Helsedirektoratet: Ingen grunn for elever med omgangssyke til å oppsøke lege

SNUFSETE: Elever med kortvarige forkjølelser, oppkast og omgangssyke skal ikke belaste fastleger, allmennleger og helsesøstre, fastslår Helsedirektoratet. ILLUSTRASJONSFOTO Foto: Sara Johannessen NTB scanpix

Helsesøstre nedrent av elever
- vil la foreldre signere fravær

Helsesøstre og leger opplever at elever med omgangssyke kommer for å få dokumentert fravær. På tide at regjeringen snur og lar foreldre signere skolefravær, mener Kristin Sofie Waldum-Grevbo.

 • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over tre år gammel

Lederen for landets helsesøstre i Sykepleierforbundet, er ikke nødvendigvis mot en fraværsgrense i de videregående skolene. Men hun mener forvirring og uklar informasjon om kravet til dokumentert fravær nå må gi elevenes foreldre adgang til å signere melding når elevene er syke.

Samtidig sier Helsedirektoratet nå fra om at det er ingen helsefaglig grunn til at elever skal oppsøke lege med omgangssyke, oppkast og kortvarig sykdom.

LEDER FOR HELSESØSTRENE: Kristin Sofie Waldum-Grevbo. Foto: PRIVAT

Les også: Legene vil gi foreldre rett til å signere fravær

– Vi har for flere måneder siden fått avklart av Helsedirektoratet at vår rolle på skolene ikke skal omfatte å være sykmelder eller behandler av sykdom. Vi er ikke på skolene for å bekrefte at «Ola Elev» hadde omgangssyke for to dager siden, presiserer Waldum-Grevbo overfor VG.

Oppsøkes av elever

Likevel oppsøkes helsesøster-tjenesten på landets skoler av elever som vil ha dokumentasjon på at de virkelig har vært syke.

VG har tidligere skrevet at allmennleger opplever det samme.

Derfor går Helsedirektoratet nå ut og presiserer at det er unødvendig for elever med omgangssyke, forkjølelse og kortvarig sykefravær å oppsøke helsepersonell for å få dokumentert fraværet.

– Legehjelp til elevene skal ikke være aktuelt å gi før det er snakk om flere dager med for eksempel høy feber og utmattelse av oppkast/omgangssyke, sier divisjonsdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet til VG.

Han understreker at helsepersonell skal prioritere de som virkelig har behov for nødvendig helsehjelp. Lie er også klar på at hverken leger eller helsesøstre skal brukes som besøkssenter for elever som trenger en underskrift for å dokumentere fravær.

Lest denne? Elevene raste mot fraværsgrensen

Ute på skolene hersker det fortsatt noe forvirring om dette, ifølge helsesøster-lederen.

– Det har vokst frem en ulik praksis på skolene blant annet fordi politisk ledelse i Kunnskapsdepartementet har henvist til at helsesøster-tjenesten kan bistå med dokumentasjon av fraværsgrunn. Noen helsesøstre bidrar fordi det er i en gråsone. Men det er utenfor vår rolle og vårt mandat, sier Waldum-Grevbo.

Hun har merket seg at Allmennlegeforeningen vil gi foreldre tilbake retten til å skrive under på elevenes fravær. Helsesøster-lederen er av samme oppfatning.

Lærere om fraværsgrensen: Stor tidstyv

– Det har vokst frem en del uheldige, uforutsette konsekvenser av det nye regelverket. De nye fraværsreglene ble satt i gang veldig kjapt uten gode nok konsekvensutredninger, og uten at faggrupper som leger og helsesøster-tjenesten ble godt nok involvert.

Les også: Fikk 180 mill. til helsesøstre - brukte pengene til andre formål

Hun mener fagdirektoratene Utdanningsdirektoratet og Helsedirektoratet nå må sette seg sammen og rydde opp i praktiseringen av fraværsreglene.

– Kan skolene ha tillit til at foreldre og elever over 18 år signerer kun for gyldige fraværsgrunner?

– I bunn og grunn må vi ha tillit til at foreldre tar dette ansvaret og at elever over 18 år kan bruke egenmelding. Slik fungerer det jo ellers i arbeidslivet. En slik ordning kan også føre til en bedre dialog mellom ungdom og foreldre. Så er helsesøster-tjenesten selvsagt åpen for kontakt rundt utfordringer med elevfravær, nyanserer Kristin Sofie Waldum-Grevbo.

DIVISJONSDIREKTØR: Svein Lie jobber i divisjonen for primærhelsetjeneste i Helsedirektoratet. Foto: Helsedirektoratet

Helsepersonellets prioriteringer

Svein Lie i Helsedirektoratet er ikke uten videre med på at foreldre og elever over 18 år bør få en egenmeldingsmulighet på linje med arbeidslivet.

– Vi har ikke en rolle der vi kan sette oss over Utdanningsdirektoratets retningslinjer. Men jeg tenker at ved å klargjøre helsepersonellets prioriteringer og ansvar, så kan det være med på å løse dette, sier Lie.

Han har merket seg at allmennleger oppgir at elevhenvendelser opptar rundt ti prosent av arbeidstiden deres i høst.

– Hvis fastlegene fortsatt vil bruke så mye tid på dette, så kan det være aktuelt å ta kontakt med Utdanningsdirektoratet og eventuelt vurdere en ordning med egenmeldinger, sier Lie.

Men i utgangspunktet vil han se an utviklingen og støtte leger og helsesøstre i en sterkere prioritering av henvendelser - der elevfravær ikke skal skyve pasienter som trenger helsehjelp bakover i køen.

Røe Isaksen: Trenger ikke egenmelding

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen avviser at foreldre og elever over 18 år bør kunne skrive egenmelding.

– Fraværsgrensen legger opp til at elevene kan vært borte i inntil ti prosent i hvert fag, og det er sammenliknbart med systemet for egenmelding i arbeidslivet. Hvis vi i tillegg til en grense på ti prosent skulle hatt egenmelding fra foresatte, ville vi i praksis innført egenmelding på toppen av egenmeldingen, skriver Røe Isaksen i en epost til VG.

Han mener den nylig innførte ordningen er god nok.

– På samme måte som i arbeidslivet må elevene gå til legen når de har brukt opp egenmeldingsperioden. Den eneste forskjellen er at grensen på skolen regnes i prosent. Før de når denne grensen, trenger de ikke å dra til legen. Jeg vil legge til at det er egne regler for elever som er kronisk syke eller har en diagnose som gir mye fravær, minner skolestatsråden om.

Mer om

 1. Skole og utdanning
 2. Barn og unge
 3. Helse
 4. Oppvekst
 5. Solberg-regjeringen
 6. Skolestart

Flere artikler

 1. Legeforeningen vil endre nye fraværsregler

 2. Lærere frustrerte av fraværsregelen - stjeler tid og skaper merarbeid

 3. Rektor sender syke elever hjem uten å registrere fravær

 4. Pluss content

  Fravær av skjønn om fraværsregel

 5. Kjøreskoler: Ungdommer avbestiller kjøretimer etter nye fraværsregler

Fra andre aviser

 1. Rundspørring blant fastleger: Ti prosent av arbeidstiden går nå til "frisk" ungdom

  Aftenposten
 2. - Det er positivt at noen pusher seg litt ekstra til å komme til undervisningen

  Bergens Tidende
 3. Helsedirektoratet vil ha regler for antallet ansatte i skolehelsetjenesten

  Aftenposten
 4. Rektor sender syke elever hjem - uten fravær

  Bergens Tidende
 5. Leger frykter renn av elever med ufarlige sykdommer etter at nye fraværsregler ble innført

  Aftenposten
 6. Rektor sender syke elever hjem - uten fravær

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder