NYE REGLER: Finanskomiteens leder Hans Olav Syversen er blant dem som ønsker skjerpet innsats for å bekjempe skatteflukt. Foto: Harald Henden VG

Krever granskning av skatteparadisbruk

Stortinget vil skjerpe innsatsen mot skatteflukt

Det norske nettverket for skatterettferdighet, Tax Justice, krever granskning av skatteparadisbruk og beskriver dagens tiltak som "puslete".

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Avsløringene viser at kampen mot skatteparadisene er langt fra vunnet, sier daglig leder i Tax Justice Network Norge Sigrid Klærboe Jacobsen.

Nettverket er del av av den internasjonale organisasjonen Global Alliance for Tax Justice. De jobber blant annet med å avsløre skjulte pengestrømmer og hindre skatteflukt.

– Avsløringene viser at systemet har sviktet i mange ledd. Advokatselskap, banker og skatteparadiser har tilrettelagt for alt fra storstilt korrupsjon, skjule identitet til personer på terror-lister, til internasjonal våpenhandel og skatteunndragelse.

– Når støvet legger seg, bør Stortinget kreve en granskning og helhetlig plan for å beskytte samfunnet vårt mot den globale hemmeligholdsindustrien, mener Jacobsen.

LES MER: Dette er Panama-papirene

Stortinget jobber med ny skattereform

Dokumentavsløringen Panama Papers viser blant annet hvordan kjente og rike personer har brukt skatteparadis for å gjemme unna milliarder av kroner. Prosjektet skal være verdens største graveprosjekt, 376 journalister skal ha vært involvert i å gjennomgå 11,5 millioner dokumenter,skriver danske Politiken. I Norge er Aftenposten med på samarbeidet.

Det var den tyske avisen Süddeutsche Zeitung som først fikk tilgang til dokumentene via en konfidensiell kilde. Dokumentene ble senere delt via stiftelsen International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

Etter avsløringene søndag ble det klart at partiene på Stortinget nå jobber på spreng for å få ferdig en ny skattereform som kan gjøre det vanskeligere for bedrifter og enkeltpersoner å plassere penger i skatteparadiser.

– Avsløringene i Aftenposten forsterker vår oppmerksomhet om regler mot skatteflukt. Jeg oppfatter at alle partier er enige om at vi skal sikre skattebasen i eget land, sier finanskomiteens leder Hans Olav Syversen (KrF) til NTB.

BAKGRUNN: DNB avslørt i Panama Papers – angrer på egen praksis

Vil stoppe skattesnyltere

Syversen vil ikke røpe noen detaljer, men bekrefter at problematikk knyttet til skatteparadiser har vært del av samtalene om en skattereform på Stortinget.

– Det er tverrpolitisk enighet om å uttømme alle muligheter for å hindre skatteflukt, men for å lykkes må vi lene oss på arbeidet som gjøres internasjonalt, sier Syversen. Han mener den pågående prosessen i OECD er løfterik, ikke minst kravet om rapportering mellom skattemyndighetene i det enkelte land.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder