BESØKSROM: Kvinnen, som ønsker å være anonym, har rundt seks uker igjen av soningen på to år. Thomas Klevenberg er hennes advokat. Foto:Jostein Matre,

Innsatt på Bredtveit fikk skambank i fengselet: – Jeg føler meg ikke trygg

Hun fortalte gjentatte ganger vaktene i Bredtveit fengsel at
en annen innsatt hadde truet henne. Likevel endte hun opp forslått, med blåveis og hovent ansikt.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– De sa de skulle snakke med henne og at de skulle passe på meg. Det klarte de ikke. Nå føler jeg meg ikke trygg. Jeg sliter med å få sove og holder meg stort sett på rommet. Jeg stoler ikke på noen lenger, sier kvinnen når VG møter henne på fengselets besøksrom.

Blodig

Flere ganger i dagene før hun ble angrepet uttrykte hun sin bekymring overfor vaktene. En av de andre kvinnene skal ha truet henne og skjelt henne ut ved flere anledninger. Hun skal også ha sparket 37-åringen i skulderen ved en anledning.

Vaktene lovet å snakke med den andre kvinnen, og skal også ha fortalt 37-åringen at de vurderte å plassere den andre kvinnen på en annen, sikrere avdeling. Hun var likevel redd og holdt seg mest på sitt eget rom.

Les også:Stefaren til Christopher (8) ble banket opp i fengsel

Lørdag 13. juni fortalte hun vaktene at hun ikke visst om hun kunne gjøre jobben sin på kjøkkenet fordi hun var redd. De lovet at de skulle følge med, men hun måtte gjøre jobben sin.

Samme dag smalt det. Kvinnen forteller at selv om vaktene hadde sagt de skulle følge henne var de på et kontor noen meter borte i gangen da hun gikk på kjøkkenet. Der skal den andre kvinnen – som skal være fysisk mye større enn 37-åringen – ha angrepet henne.

– Hun slo meg flere ganger. Men jeg vet ikke nøyaktig hvor og hvor mye, for jeg bare skrek. Jeg var redd og stresset, forteller hun.

Vaktene skal ha kommet til, men ifølge 37-åringen grep de ikke inn. Kvinnene som hadde angrepet henne var mye større og sterkere enn vaktene også. Til slutt skal det ha vært en annen innsatt som klarte å stoppe henne.

På gulvet lå det igjen blod.

Oslo fengsel:Slik stanset de narkostrømmen

BREDTVEIT FENGSEL: Fengselet har bare kvinnelige innsatte. Foto:Jostein Matre,

Dom: «Utsetter seg selv for represalier»

37-åringen endte opp med hevelser i ansiktet. Blåveis på øyet og forslått på kroppen. De første to nettene etter angrepet skal legen som så til henne forlangt at vaktene så til henne annenhver time på rommet.

– Jeg så det jo først noen dager etterpå, men fremdeles så du veldig forslått ut, bryter hennes forsvarer Thomas Klevenberg inn.

Selv ble hun sjokkert da hun så seg selv i speilet.

Hun vet ikke hvorfor den andre innsatte var ute etter å ta henne, men forteller at det i kvinnefengselet er mye baksnakking og konspirering fangene mellom. Små ting kan få store konsekvenser. Noen har et sinne de må få utløp for.

– Det kan være nok at du ikke har sagt «god morgen» til noen, sier hun.

Hun utelukker heller ikke at det kan ha sammenheng med det hun sitter inne for, men hun velger ikke å tro det.

Les også:Rømte fengsel i ekte Hollywood-stil

37-åringen ble i 2014 dømt til to års fengsel for grovt heleri. Gjennom sitt enkeltmannsforetak hvitvasket hun store pengebeløp. I retten ga hun en uforbeholden tilståelse og hun bidro til å identifisere bakmenn. I dommen står det følgende:

«I den forbindelse legges det også vekt på at siktede ved å ha forklart seg om nettverket, utsetter seg selv og sin familie for represalier.»

– Det er foreløpig ingen indikasjoner på en sammenheng, men det er påfallende at det skjer kort tid før hun skulle være påtalemyndighetens hovedvitne i en sak de har på grunn av hennes sak, sier Klevenberg.

Fengselsforbund:Vil ha nye fengsler så fort som mulig

Sikkerhet

Uansett bakgrunn for rundjulingen reagerer advokaten på at fengselet ikke har vært i stand til å ta vare på sikkerheten til hans klient.

– Alle innsatte bør kunne føle seg trygge. I dette tilfellet var fengselet advart. Likevel klarte de ikke å sørge for at hun var trygg, sier Klevenberg.

Han reagerer også på at klienten ikke har fått den progresjonen i fengselet han mener hun har krav på etter loven. En utvikling som skal gjøre soningsforholdene bedre jo nærmere man kommer løslatelse. Han mener det skyldes at fengselet ikke er i stand til å sørge for hennes sikkerhet. Blant annet sa de nei til at hun kunne bli overført til den såkalte B2-avdelingen, som er mye åpnere enn der hun er nå, med begrunnelse i at hun der ville være mer utsatt.

– Noe er galt når det er slik. Situasjonen ville vært annerledes dersom det var min klient som var sikkerhetsproblemet.

Må løslate kriminelle:Mangler celler

37-åringen selv er skuffet over fengselet.

– Jeg sitter her fordi ingen vil ta ansvar for min sikkerhet. Det er ikke min feil.

FEM AVDELINGER: Bredtveit fengsel er inndelt i fem avdelinger med ulike sikkerhetsnivå. Foto:Nils Bjåland,VG

Fengselet bekrefter hendelsen

Assisterende fengselsleder ved Bredtveit, Nils Leyell Finstad, bekrefter hendelsen overfor VG.

– Ja, det stemmer at vi hadde en alvorlig voldsepisode mellom to innsatte lørdag 13. juni, opplyser han.

Se bildene:Her skal 242 fanger fra Norge sone

Leyell Finstad forteller at fengselet kontinuerlig gjør sikkerhetsvurderinger og flytter sine innsatte mellom de fem ulike avdelingene i fengselet med bakgrunn i slike vurderinger, dersom situasjonen gjør det nødvendig. Når det gjelder de to innsatte i den aktuelle hendelsen hadde de vært på samme avdeling en god stund.

– Men jeg kan bekrefte at det var en tilspisset situasjon mellom de to tidligere denne dagen. Det ble da besluttet at de fremdeles kunne være på samme avdeling, men at ansatte skulle være ekstra mye tilstede i fellesområdene og være særlig årvåkne, forteller Leyell Finstad.

Han forteller at i rapporten fra hendelsen blir det beskrevet at vaktene kom inn på kjøkkenet få sekunder etter 37-åringen, men at den andre umiddelbart gikk til angrep. I rapporten står det også – i motsetning til hva 37-åringen selv sier - at vaktene grep inn og stoppet volden sammen med en medinnsatt.

– Beklager

Hendelsen til tross mener assisterende fengselsleder at de innsatte kan føle seg trygge, nettopp fordi man hele tiden foretar sikkerhetsvurderinger.

– Vi har et ansvar for at innsatte er trygge i fengselet, men dessverre greide vi ikke å forhindre denne voldsepisoden. Det beklager vi veldig.

Nils Leyell Finstad sier seg uenig med påstanden fra 37-åringens advokat om at hun ikke har fått den progresjonen hun skal ha i soningen. Han forteller at hun er på den nest frieste av de fem avdelingene.

– Det betyr at hun har hatt progresjon. At hun ikke er overført til den åpne avdelingen er en vurdering vi har tatt, men jeg kan ikke kommentere begrunnelsen for det.

De to kvinnene befinner seg ikke lenger på samme sted. Kvinnen som angrep 37-åringen ble rutinemessig anmeldt av fengselet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder