FAR OG DATTER: Kaysa (15) og pappa Jens Finsrud (41) legger ikke skjul på at mobilene deres stjeler mye oppmerksomhet. Men de vil at den skal stjele mindre av søvnen deres. Foto: Privat

Foreslår felles «leggetid» for mobilen

Unge sender meldinger frem til 2-3-tiden på natten

Lærere og foreldre ser daglig søvnmangel

Mobilen er blitt de unges største søvntyv. Kaysa (15) og flere unge foreslår felles leggetider for både mennesker og mobiler.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

«Sorry, sover...» er godtatt grunn for å legge fra seg mobilen for kvelden for Kaysa Finsrud og hennes vennegjeng. Flere unge sliter imidlertid med å være den første som lar være å sjekke meldinger og svare når det lyser på mobilskjermen sent på kvelden.

I Lier kommune har Kaysa og andre 15-åringer løftet saken opp på politisk nivå, og foreslått felles legg-bort-mobilen-tid for vennegjenger og skoleklasser.

– Vi ble fort enig om at bruk av sosiale medier er en stor grunn til søvnmangel blant ungdom. Den som avviser meldinger eller ikke svarer, har nok blitt sett litt ned på. Det er det selvsagt ingen grunn til, sier Kaysa Finsrud til VG.

Vi intervjuer henne sammen med pappa Jens (41).

Les før leggetid: Ta fra de unge mobilen

GJEEESP: Intet uvanlig syn i norske klasserom. ILLUSTRASJONSFOTO Foto: Knut Knudsen VG

Kaysa, som sitter i Ungdommens kommunestyre, foreslo nylig at klassen ikke skal sende meldinger til hverandre på sosiale medier etter et bestemt tidspunkt.

– Mulig å gjennomføre

– Det kan være vanskelig å få til i praksis, men jeg har tro på at dersom en vennegjeng eller en klasse får til en felles avtale, så bør det være mulig å gjennomføre dette, sier Kaysa.

Pappa Jens synes det er bra at datteren og andre unge selv løfter opp en utfordring som også foreldre sliter med.

– Det er helt forståelig at de unge vil bruke sosiale medier sent på kvelden, fordi vennene deres gjør det. Samtidig er det uheldig fordi ungdom trenger mye søvn, sier Jens Finsrud til VG.

Trøtt, men får ikke sove? Slik får du bedre søvn

Elever i halvsøvne

Også lærere og skoleledere har merket seg at en god del elever møter søvnige og svært lite opplagte på skolen etter halve våkenetter med sosiale medier eller spill.

Rektor Kjell Inge Bråtveit på Skudenes ungdomsskole ga klar beskjed til foreldre i VG i 2014.

– Jeg forventer av foreldrene til mine elever at de tar fra ungdommene deres mobiler og PC-er før leggetid om kvelden, sa Bråtveit da.

Han hadde fått nok av elever som kom i halvsøvne på skolen og hadde problemer med både konsentrasjon og utholdenhet.

Les også: Mobilforbud ga bedre karakterer

– I svært mange av de elevsakene vi har med skulk og andre problemer, så er spill, nettbruk og mobilbruk om nettene en del av komplekset, uttalte rektoren til VG.

To år etter er situasjonen bedre, mener Bråtveit.

– Vi som er foreldre må tørre å være voksne. Mange unge er rett og slett ikke i stand til å legge fra seg mobilen eller nettbrettet når de legger seg, sier Bråtveit nå.

Meldinger klokken 02

Selv har han opplevd at hans egen ungdom fikk melding fra andre klokken 02 på natten.

– Det sier meg at det er foreldre som har gitt fra seg kontrollen, sier rektoren og ungdomspappaen til VG.

Han tror en del foreldre frykter konflikter og at de gjør seg upopulære ved å ta fra ungdommene i huset nettbrett og mobiler før de legger seg.

– Da må de spørre seg: Hva er viktigst? At foreldrene selv beholder litt popularitet, eller at barna stiller uthvilte og våkne for å tilegne seg den læringen de skal på skolen, formulerer Bråtveit.

Så du denne? Mobilprodusent lover brukerne bedre søvn

SØVNFORSKER: Professor Ståle Pallesen ved Universitetet i Bergen. Foto: Kim E. Andreassen, UiB Foto: Kim E. Andreassen UiB

Ungdomspappa Jens Finsrud tror ikke løsningen i hans familie er å ta fra Kaysa mobilen før hun legger seg.

– Det beste er jo at de unge finner løsningen selv. Bare ved å snakke om det- og bevisstgjøre hverandre litt i klassene og venneflokkene er mye vunnet, tror Finsrud.

Men dersom han hadde fått tilbakemelding om at datteren var ukonsentrert og trøtt på skolen som følge av mobilbruk om natten, så hadde nok også han vurdert å forlange mobilfritt soverom for datteren.

Nattsurfing gir søvnvansker

I en studie fra 2013 svarte ni av ti studenter i Bergen at de minst en gang i uken surfer, ser film eller mailer på sengen før de sovner.

Søvnstudien viste at det var en klar sammenheng mellom surfing på mobil og PC og søvnvansker.

Les også: Sosiale medier stjeler skoletimene

Ståle Pallesen, som er professor i psykologi ved Universitetet i Bergen og seniorforsker ved kompetansetjenesten for søvnsykdommer, rådet via VG barn og unge til unngå å ta med seg mobil og PC i senga.

– Vi har mye dokumentasjon på at dette forstyrrer søvnen. De som bruker mobil, PC og TV på soverommet har generelt dårligere søvn enn andre. Denne bruken virker for de fleste oppkvikkende og stimulerende fremfor søvndyssende. Både selve lyset og innholdet i mobiler, PC-er og TV-er kan forstyrre søvnen og dermed døgnrytmen, sa Pallesen til VG i 2014.

Foto:

Ordfører i Lier kommune og nyvalgt medlem i Høyres arbeidsutvalg, Gunn Cecilie Ringdal, vil følge opp Kaysa og de andre ungdommenes initiativ. Hun synes det er konstruktivt at det er ungdommene selv som kommer med forslag til hvordan natt-tasting kan unngås.

– Vi kan nok ikke innføre en kommunal norm for når på kvelden ungdom skal legge fra seg mobilen. Men vi kan påvirke skolene våre til å ta dette opp i klassene og skape bevissthet om det. Da blir det også lettere for foreldrene å gripe inn dersom mobilbruken pågår til langt på natt, sier Ringdal.

Fikk du med deg? Nordmenn starter helse-revolusjon med ny app i USA

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder