DÅRLIG VEDLIKEHOLDT: Oslo fengsels 164 år gamle bygning, populært kalt Botsen, kan være stengt allerede våren 2017. Det er stort vedlikeholdsetterslep ved bygningen. Foto: Kyrre Lien , NTB scanpix

Statsbudsjettet 2016: «Egon Olsens» ikoniske fengsel foreslås nedlagt

Statsbygg: Vil koste minst en halv milliard å pusse opp

Fengselet med den karakteristiske inngangen, der «Egon Olsen» jevnlig vandret ut, kan stenge allerede våren 2017.

  • Silje Løvstad Thjømøe
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Justisdepartementet mener det er for dyrt å rehabilitere avdeling A ved Oslo fengsel, populært kalt Botsen, som i 164 år har huset fanger.

I statsbudsjettet foreslår regjeringen å bevilge 406 millioner kroner til etablering av nye plasser ved fengslene på Ullersmo og i Eidsberg. De skriver at «Dette vil gi 181 fengselsplasser som skal være erstatningskapasitet for Oslo fengsel, avdeling A når denne stenges ned».

Det har lenge vært et vedlikeholdsetterslep ved fengselet, og regjeringen mener det er for dyrt å pusse opp den gamle bygningen.

Oslo fengsel i 2014: Fant muggsopp og fukt i dusjanlegg, på toaletter og kjøkken.

SKURK: Arve Opsahl spilte som Egon Olsen i Olsenbanden-filmene. Opsahl døde i 2007. Dette bildet er fra 1998. Foto: Jan Johannessen , VG

– Mye følelser i omløp

– Hele Oslo fengsel er omfattet av situasjonen og selv om det ikke er sjokkerende gjør det ikke situasjonen mindre trist for de ansatte. KY synes det er svært beklagelig at vedlikeholdet har blitt misligholdt så til de grader gjennom lang tid, sier Tor Erik Larsen i Kriminalomsorgens Yrkesforbund (KY).

Onsdag sendte direktør ved Oslo fengsel, Øyvind Alnæs, ut en e-post til alle ansatte der han opplyste om at regjeringen ønsker å legge ned avdeling A. Ifølge Alnæs vil dette mest sannsynlig skje våren 2017.

Ved Hof fengsel: To betjenter passer på 109 fanger alene

I e-posten skriver direktøren:

«Jeg har dessverre en dårlig nyhet til ansatte i Oslo fengsel (...) Etter hva vi kan forstå vil det være behov for alle ansatte i fremtiden slik at de vil ha jobb også etter nedleggelsen. Vi har ca 16 mnd til å forberede dette og vil sørge for et det blir en god og ivaretagende prosess».

– Det er en del følelser i omløp rundt om på avdelingen, og mange lurer på om de må flytte, og hvor de blir plassert. Man har visst at avdeling A på et tidspunkt må stenge, men man har hele tiden trodd at det kun var snakk om rehabilitering, sier Larsen.

VG+: Fengselsbetjenter blir spyttet på og angrepet med våpen

164 ÅR: Oslo fengsel ble bygget fra 1844 og tatt i bruk 1851. Etter 164 år som fengsel kan det snart være over for det gamle bygget. Foto: Knut Erik Knudsen , VG

– Krise at Botsen legges ned

Botsen, med den velkjente porten som «Egon Olsen» mang en gang forlot etter endt soning, huser i dag 151 innsatte. De vil bli flyttet til Indre Østfold fengsel, avdeling Eidsberg i Mysen og Ullersmo fengsel på Kløfta.

En fengselsbetjent ved Oslo fengsel som VG har vært i kontakt med, sier at de ansatte ved avdeling A misliker regjeringens forslag.

VG+: Slik raseres norske fengsler

– Avdeling A er et sted med stor faglig kvalitet og det er synd at et av de beste fengslene i landet, som fungerer svært godt, skal legges ned. Vi har problemer med dårlig luft og dårlig tak, men jeg lurer på hvorfor man ikke har tatt vare på bygningen i årenes løp, sier fengselsbetjenten til VG.

Han stiller spørsmål ved regjeringens bruk av fengselsplasser i Nederland, og mener at man heller burde brukt ressurser på å rehabilitere Botsen.

VG har vært på innsiden i et kvinnefengsel: Her er de innsattes historier

– Det er krise at Botsen skal legges ned. Her har man jo et velfungerende fengsel, som kan rehabiliteres, men så foreslår man å bygge nytt istedenfor. Jeg synes regjeringen er mer opptatt av soningsplasser enn den faglige kompetansen, og det er veldig synd.

– For dyrt å rehabilitere

Men statssekretær i Justisdepartementet, Vidar Brein-Karlsen, er ikke enig. Han påpeker at det ikke er tatt en endelig beslutning om å legge ned Botsen.

Les også: Fengslet som sjokkerer i utlandet - slik soner de på Bastøy

FOR DYRT: Statssekretær Vidar Brein-Karlsen i Justis- og beredskapsdepartementet sier at det er for dyrt å rehabilitere avdeling A ved Oslo fengsel. Foto: Fredrik Solstad , VG

– Vi ser en realitet i bydelsoverlegens pålegg om at bygningen er i for dårlig stand til at vi kan drive fengsel der. På ett eller annet tidspunkt må fengselet stenge, og vi ønsker å forberede oss på dette slik at vi unngår kapasitetsutfordringer.

Av Statsbygg får VG opplyst at det vil koste minst en halv milliard å rehabilitere bygget.

– Det vil både være veldig dyrt og ta lang tid å rehabilitere fengselet, og det anses som mer kostandseffektivt heller å bygge opp ny kapasitet, sier Brein-Karlsen, og legger til at det ikke er bestemt om og når fengselet legges ned.

Ravneberget utenfor Sarpsborg: I kvinnefengsel bor de fremdeles på firemannsrom

Vet ikke hva bygget skal brukes til

– Botsen er fredet av Riksantikvaren, hva skal bygget brukes til når det ikke er fengsel mer?

– Det får vi se på. Det er en del av Statsbyggs eiendom, og de forvalter den, så det blir deres vurdering. Hvis det ikke kan brukes som fengsel mer, så er det sikkert andre ting det kan brukes til, i og med at det ligger midt i Oslo sentrum, sier Brein-Karlsen.

Kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Aschim, sier til VG at det ikke er tatt noen beslutning om hva bygget skal brukes til.

– Hva en oppussing vil koste er ennå ikke estimert, det avhenger av hva bruken skal være, men det vil ligge på minst en halv milliard kroner. Så må man spørre seg om det er egent til annet bruk, om det ikke skal være fengsel mer.

– Hva kan Botsen det brukes til?

– Det er vanskelig å svare på, det er et krevende bygg å holde i orden. Finnes det i det hele tatt andre aktører som kunne vært interessert i bygningsmassen? Fra andre land har man sette at gamle fengsler er blitt gjort om til hotell, men da har bygningsmassen vært av en annen karakter. Noen steder har fengsler blitt til museum, men dette blir bare spekulasjoner, sier Aschim.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder