ENDELIG POLITISTUDENT: Ali Al Hatem har siden han var syv år gammel drømt om å bli politi. Mandag fikk han tilbudsbrevet fra Politihøgskolen. Foto: Thea Amundsen

Utøya-overlevende Ali får politidrømmen oppfylt

Drømmen om å bli politi var muligens det som reddet livet til Ali Al Hatem på Utøya 22. juli 2011. Nå, fem år etter, har han endelig kommet inn på Politihøgskolen.

Hilde Sandvær
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ali Al Hatem fra Gjøvik var på Utøya 22. juli 2011. Han hadde gjemt seg ved pumpehuset med flere andre ungdommer etter at han hadde hørt skuddene bli løsnet på øya. Da Breivik, alene, kommer mot dem iført politiuniform, blir Ali skeptisk.

– Da jeg hørte han si: «Jeg er fra politiet», og så at han kom alene skjønte jeg at det var noe som ikke stemte. Jeg drømte om å bli politimann, og visste at politiet aldri opererer alene i slike situasjoner. Jeg sa til kompisen min: «vent her, ikke gå ennå». forteller Ali.

Les også: 22/7: Døgnet som forandret Norge

VITNE: VG møtte Ali Al Hatem som 17-åring kvelden 22. juli 2011 hvor han fortalte om hva han opplevde på Utøya. Foto: Helge Mikalsen VG

Det reddet nok livet hans den dagen. Mens samtlige rundt ham gikk mot Breivik, holdt han og kameraten seg tilbake i skjul. I neste øyeblikk løsnet Breivik skudd mot ungdommene. Til sammen 14 personer ble drept ved pumpehuset.

Ali Al Hatem fortalte opplevelsen til VG etter terroren i 2011.

Kom gjennom nåløyet

Ali har siden han var syv år gammel drømt om å bli politi. Fra den dagen han i andreklasse på barneskolen viste fram sykkelen sin for kontroll til en politimann.

– Jeg bestemte meg der og da for at det er det som er drømmen. Det er det jeg skal oppnå, forteller Ali.

Les også: Politiet fem år etter 22/7: - Det gjenstår mye arbeid før vi eventuelt kan unne oss en pust i bakken

Politihøgskolen er den mest populære utdanningsinstitusjonen i Norge. I år var det 4.385 søkere til 720 plasser, viser ferske tall fra Samordna opptak.

Mandag fikk Ali beskjed om at han fra høsten er en av de rundt 140 som blir politistudenter ved Politihøgskolen i Bodø.

– Utøya påvirket karakterene

Veien til å bli politistudent har imidlertid ikke vært lett. Spesielt var det ekstra vanskelig å returnere til skolebenken på videregående høsten 2011.

– Det er ikke noe å legge skjul på at det første året etter Utøya var tøff. Jeg klarte ikke å fokusere på skolen og fikk mye fravær.

Les også: Halvparten av foreldrene til 22. juli-ofre er sykmeldt

Det resulterte i at karakterene hans ikke tilsvarte hva han hadde forventet. Snittet ble ikke høyt nok til å komme inn på Politihøgskolen.

– Jeg hadde to valg. Enten kunne jeg grave meg ned, eller så kunne jeg kjempe videre for å nå målet, sier Ali.

– Gråt da jeg fikk nyheten

Ali valgte å kjempe. Han meldte seg opp til privat videregående skole og jobbet hardt med å bedre snittet. Etter flere forsøk kom så tilbudsbrevet denne uken.

– Jeg har grått fire ganger i livet mitt. Jeg gråt de to gangene jeg ikke kom inn på politihøyskolen, jeg gråt på Utøya, og jeg gråt når jeg mandag fikk beskjeden om at jeg har kommet inn på politihøyskolen, forteller en lettet Ali.

Les flere av ofrenes historier: Fra tragedie til babylykke

I løpet av de siste dagene har rekordmange 130.000 søkere fått svaret på om de får studieplass til høsten. 91.000 søkere fikk tilbud om studieplasser i hovedopptaket, ifølge ferske tall fra Samordna opptak. Det er ventet at 60 prosent av disse kommer til å takke ja til en studieplass. 6 av 10 fikk, som Ali, førstevalget oppfylt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder