SA NEI: Eierne av Nissegården i Lom sa nei da flyktningtjenesten i kommunen ville ta med flyktningene på besøk til gården. Foto: Knut Storvik / Gudbrandsdølen Dagningen

Aktivitetsgård sa nei til besøk av flyktninger

Flyktningtjenesten ville ta med flyktninger på besøk til Nissegården i Lom, men eierne sa nei. – Hadde kommunen spandert på sine egne hadde saken vært en annen, svarte eieren.

  • Caroline Isabell Ørvik

Margrethe Øvrelid i flyktningtjenesten i Lom og Skjåk ringte i midten av juli til Nissegården Hytter og Aktiviteter med spørsmål om de kunne komme på dagsbesøk med flyktninger fra de to kommunene.

Før Øvrelid fikk snakket ferdig fikk hun beskjed om at Nissegården ikke ønsket besøk av flyktningene.

Det var avisen Gudbrandsdølen Dagningen som først omtalte saken.

Da Øvrelid ga beskjed om at de skulle betale for seg fikk hun beskjed om at flyktningene fortsatt ikke var ønsket til gården, som blant annet har klatrepark, basseng og golfbane.

– Jeg synes saken er trist. Vi hadde tenkt å være der som vanlige besøkende, og Nissegården ville ikke svare mer enn at vi ikke fikk komme, sier Øvrelid til VG.

Det skal være snakk om til sammen omtrent 50 barn og voksne som ønsket å besøke Nissegården.

– Som våre egne

Øvrelid sendte senere en e-post til eierne av Nissegården for å få oppklaring i flyktningenes mulighet til å benytte stedet og drivernes syn på flyktninger.

I svaret signert G.F Madsen, på vegne av Nissegården Hytter og Aktiviteter, står det at deres syn på saken har ingen noe med, hverken flyktningtjenesten i Skjåk eller noen andre.

«Vi lever tross alt i et demokrati. Svaret er nei som før sagt pr telefon. Hadde kommunen spandert på sine egne hadde saken vært en helt annen», heter det i eposten.

– Det at de svarer at hadde det vært kommunenes egne hadde saken vært en annen synes jeg er trist, vi deler jo ikke i A- eller B-lag i Skjåk kommune. Vi ser på flyktningene som våre egne, sier Øvrelid om eposten.

– Ulike meninger

Til VG sier Grethe Madsen, som sammen med Kjell Madsen driver Nissegården, at de bestemmer over sin egen eiendom, og at det må være lov til å ha ulike meninger.

Hun mener kommunen forskjellsbehandler asylsøkere og norske barn, og at det er en av årsakene til at de sa nei til flyktningbesøket.

Videre forteller Madsen at hun har mottatt reaksjoner og sjikanerende meldinger på Facebook etter at GD skrev om saken, og påpeker at ingen har noe med hennes syn på saken.

– Jeg synes ikke det er noe særlig hyggelig, men de får bare dømme som de vil. Jeg vil ikke ha på meg at jeg er rasist, for det er jeg ikke, sier Madsen.

– Diskriminering

Bjarne Eiolf Holø, ordfører i Lom kommune, sier at han ble overrasket og trist da han hørte begrunnelsen for å nekte flyktningene å besøke Nissegården.

TRIST: Ordfører Bjarne Eiolf Holø i Lom kommune synes det er trist at Nissegården nekter flytkningene å komme på besøk. Foto: Lom kommune

– Hadde Nissegården vurdert at de ikke hadde plass på grunn av sine egne gjester er det en helt annen sak, men dette er et selskap som driver med aktiviteter som er åpne for andre enn boende gjester, og da synes jeg ingenting om diskriminering av enkeltgrupper, sier Holø til VG.

Han reagerer også på begrunnelsen for å si nei til besøk fra gruppen.

– Jeg synes ikke noe om slike holdninger. Nissegården er næringsdrivende i min kommune og jeg mener at driver du en virksomhet med aktiviteter skal du ikke diskriminere enkelt grupper ved å nekte adgang.

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm ser ifølge GD alvorlig på det som har skjedd ved Nissegården. På generelt grunnlag er «nektelse av varer og tjenester på grunn av etnisitet eller nasjonal opprinnelse» straffbart, sier hun til avisen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder