Se bildene: Her overrasker hvalen padlerne

- Jeg fikk ganske så høy puls

Padlerne i Skulsfjorden i Tromsø fikk lørdag et møte med knølhvalen som de sent vil glemme.

  • Monica Bring Estensen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det var lørdag formiddag at den spektakulære hendelsen fant sted ved Kvaløya like utenfor Tromsø. Med fint vær la padlegjengen fra Tromsø ut på tur, med håp om å få øye på hval. De siste årene har nemlig knølhval vært å se i Skulsfjorden like utenfor Tromsø i november, desember og deler av januar, ifølge hvalentusiastene som VG har snakket med.

Blant padlerne var blant annet frilansfotograf Bjørn Tore Sørensen og Christian Engelke. Det viste seg at de skulle få et ekstra nært møte med havets kjempe denne dagen. For da padlerne befant seg nær en gruppe knølhval som spiste, hoppet en av dem opp i været rett foran nesen på Engelke.

– Jeg tror ikke jeg rakk å tenke så mye. Det hele skjedde så fort, men det var jo spektakulært, forteller Engelke.

– Stoler på dem

Han lot seg ikke skremme av knølhvalen, som ifølge Store Norske leksikon kan bli opp mot 30 tonn og rundt 13 meter lang.

­– Jeg var ikke redd fordi jeg stoler på dem, men jeg fikk ganske så høy puls, forteller Engelke til VG.

Han anslår at hvalen var om lag ti meter unna kajakken hans da den kastet seg opp i været, men det er ikke det nærmeste han har vært en knølhval.

Hvalspotting har nemlig blitt en hobby for Engelke, som er bosatt i Tromsø. Så snart været tillater det, legger han ut på padletur i månedene før jul i håp om å få se kjempene som boltrer seg i Skulsfjorden i Tromsø. Til vanlig jobber han som guide – ofte i arktiske strøk.

– Man gleder seg til sesongen kommer, og hver gang er litt forskjellig. Denne gangen fikk vi se spekkhuggere på nært hold, det har jeg ikke opplevd før, sier han og føyer til;

– I slike situasjoner kommer man nærme, men man må ikke glemme å vise respekt for dyene og å holde avstand. De skal få i seg mat og de kommer nært nok.

I 2012 fikk også Saga Svavarsdottir fikk unike bilder da hun og noen venner la ut på padletur i samme område. En knølhval dukket plutselig opp rett under havkajakken hennes og kastet den 90 grader rundt.

– Kan være veldig farlig

– Det er veldig store dyr som kan hoppe ut av vannet, kommer du under en slik er det veldig farlig selvsagt. De har lange sveier og lang halefinne som de kan slå med så det kan det være farlig å komme for nært. Fem meter er altfor nært, men ti meter er også veldig nærme synes jeg, sier Arne Bjørge, ekspert på sjøpattedyr ved Havforskningsinstituttet.

Ifølge Bjørge er knølhval veldig vanlig, spesielt i Barentshavet hvor det er flere tusen av dem.

– De kommer til norskekysten når silden trekker inn, det er før de reiser sørover til varmere strøk for å formere seg.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder