg holder på med. Jeg forsøker å forbedre politikken, sier hun.

Agnete Tjærandsen startet «Besteforeldre for asylbarn» da et nytt mottak med 40 mindreårige asylsøkere ble opprettet i Bodø.

– Vi inviterer dem fra asylmottaket til å komme og lage mat med oss. Vi introduserer dem for norsk mat og norske skikker, og vi lærer dem norsk. Dette er en gulrot, dette er en potet.

– Regjeringen vil at mange av dem skal reise hjem når de fyller 18. Hva tenker du om det?

– Ideelt burde man raskt få avklart om man skal få bli, eller om man må reise hjem. De som skal bli her, må vi alt vi kan for å hjelpe, sier Agnete Tjærandsen.

– Hvorfor er du så sterkt engasjert i dette?

– Jeg er selv innvandrer fra Danmark. Jeg kom til Norge i 1954, og har avlagt ed for å bli borger i Norge, og har betalt 25 kroner for det. Jeg har en veldig åpen holdning til andre mennesker, sier hun.

Les mer her: Listhaug får kritikk for å bruke fakta feilaktig

Fikk støtte

PS: Lørdag ettermiddag fikk Agnete Tjærandsen støtte fra et enstemmig Høyre-landsmøte, som vedtok at mindreårige asylsøkere som er i gang med videregående, skal få fullføre om de i mellomtiden fyller 18 år.

Det står også i den vedtatte uttalelsen om integrering, at Høyre vil vurdere om nyankomne asylsøkere med avklart identitet, skal få midlertidig arbeidstillatelse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder